Cum sa fie vere 60.000€?
Materialele te pot costa si mai putin, iar manopera o faci tu, in calaca, cu rudele si prietenii.
Stiu casa mai mare, cu etaj, care a costat mai putin de 50 mii.
Casele cu etaj sunt cu 40-45 mai ieftine decât cele doar Cu parter, la parter suprafața fundației e dubla fata de una cu mansarda la fel și la acoperiș?
Unde ai vazut tu fundatie de marime dubla fata de cladirea construita peste ea?
Nu confunda suprafata la sol cu suprafata construita si utila, pe mai multe nivele!
Pai ma omule, e logic, o casa de exemplu de 100 mp cu etaj e împărțită 50-50 aproximativ, iar una doar cu parter de 100 de mp e împărțită doar pe sol, 100 mp...
O casa doar cu parter poate fi construita aproape fara fundatie sau cu o fundatie minima (chiar sub 1m).
La o casa cu etaj trebuie fundatie mai serioasa, fiindca greutatea este mult mai mare.
Tu ai intrebat doar de o casa "cu parter", adica un nivel.
N-ai zis rau, dimensiunile ei cresc odata cu masa constructiei, DAR adancimea minima a unei fundatii trebuie sa fie sub adancimea minima de inghet din zona respectiva.
Iar pe teritoriul tarii noastre, adancimea minima de inghet e circa 90cm. (difera foarte usor in functie de zona)
Asta inseamna ca fie ai un etaj, fie mai multe, doar partea fundatiei ce se afla in pamant trebuie sa aiba macar 90cm.
(Partea din aer se numeste soclu... inaltimea lui poate sa varieze dupa necesitati /dorinta proprietarului, insa ideal ar fi sa aiba macar 20-25cm.)
Deci cine ti-a zis tie "aproape fara fundatie"?
Dacă o faci "aproape" fără Fundație pica după 2 ani, greutatea trebuie sa fie distribuită pe Fundație, dacă nu este fundatie nu ai făcut nimic, un zid ceva, dacă are mici crăpături se retușează, dacă fundația nu e, nici casa nu e, având in vedere ca Fundație se face și la casele din lemn, structura metalica, una de cărămida are neaparat nevoie
Nu va pica deloc după doi ani, însă dacă nu e suficient de adâncă, va îngheța apa din straturile subterane sub ea. La dezghețări repetate, fundația se va crapa, iar în timp partea inferioara se va macina, fiind "spălată " din loc. Astfel, construcția se va așeza, si se vor produce crăpături pe toate nivelurile.
Exista totuși o situație în care poți sa faci fundații reduse - dacă locuiești într o zona cu teren dur, stâncos.
Multe case (mai ales mai vechi de la tara) au fost construite doar pe o "fundatie" de pietre sau caramizi de 50-100cm sub sol, facut deodata cu un soclu de 20-30cm, pe care s-a ridicat imediat peretele de caramida. Am vazut asemenea casa care a rezistat aproape un secol fara probleme, locuiau in ea.
Asta depinde si de solul in care se alege locul constructiei, fiindca in sol moale nu tine. Trebuie ca fundatia sa intre in pietris sau chiar piatra.
Știu foarte bine ce zici, exact asa e și a mea, în 1990 avea aproximativ 140ani, ziduri exterioare de 50 și 60cm, nu are centuri (doar niște tije metalice prinse în zid), fundație doar din pietre, structura de "grinzi" făcute din bolti de caramida.
Intre 1995 și 1999 a trebuit sa sapam sa facem subzidire, nu doar la ziduri, ci pana jos la "fundatie". Asta pentru ca zidurile se crăpau vizibil tot mai tare, cărămida era toată mancata și exista pericolul sa rămânem cu zidurile în aer, cadeau bucăți în fiecare zi.
Bineînțeles ca nu am putut arma
noua "fundație", lucrând pe bucatele, însă tot e mult mai bine de atunci.
Însă ce am scris e obligatoriu și valabil pentru zilele noastre, nu pentru vremurile când nu existau mijloace tehnice.
Am desenat proiecte tehnice de rezistenta (mai puțin șarpante și scări, de acelea se ocupa șeful meu) pentru aproximativ 500 de case.
Un inginer care știe ce riscuri exista, nu îți va da semnătura dacă nu construiești după proiect.
Și nici dirigintele de șantier?
Iar pe proiect e data ca înălțime minima, adâncimea de îngheț, care în mare parte a tarii începe la 90cm, iar în zona Timișoarei scade la 70.
O singura casa am avut la care au ajuns fundații de 50... Repet, din aprox 500 de proiecte.
