| Levi123 a întrebat:

Salutare,in urma cu o saptamana am vazut ca am facut mucegai pe perete si s-a pus si pe placajul de mobila din spate,mucegaiul de pe perete s-a luat si pe mobila, dar acum am vazut ca s-a pus iar pe mobila, ce sfatuiti sa fac?

18 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Intai verifica exteriorul peretelui, fiindca ai gauri /crapaturi adanci!
De obicei, crapaturile-problema sunt intre placile de beton sau intre caramizi netencuite.
Rezolvarea este astuparea + repararea tencuielii lipsa cu mortar obisnuit.

Mucegaiul de pe mobila se poate indeparta, pensuland zona cu solutie saturata de piatra vanata.

| Levi123 explică (pentru Bula):

Am inteles, asta o sa fac se vede la fisuri unde a intrat apa, solutia de mobila unde gasesc, s-a pus doar pe placajul din spate.

| Bula a răspuns (pentru Levi123):

La vopsele-chimicale sau chiar si la chimicale si samante de plante. Este un material granulat, de culoare albastra (se foloseste si la stropit struguri, amestecat cu var).

| Violleta2022 a răspuns:

Trage patul de la perete, macar 15-20cm, ca sa lasi aerul sa circule intre perete si mobila si sa nu se mai formeze mucegai.
Sterge bine mobila de mucegai si asigura-te ca este uscata.
Sterge si peretele frecvent sa nu fie umed si sa nu se mai formeze mucegai pe el, fiindca sporii de la mucegai intra direct in plamani si iti afecteaza sanatatea.

| Levi123 explică (pentru Violleta2022):

Cu ce solutie sa sterg mobila?

| Violleta2022 a răspuns (pentru Levi123):

Depinde din ce este facuta: melamina, pal, lemn lacuit, lemn nelacuit, poliuretan samd.
Sunt solutii de curatare pentru fiecare tip de mobila, le gasesti in magazinele specializate de mobila sau magazinele mari cu produse pentru curatat pentru casa.

| Levi123 explică (pentru Violleta2022):

E in spate pe placaj acela subtire ce vine in spatele mobilei

| Violleta2022 a răspuns (pentru Levi123):

Placajul ala se poate sterge cu apa claduta si putin detergent dizolvat, dar carpa sa fie inmuiata si starsa de apa foarte-foarte bine. Dupa ce speli placa, potis a stergi cu un prosop uscat si sa lasi sa se dvinte.
Nu uita, muta patul si dulapurile de langa perete, lasand 15-20c intre mobile si perete, pentru ca aerul cald sa poata patrunde si aoclo sis a nu mai iasa mucegai.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Lasind deoparte povestile cu infiltrarea apei si a condensului datorat diferentei de temperatura, pe care nu le neg, se intampla si din cauza aia, discutam si de umiditatea aerului cauzata de aerul care vine in exterior plus generatorii de umezeala la interior - gatit, respiratie umana, dus/baie. Chiar daca sa zicem ca nu exista probleme nasoale, e sfint un dezumidificator. Eventual cu tratament UV. Nu au preturi scandaloase si nu consuma mult curent, majoritatea pana in 200 W. AlecoAir sau Turbionaire, ambele branduri au nspe produse.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Poti ozona camera din cand in cand, pana ai bani de tencuiala si izolatie. Trebuie folosit cu mare grija: toata lumea, catel, purcel afara din casa cat ozonezi, apoi lasat jumatate de ora - 1 ora, apoi aerisita camera jumatate de ora.
E bun sfatul cu indepartarea mobilei de perete.
Pt curatat peretele si mobila, este o solutie Antimucegai de la Nufar.

| Levi123 explică (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Nu am catel, si am observat doar mici pete verzi de mucegai pe perete, daca sterg se ia, doar daca stau cu atentie se vede mici pete

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru Levi123):

Catel, purcel este o expresie. Adica toate fiintele vii trebuie scoase din casa cand ozonezi.

| Whitte a răspuns:

E grav.
Acolo trebuie dat tot jos. Apoi uscat peretele. E cam greu acum cu frigul de afara. Apoi, retencuit, rezugravit.
Unde e peretele ala? Vecin cu baia? Vezi de unde curge apa si se face mucegai. Inlatura cauza. E spre afara? Faci condens si trebuie izolat. Dar izolat pe dinafara. Evident, tot trebuie sa dai jos, sa usuci, sa rezugravesti. Altfel nu scapi de mucegai. Si iti imbolnavesti si plamanii.
Apropo, probabil vei primi sfaturi cu nu stiu ce solutii. Alea sunt de moment. Mucegaiul va reapare.

| Levi123 explică (pentru Whitte):

Pe perete exterior, dar mucegai e doar intr-un colt, si nu este izolat

| Whitte a răspuns (pentru Levi123):

Se infiltreaza pe acolo apa de la ploaie, condens de undeva. Va trebui sa izolezi. Va tine si cald.

| Whitte a răspuns (pentru Levi123):

Acum e intr-un colt dar se poate extinde.

| Levi123 explică (pentru Whitte):

O sa repar doar crapaturile, momentan nu am bani de izolatie, din primavara

| I0NUTA a răspuns:

Si noi am avut aceeasi problema pe un perete spre exterior.
Intr-o vara am dat toata zugraveala jos, pana la beton, o saptamana am facut tratament la perete cu clor si savo, dar am auzit ca este bun si otetul, iar dupa ce s-a uscat, glet si tifel. Cativa ani nu am mai avut probleme, dar au inceput sa mai apara pete de mucegai, insa foarte putin.