Mai intai trebuie sa cumperi intrerupatoare cu 3 cai, 3 way in engleza, daca cumva romanii mai noteaza si asa.
Acele intrerupatoare arata exact ca un intrerupator obisnuit, doar ca are 3 locuri unde vei prinde 3 capete de cabluri, are 3 borne sau zile cum doresti, comparativ cu intreupatorul normal unde ai doar 2 locuri unde prinzi 2 capete de cablu adica faza care vine la el si care pleaca de la el la bec.
Sint si intrerupatoare cu 4 cai, sa aprinzi din 3 sau mai multe locuri.
Astea ce cauti tu vei vedea ca au 3 surubele, sau contacte unde trebuie sa prinzi cablurile. Ma refer 3 fire fara impamintare, asta daca intrerupatorul are impamintare.
Cum legi?
- La ntrerupatorul la care ai tu faza mai linga el sau in acea doza daca ai faza, duci un fir faza, deci care are curent pe el si legi la una din bornele intrerupatorului, scrie pe el cred.
-De celelente 2 borne legi alte 2 cabluri si le duci pana la celalalt intrerupator si le legi la 2 din cele 3 borne ale urmatorului intrerupator.
- De la borna 3 a intrerupatorului al doilea, duci cablu la bec, iar de la bec la NUL.
Cam aia e tot ce trebuie sa ai si cum trebuie sa legi.
Nu ma intreba la care borne sa legi, ar trebui sa scrie pe intrerupator, eu nu stiu cum is notate, sau daca au instructiuni intrerupatoarele din RO.
Adica nu legi asa care cum apuci acele cabluri, trebuie sa legi intr-o ordine anume, eu ti-am spus cum se leaga fara sa stiu simbolurile de pe intrerupator.
Ce vrei tu sa faci se numeste cacanarie asa ceva nu se face, adica asa aprinzi lumina in dormitor din sufragerie, cei rahatul asta?
Daca era sa spui aprinzi lumina sau o stingi din dormitor, imediat cum intri pe usa, si mai puneai un alt intrerupator linga pat, aia da, asa ceva se mai fac, mergi in dormitor, deschizi usa, acolo ai intrerupatorul ai aprins lumina.
Te bagi in pat, sa nu fie intuneric, lasi lumina aprinsa, de la capa de pe perete pac ai stins intrerupatorul asa am mai vazut pe la ceva case.
Ba erau 2 intrerupatoare de o parte si de alta a patului, depinde pe ce parte dormi, sau cate persoane dorm in acel pat.Desi nu mi se pare o chestie cine stie ce, sa aprinzi lumina cand mai dormi cu cineva, il va deranja. Dar am zis ca idee, pentru ca am vazut si asa ceva.
Dar imn general in dormitor ai doar un singur intrerupator, cand intri aprinzi cand plweci tot pe acolo plelci il stingi, de aia intrerupatorul se pune linga usa.
Tu te complici aiurea nu vad pentru ce. Daca ai avea sufragerie si ai iesire in fara si in spate, acolo da poti face chestia asta, chiar este recomandat asa.Ori daca ai scari, casa cu etaj, un intrerupator jos, altul sus.
In rest munca inutila, intrurupatoare inutile puse asa doar sa fie acolo.
Nu se mai folosesc întrerupătoarele, ci comutatoare de tip cap scara.
https://electrifix.ro/......cap-scara/
Dacă ai probleme postează pozele la întrerupătoarele și iti spun unde vine e fiecare fir.