O centrala din condensare este mai eficienta decât una convențională, recuperând prin condensare o parte din caldura ce ar ieși altfel pe cos. Eficientele de peste 100% sunt insa obținute printr-un truc matematic. Avantajul este consumul mai mic, dezavantajul este necesktataea eliminării condensului (se poate aduna intr-un recipient golit periodic sau se poate lega la canalizare).
GPL-ul este o alternativa mai scumpa pentru cei care nu au acces la o conducta de gaz. Se montează o butelie mare în curte, care trebuie umplută cu cisterna, periodic.
O centrala de 24 kW este mai mult decât suficienta pentru o casa de 100 mp pe doua nivele, bineînțeles daca nu sunt pierderi de căldură exagerate.
Pompa de apa a centralei va face ai ea fata fara probleme, cu atât mai mult cu cat centrală se montează pe perete, sus, deci diferența de nivel este nesemnificativa.
Un pret decent pentru manopera este de 400 de lei pentru centrala (cu legare la instalatie de apa calda/rece, dar fara PIF) si cate 150 de lei de calorifer.
Centralele ce spui tu cu condensnare au randament mai mare,adica merita.
Referitor la GPL trebuie sa stii ce gaze folosesti, ca sa stii ce centrala sa cumperi. Daca folosesti gaz natural, adica metan cum zic oamenii, cumperi centrala pe gaz natural, sau daca folosesti GPL cumperi una pe GPL.
In orice caz cand mergi si vrei sa cumperi o sa te intrebe aia de la magazin ce gaz folosesti, deci stai linistit.GPL este ala ce pun cei care au masini auto, mai exact este Gaz Propan Lichefiat.
Bine ca in RO si in majoritatea tarilor se foloseste un amestec nu propan curat.Doara SUA din cate am citit foloseste propan curat,,restul tarilor folosesc propan cu butan in amestec.
Deci centrala vine cu arzator pentru Propan sau gaz natural aia e toata faza, deci tu trebuie sa cumperi centrala la ce gaz folosesti.
Ca idee cel mai bun ar fi propanul, dar costa mult sa cumperi ori sa inchiriezi, cel putin costul intial al acelei butelii mari cu propan.
Acolo esti singur, nu stai ca nu mai are gazu de la conducta presiune iarna, cand este f frig si scade presiunea ori consumul este mare.
Propanu se evapora si la -40 de grade, deci nici o porblema cu inghetatu sau presiunea slaba.Plus de asta propanu are putere calorica de nu stiu cate ori mai mare decat gazu natural, cred ca undeva nu mai stiu 4-5 ori,daca nu mai mult.
Referitor la ce spui tu putere si alte alea,aia te intreaba cei de la magazin,le spui alora ori te intreaba ei ce suprafata ai,ce casa, sa stie ce centrala de ce putere s ati dea.
Costu de instalare il afli de la un instalator, ala vine la fata locului, vede despre ce este treaba, face calcul si apoi iti da un pret.
Eu daca as avea gaz nu mas complica cu rahaturi de genul asta cu calorifere, astea sunt rahaturi.Chestia este ca la tine ai etaj, probabil ai si placa de beton.Alta chestie ce nu-mi place, casele cu etaj niste tampenii.
Deci eu mais face instalatie cu aer nu cu calorifere, aer simplu eficient, economic etc.Stau sa pun calorifere, tevi toata casa, pfff chestii complicate.
Ce le mai place la europeni sa se complice
Gpl inseamna general public licence
ASTA
in romineste (i din i si r mic intentionate) inseamna Gaz Petrolier Lichefiat (adica butelie de gaz)... altceva nu mai stiu deloc de intrebarea ta
imi cer scuze pentru mica gluma, dar ma calca pe nervi cand un acronim international e folosit in romana cu un sens complet diferit, doar ca un imbecil romin (iar, literele alea, pur intentionate) nu stia ce e aia cand l-a facut "oficial"
Iauzi ce explicatie ai dat.Esti sigur ca GPL inseamna ce spui tu? Eu ma gandeam la altceva Gaz Propan Lichefiat, ce zici de chestia asta? Acum ca multi nu folosesc propan 100% asta e alta poveste dar initialele astea de acolo provin de la gaz propan nu de la gaz petrolier cum spui tu.
Gaze petroliere sunt multe si butan si propan si gaze naturale in general, iar sa lichefiezei gaze naturale o lasi de gard Butelia de gaz aia veche e butan, ala la 0 grade si ingheata, de aia masinile folosesc GPL adica propan care ingheata sub 40 de grade celsius Asta asa ca idee.
Iara gazul metan, ala nu nu se lichefiaza, adica nu este economic sa faci asa ceva, costul este f mare, nu renteaza.
O centrala de 24 kw acopera necesarul termic a aprox.500 metri cubi.La prima intrebare este mai complicat, adica pot sa-ti spun mai pe intelesul tau ca condensarea refoloseste tot ce iese pe cos de la o centrala murala. Nu mai ai nevoie de nici o pompa.
Centralele in condensatie au schimbatoare de caldura care fac ca vaporii de apa sa condenseze in interior. Caldura rezultata din condensare este dirijata in circuitul de incalzire, si se mai recupereaza o cantitate de energie. La centralele clasice aceasta caldura se evacueaza cu gazele de ardere.Nu-ti trebuie pompa suplimentara, apa ajunge si la etaj. Eu am o centrala Viessmann la 130 mp, cu bolier incorporat si de 2 ani nu am avut nicio problema. De gpl s-a raspuns si mai sus, o alternativa in cazul in care nu esti racordat la reteaua de gaz