Cauta tu pe google si spune-mi daca poti sa iti faci o idee, unii zic ceva, altii altceva, pe CasaDex e doar o intrecere intre constructori la negru, pe forumuri la fel, discutii, unu ca isi face singur, altul ca face asa, altul asa, ma intereseza ceva concert, cat a costat pentru cineva o casa la cheie, facuta de o echipa de muncitori...
Casemexi e firma, nu ma intereseaza de firma, ma intereseaza cu echipa de muncitori, nu firma...
Si daca se poate si fara autorizatie, nu? La mica intelegere? Nimeni sanatos la cap nu isi face cu echipa de drojdieri, ca 99% dintre aia seriosi muncesc prin strainatate. Vrei sa iti cada casa in cap sau sa ai o urma de garantie si siguranta? P.S. Un cunoscut are in constructie un bloc, asta dupa ce a reusit cu chiu-cu vai sa termine un alt bloc cu mai bine de un an intirziere. Pentru ca drojdierii din constructii de la noi sunt sub orice critica... si el totusi are firma, ii angajeaza cu forme legale si toate cele.
Pentru executia casei caut doar o simpla firma de muncitori ce sa o realizeze cat mai rapid pentru a o putea vinde la vara, nu am de gand sa ma complic cu TVA pentru manopera, etc... insa autorizatie si toate actele necesare sunt esentiale.
Pai tu nu vrei casa pentru tine? A, deci vrei sa faci un jmen. In cazul asta... iti doresc un fail calduros. Fara tva, fara taxe, fara nimic, si dupa aia te plingi ca nu ai drumuri si ca politicienii fura.
TVA oricum se plătește pe materiale, însă pe manorpera nu am de gând sa plătesc, sa știi ca nu e bine niciodată sa pui gând rau cuiva ce are ceva in plan, de parca nu sunt atâtea echipe ce lucrează la negru, suntem fraieri? Pe ce lume trăiești?
De ce te aprinzi aşa Gabi?
Omul vrea să ştie cât îl costă manopera.
Răspunsul e simplu. Între 80 şi 200 euro m2. Acum depinde cât de buni sunt muncitorii şi din ce materiale vrea să fie casa.
Acum sigur că poate găsi si un '' Celentano'' cu 50 de lei pe metru şi o jumate de ţuică.
Între 80 și 200 doar manopera, iar cu materiale cam cât ar fi?
Depinde de ce materiale doreşti. La 120 m2 care să arate căt de căt bine şi să nu fie doar de vacanţă te poate duce între 30 şi 40 de mii de euro. Vezi că uneori poate sa coste mai mult vinisajele decăt până la roşu.
A zis ca nu are de gind sa plateasca TVA la manopera. Nici eu nu vreau sa platesc TVA la nimic, dar daca tot e legiferat... ce facem, furam si apoi ne plingem ca sintem furati? De asta ma aprind. Ai salariu bun, ai masina, ai bani de benzina, dar te plingi ca Windowsul si jocurile sunt scumpe asa ca piratezi? E fix cam aceeasi abordare in cazul lui. Fac o casa, da' nu platesc TVA, dupa aia o vind, imi iese si mie de un suc. Ceva de genul asta.
Traiesc pe lumea aia in care nu poti cere corectitudine altora cand tu umbli cu magarii. Din cauza smecheriilor de genul asta am ajuns aici ca tara. Ca majoritatea celor fraieri ca mine se duc afara si ramin desteptii astia ca tine.
DE ce sa plătesc TVA la manopera? Se plătește destul la materiale, stai cuminte ca nu din cauza oamenilor ca mine se duce tara, se duce din cauza tunurilor financiare cu numere mult mai mari, nu de 2000-5000€ la o casa... Eu sa plătesc TVA și restul de 50000 de oameni care își mâine fac o casa nu plătesc, fiecare face ce vrea, sunt sigur ca nici tu nu ai plăti toate taxele.
Te ambalezi degeaba, in orice tara exista munca la negru, mai ales in Germania, sau nu stiu eu bine? Nu se duc romanii la munca in Germania la negru și se plâng la Bătrânețe ca nu au pensii?
Toti aia care dau tunuri mari au inceput cu gainarii de-astea mici. Lasa scuzele, macar asuma-ti faptul ca vrei sa faci un aranjament necurat si nu ai nici o problema cu asta. Asa multi se dau patrioti si si-ar vinde mama pentru doi lei in plus...
Nu te mai ambala degeaba? Când o sa construiesti și tu o sa vezi
Pai nu e putin. Vorbim de mp construit, nu suprafata utila. La astia s-ar mai adauga pretul terenului, dar inteleg ca deja il ai.
dany20xz întreabă:
Claudiu_2354 întreabă: