Pentru a nu dăuna plantei, substratul nu are voie să fie prea uscat. Dar şi apa acumulată este foarte periculoasă. Pot fi afectate vârfurile rădăcinilor, planta poate să nu mai crească şi în final, să moară. Dacă solul este prea uscat, frunzele se vor ofili şi lăstarii vor atârna. Dacă planta este udată, atunci poate supravieţui fără urme vizibile. Solul uscat trebuie umezit în profunzime.
In general lamaiul adora cantitatile mari de apa vara, insa trebuie sa ai grija sa nu il ineci. Intre doua udari lasa pamantul sa se usuce, mai ales pentru ca solul sau este unul nisipos-lutos, care retine umezeaza mai mult decat celelalte tipuri de soluri.
In timpul iernii, cand temperaturile scad considerabil, lasa pamantul lamaiulu sa se usuce in totalitate, dupa care mai asteapta 3 - 4 zile si aplica-i o cantitate mica de apa. Arborelui nu ii priesc temperaturile scazute si chiar daca este tinut in apartament, el va resimti cu siguranta efectele iernii. In plus, iarna lamaiul trebuie udat doar cu apa la temperatura camerei - umple un pahar cu apa si lasa-l sa stea 2 - 3 ore in camera, dupa care poti hidrata solul lamaiului.
Verifica daca ghiveciul in care sta are drenaj, adica daca atunci cind pui apa, aceasta iese pe la fundul ghiveciului.Cred ca asta ar fi problema, a stat afara a plouat si nu se mai dreneaza apa in exces din ghiveci.Chiar daca are gauri uneori pamintul folosit este prea greu, prea cleios si astupa acele orificii si nu mai lasa apa sa iasa. Poti verifica cu mina, pui mina in pamintul din ghiveci si o sa vezi cum e.Cel mai important lucru este drenajul, altfel radacinile putrezesc de atita apa.