| Dgecko a întrebat:

Salutare!
Am o curiozitate legata de parchetul montat recent.
Este vorba despre un parchet laminat de 8 mm cu un click.
Pardoseala pe care s-a montat a fost ok, s-a folosit un substrat din polistiren extrudat de 3 mm pentru a completa eventualele mici imperfectiuni.
Am tinut sa precizez aceste aspecte gandidu-ma ca poate conteaza pentru raspunsul la urmatoarea intrebare:
Este o problema daca distanta dintre rosturile placior este mai mica decat in mod normal?
Ma refer la urmatoarea situatie:
Dupa ce s-a montat primul rand de parchet, in capat s-a taiat o bucata mai mica (in jur de 10 cm) pentru completare, iar randul 2 a fost inceput cu restul acelei placi continundu-se in acest mod.
Este vreo problema in acest sens?

14 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Evident mai indicat era sa fie aruncata acea bucatica si sa se inceapa cu o jumatate de placa. Se pierdeau 10 cm la fiecare rand, dar rosturile erau frumos aliniate la jumatatea placii.
Nu e o mare problema, e chestie de estetica si exista un oarecare risc ca la acea placa de 10 cm sa se rupa "rostul" daca e suprasolicitata.

| Dgecko explică (pentru regis):

La estetic nu "deranjeaza" prea mult pentru cu nuanta parchetului reuseste sa ascunda oarecum rosturile, iar acea bucatica vine intr-un colt al dormitorului unde nu se circula deloc, in acel loc chiar am pus un obiect de mobilier usor.
Multumesc pentru raspuns!

| darrio2007 a răspuns:

Este mai mica pentru ca nu le-ai imbinat in click-ul de capat al placilor. Al celei de 10 cm cu placa intreaga.
In concluzie, ai taiat-o gresit. Taietura trebuia sa-ti vina la perete.

| Dgecko explică (pentru darrio2007):

A fost montat corespunzator, eu m-am referit la altceva.
Taietura a venit la perete.

| darrio2007 a răspuns (pentru Dgecko):

Ai spus de rostul normal al placilor. Rostul nu poate fi decat cel din fabrica, asta in cazul unui montaj corect si nu s-a stricat click-ul.

| relian a răspuns:

O sa iti iasa toate placile alea de carton laughing ala nu-i parchet, ala e carton presat care face click, iar daca sub el ai ceva soft o sa se desfaca garantat.
Daca ai fi pus direct pe beton tare, poate ar fi fost bine.Ma gindii si eu la genul asta de parchet, bani irositi.Tot gindiduma la podele,mi-a venit o idee f buna,zic eu.

In RO pentru ca este frig iarna,plus romanii au case din ciment,stai ca in frigider,romanii fac focu seara sau mai stiu eu cand,ce se poate face la podea?
Pui mocheta laughing idee mai buna ca asta nu cred ca este.Dar sub mocheta ce pui? Pui OSB,deci iei placi de alea mari de OSB cit mai groase si le lipesti de beton, eventual le mai poti pune si ceva dibluri, in caz ca podeaua nu-i f dreapta.
Peste acel OSB pui mocheta si ai terminat lucrarea laughing ai cald jos, nu mai folosesti papuci ca la parchetul lu peste prajit, nu mai ai ecou in casa, nu mai stai sa cureti cu mopu mereu parchetu ala de 2 lei laughing cumperi un aspirator, dai pe mocheta usor, elegant, eficient si frumos.

Ce parere ai de ideea asta? Nu mai stai sa faci clickuri si rahaturi.Parchetu,vorbim de ala de lemn se folosea acu mii de ani,sute de ani,pentru ca oamenii nu aveau alte materiale sa puna pe jos,asa ca au folosit lemnu.
Dar astazi avem mocheta,dar sa fie podeaua calda iarna bagam si noi lemn,dar nu lemn brut,bagam OSB sau PAL,ce ai la indem,ina si costa mai putin.
Pui o mocheta de aia cu par mai lung,nu de alea gen hotel si nu lipita mocheta, nelipita, doara intinsa si prinsa pe linga pereti.

