| xyz12309 a întrebat:

Salutare, de ce murul și zmeurul nu pot fi altoiți?

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Nu merge asa, adica murele salbatice ca si portaltoi, is prea firave, muru salbatic creste slab.

Muru care tu il pui acolo cumparat, merge anemic pentru ca terenul este tare, trebuie sa sapi sa ari, depinde de cit teren ai, asta de toamna, apoi pirmavara maruntesti terernu si dupa plantezi murul cumparat.

Asa ce faci tu e ca si cum l-ai pune in drum, creste ala la anul si la multi ani.
De sufocat se sufoca daca il lasi in buruieni, sa il invadeze buruienile.
Daca plantezi ceva si vrei sa creasca, atunci dai conditiile in care el creste.

Daca ai doara un mur cumparat, din ala poti apoi sa faci sute, asta daca ai nevoie.
Murul cumparat daca il tii curat de buruieni, creste mai mare ca vita de vie, trebuie pus pe spalier.

Din ce spui, se patre ca nu te cam pricepi la plante, eu zic sa mergi sa cumperi mure de la magazin, e mai bine in cazul tau, lasa pe cei care se pricep sa cultive plante.

7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Eu am in curte mure altoite cu zmeura.

| relian a răspuns:

Sa fie altoiti pentru ce anume? Altoirea se face din anumite motive, a colo unde se practica, in rest daca nu-i necesar, nu are rost sa se complice nimeni.
Se altoiesc pomi pentru ca se urmareste anumite aspecte legate de marimea pomului de mai stiu eu ce reziostente etc.
Se altoieste vita de vie pentru ca altfel nu se poate, o vita de vie nealtoita, ma refer la vita europeana pe radacini proprii moare, este atacata de un daunator care o poate distruge in totalitate.

La mur si la zmeur nu este nevoie de operatia asta, aceste plante cresc si fac fructe cit trebuie si cum trebuie fara alte interventii gen, ados de mai stiu eu ce alte plante.

| xyz12309 explică (pentru relian):

Am foarte multa mure sălbatică și eram interesat daca poate fi altoită...

| relian a răspuns (pentru xyz12309):

Se poate dar nu se justifica, este munca in plus pentru nimic.Gasesti mure care se cultiva, cresc ca si vita de vie, nu trebuie sa altoiesti, deci f simplu iei lastari inradacinezi si ai deja plantele.
Sa altoiesti nu vad pentru ce sau de ce.
Daca altoiesti mure salbatice o sa obtii mure cultivate, adica ce am spus mai sus.
Altoiesti mure salbatice pe ce anume? Pe ceva mai viguros, mai mare, sa nu mai stea pe jos, ori sa dea fructe mai mari.In cazul asta cum am spus nu or sa mai fie ca murele salbatice, deci ajungi exact la ce am spus, plantezi un mur direct si scapi de toate altoit etc.

Tu ce idee sau ce ginduri ai cand spui sau daca se altoiesc murele salbatice, la ce anume te-ai gindit?

| xyz12309 explică (pentru relian):

Am un teren unde murile sălbatice prosperă, în schimb cele luate din pepinieră și puse în acel loc se dezvolta anemic sau se usucă... teoretic aș avea foarte mult portaltoi sălbatic...

| relian a răspuns (pentru xyz12309):

Nu merge asa, adica murele salbatice ca si portaltoi, is prea firave, muru salbatic creste slab.

Muru care tu il pui acolo cumparat, merge anemic pentru ca terenul este tare, trebuie sa sapi sa ari, depinde de cit teren ai, asta de toamna, apoi pirmavara maruntesti terernu si dupa plantezi murul cumparat.

Asa ce faci tu e ca si cum l-ai pune in drum, creste ala la anul si la multi ani.
De sufocat se sufoca daca il lasi in buruieni, sa il invadeze buruienile.
Daca plantezi ceva si vrei sa creasca, atunci dai conditiile in care el creste.

Daca ai doara un mur cumparat, din ala poti apoi sa faci sute, asta daca ai nevoie.
Murul cumparat daca il tii curat de buruieni, creste mai mare ca vita de vie, trebuie pus pe spalier.

Din ce spui, se patre ca nu te cam pricepi la plante, eu zic sa mergi sa cumperi mure de la magazin, e mai bine in cazul tau, lasa pe cei care se pricep sa cultive plante.

| Eireann a răspuns:

Ca sunt tufe, nu pomi sau vita de vie

| DaniTIRB a răspuns:

Deoarece daca lovesti ciorchinele, acesta se strica si daca lovesti in trunchi, il poti rupe (asta daca e subtire, evident) sau ciorchinele nu cade (deoarece tulpina trebuie sa tina o greutate mare si astfel, el e mai rezistent)