| Adriann007 a întrebat:

Salutare. Cum pot testa daca este curent pe un singur cablu, eventual sa vad si ce voltaj are?
Problema este ca am vreo 10 cabluri lasate asa in aer de la constructia blocului (1945) si vreau sa scap de ele cat mai safe. In zona mai sunt si alte cabluri actuale deci verificarea cu aparatul de tip "live wire detector" da alarma falsa de la celelalte cabluri. Ma intereseaza verificarea cu un multimetru dar pe un singur cablu deoarece nu stiu fiecare cablu de unde vine.

Răspuns Câştigător
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Din firele existente acolo doar faza curenteaza. Deci, ia un creion de faza si le verifici pe rand. Daca este unul cu faza il poti indoi si sa-l izolezi cu izolator. Daca ai mai mult curaj, esti izolat la picioare si folosesti un patent izolat poti sa le tai si pe alea cu faza. De obicei astea sunt cabluri care s-au folosit la constructie si nu mai au in ele curent. S-au pastrezi o faza si un nul si ai curent gratuit pentru lucrari pe afara, vara. Pui o priza si gata. Daca vezi unul mai gros sau o platbanda este impamantare. Apropo! Ai aici explicatia pentru "impamantare": http://bit.ly/2rYoZMg Desi si eu sunt batran si am facut in liceu reparatii radio-tv, nu-mi amintesc termenul "pamantare" si nu este nici in DEX. Unele persoane il folosesc, insa.
In final, mai poti face ceva: daca sunt cabluri la indemana oricui cred ca se poate face o reclamatie la politie pentru ca pun viata oamenilor in pericol.

| Adriann007 explică (pentru Salontanul):

Multumesc pentru raspuns!

| Salontanul a răspuns (pentru Adriann007):

Multumesc si eu pentru apreciere! Atentie! In orice situatie sa fii izolat fata de pamant si sa nu stai in mediu umed.

10 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Creionul de faza nu e relevant. El va arata faza atat pe faze cat si pe orice alt fir care trece or langa faza si nu este legat la pamant.
Varianta corecta ar fi identificarea traseului fiecarui cablu, pentru a afla de unde vine di ce cauta acolo. Un electrician mai in varsta cu siguranta s-ar descurca, mai ales daca a lucrat pe santiere de acest gen.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Cablu versus pământare.

| Adriann007 explică (pentru sadrian46):

Ceva mai elaborat se poate? Si parca se spune împământare!

| sadrian46 a răspuns (pentru Adriann007):

Poți să spui cum vrei.
Împământare este când bagi mortul în pământ.
Am terminat electro radio fizică în 1969.
Nu pot mai elaborat. Sori.

| Adriann007 explică (pentru sadrian46):

Ok, daca ati terminat in 1969 este de inteles ca nu puteti elabora...

| sadrian46 a răspuns (pentru Adriann007):

Nu vreau să îți strici aparatul la indicațiile mele.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Cheama un electrician autorizat, nu te baga tu sa faci experimente, poti face un scurt sau te poti curenta tu, nu este de glumit cu curentul apa gazul. Sună la enel daca ai abonament la ei si ei i ti verifică gratis instalatia electrică.

| Adriann007 explică (pentru CristiDinBucuresti):

Multumesc pentru sfaturi dar am pus o intrebare si astept un raspuns la obiect. Iar faza cu Enel gratuit sper ca este o gluma, dar aici nu este vorba de bani...