Unde sunt eu majoritatea caselor asa au, adica au mocheta dar direct pe beton, eu ma gindii la chestia asta cu OSB ca ar fi super bine, mai calduros iarna.

| Dgecko explică (pentru relian):

Nu te contrazic cu nimic, dar inainte de a-l schimba parchetul am avut tot laminat, tot de 8 mm care a rezistat "eroic" mai bine de 10 ani, abia in ultimul an au inceput sa se "desparta" placile.
Acum sunt constient de faptul ca erau mai bune calitativ in trecut si ca ce se fabrica acum sunt facute sa reziste cat mai putin, dar eu sper sa ma tina vreo 5 ani macar.
Ideea pe care ai prezentat-o nu e rea, e buna de incercat, dar si acea mocheta nu se intretine mai greu?
Apropo, papuci oricum nu folosesc, izoleaza destul de bine acel substrat pe care l-am montat.

| relian a răspuns (pentru Dgecko):

Mocheta se schimba la 10 ani, sau depinde in cit timp o murdaresti, ori o poti spala fara probleme.
La mocheta ai nevoie doara de un aspirator, aia e tot.America e plina de mocheta in casa oamenilor si nu vorbesc aici de oameni simpli, si la aia milionari gasesti mocheta.

La casele ce au parchet suna cand vorbesti, se formeaza un ecou.Am vazut multi pun peste parchet covoare laughing pai daca ai parchet la ce mai pui covoare?
In sf eu daca o fi sa fac ceva in RO asa o sa fac cum am zis,osb lipit,peste mocheta.
La parchet daca nu folosesti papuci e cam racoare la picioare,plus ca te murdaresti de praf.
La parchet daca nu dai cu mopu,se vede parfu f usor,deci dupa mine,numa dezavantaje are parchetu la suprafata.
Daca ai bani pui scindura groasa,dulapi cum zic uni oameni,de aia f lata si f groasa,taiata frumos egal,facut caneluri si imbinate una in alta,ala da parchet,dar cit o costa acei dulapi,cred ca-s f scumpi,de aia am zis de osb,cas placi si e mai usor de folosit,plus ca nul maninca nici dracu laughing tine ala sute de ani.

Pt ca parchetu tau are clickurile alea f micute,ai pus sub polistiren,sansele sa se desprinda is f mari,asa cred,dar poate stiu si eu poate no iesi, desi eu am pus la mama nu polistiren, am pus ala ceti dau ei fix pix, dar am pus mai grosut nitrel si ies placile. Unde na pus, ori a pus din ala subtire de vezi prin el, placile stau la locul lor.

| Dgecko explică (pentru relian):

Asta e acum, cat vrea sa tina, din greseli invatam.
E buna ideea ta, numai bine!

| SharpEagle a răspuns:

Distanta respectiva n-ar fi trebuit sa fie mai mica de 20 cm.
Inteleg ca s-a propagat tiparul asta pe toata suprafata, asa a picat?

| Dgecko explică (pentru SharpEagle):

Aproximativ toata suprafata.
Rezista asa cum e montat?
Multumesc pentru raspuns.

| SharpEagle a răspuns (pentru Dgecko):

De rezistat probabil ca rezista, dar e posibil ca in zonele cu placute mici, dupa ce exista dilatare si contractare, sa se deplaseze placuta mica, ea neavand prea multe suprafata de contact (plus ca presiunea e mai relaxata la extreme) si sa faci niste rosturi mai mari acolo (adica, la "reflux" bucata mica ramane in urma, nu revine). Se poate rearanja prin ciocanire in oblic sau cu lama de fixare.
Daca vezi ca devine un "obicei" deplasarea asta, ai putea sa pui niste adeziv pentru lemn in rost (dar doar un pic, pe mijloc, ca altfel, daca atinge marginile, nu-ti mai permite joc de dilatare pe toata longitudinala!) si sa o realipesti prin ciocanire, dupa care sa stergi locul. Astfel, va deveni ca parte din placa vecina lunga.

| Dgecko explică (pentru SharpEagle):

Multumesc pentru sfaturi!

| SharpEagle a răspuns (pentru Dgecko):