Draga Sufletel, tu de fapt vrei sa aclimatizezi lamaiul in sudul tarii noastre. Asta e bine. Stiinta insa nu lucreaza cu un singur subiect. Nu are cum. Iti trebuie multe exemplare. Cele mai slabe se vor elimina de la inceput, celelalte iti vor da date importante inainte de a muri, faci selectie, incerci diferite variante. Iti trebuie si pregatire teoretica foarte buna, dar asta se realizeaza in timp. Problema insolubila e alta. Lamaiul e o planta scumpa. Nu iti poti procura destule plante pentru incercari. Mai e un aspect, la noi in tara exista centru de aclimatizari, care dupa cate am citit are rezultate uimitoare, dar nu cu lamaiul in aer liber. Asta inseamna ca e prea greu ca sa se incerce, sau ca au considerat destul de realist ca sa incerce, dar problemele au aparut pe parcurs si nu au reusit. E poate momentul sa mentionam temperaturile la care traieste lamaiul: intre +12°C si +25°C. Temperaturile astea sunt foarte departe de temperaturie din sezonul rece de la noi din tara. Eu cred ca daca ti-ai propune scopuri mai realiste, cu alte plante, ai obtine rezultate frumoase. Adica planta sa fie deja aclimatizata, dar tu sa o adaptezi si mai bine. Avand in vedere faptul ca clima tarii noastre e in incalzire, cred ca ar merge. Sunt multe plante candidate. Smochinul, napii turcesti, multe altele, ar iesi bani, caci sunt scumpe. Succes.
Draga minrest, mi-a placut foarte mult raspunsul tau, drept pentru care iti voi oferi o funda.Smochinul face parte din familia ficusilor nu? Caci denumirea stiintifica este Ficus carica... Daca smochinul totusi deja este aclimatizat la noi in Tara, as putea, de pilda, sa aclimatizez un Ficus elastica sau un Ficus benjamina?
Ficus Elastica a fost introdus in zona mediteraneana, numai unde nu apare inghetul, oricum nu se reproduce singur caci ii lipseste singura specie de viespe care il polenizeaza. Cred ca aclimatizarea unei plante cere resurse prea mari pentru o singura persoana. Dar poti cultiva o planta exotica aclimatizata deja, si sa obtii o varietate mai bine adaptate la conditiile noastre. Succes.
Nu te mai chinui sa intrebi pentru ca nu merg in RO nimic din ce tu ai dori.Cam ce crezi, nu ar fi fost deja daca ar fi mers ceva? Nu poti tine afara nici un ficus.Lamii,smochini ce vrei tu nu te gindi.Smochini sint doar in locuri asa cumva mai la adapost, si smochinul este un arbust, chiar de se usuca da iar din radacini.Dar nici magnolia nu merge asa de bine la noi, doar unele specii, care is departe asemanatoare cu ficusii.In zona medetiraneana sint magolii frumoase, foarte asemanatoare cu ficusii.Nici in Italia ficusul nu poate creste afara.Ficusul este o planta tropicala, deci nici o sansa. Vorbeai de lamii.Cum a venit toamna deja e mort.Concluzia, este ca au fost alltii inaintea ta ingineri care au testat toate plantele in tara noastra, iar cele care merg le poti vedea si tu plantate pri parcuri, gradini.
Lamaiul trebuie pus intr-un vas de marime mare. Al bunicului meu avea peste 50 cm in diametru la fund. La gura cred ca avea70 cm si cam la fel inaltimea. Se pune in vas pentru a-l baga in casa iarna. Nu conteaza in ce zona stai. Iarna poate ingheta. Daca iei puiet din magazin nu-i problema, dar daca pui seminte mai trebuie si altoit. Documentarea pe net: http://blog.jorjette.ro/cresterea-lamaiului-apartament/
http://www.cartiagricole.ro/cultivarea-lamaiului/
Vara afara si iarna in casa. Eu in Ploiesti ii am pe amandoi plantati in ghiveci si de cand da caldura pana in Septembrie ii tin afara, apoi ii mut in casa.
EuTeAjutÎnPermanenta întreabă: