Eficienta maxima a centralei se obține la temperatura minima a agentului termic. Nu o afirm eu, ci producătorii centralelor, chiar dacă mulți din specialiști au alta părere. Consultați manualul centralei și va veți convinge. La 70 de grade nu se mai recuperează mai nimic din condensare, astfel ca mare parte din caldura produsa prin arderea gazului se duce pe evacuare.
În condițiile în care caloriferele nu sunt dimensionate pentru a putea asigura necesarul termic la temperatura minima a centralei, aceasta trebuie setata pe minimul care poate asigura temperatura dorita.
Deci nu doar ca e ok sa cobori temperatura din calorifer ci chiar este foarte indicat, randamentul centralei fiind astfel mai mare, datorita reducerii pierderilor de căldură "pe cos".
Cand am montat centrala mi s-a recomandat ca agentul termic din calorifere sa fie setat la 70 de grade. Apa de la robinet la 40 de grade.
La 45 de grade speli vasele. Ca sa ajunga temperatura in camera la 20 de grade, centrala va functiona foarte mult decat daca ar fi la 70 de grade.
Agentul termic trebuie sa aiba peste 55 grade, cel mai optim 65 de grade. La 45-50 de grade este apa de spalat vase. Eu am experimentat si cu 50-55 de grade si cu 65 grade. La 50 de grade caldura emanata de calorifere nu face fata temperaturii din locuinta.