| Csmin26 a întrebat:

Salutare!
Vreau sa va cer cateva sfaturi legate de pomi tuia, de ceva timp au inceput sa mi se usuce, anul trecut am pierdut doi si din cate am observat cei doi aveau gauri in tulpina. banuiesc ca un vierme sau o insecta i-a afectat pe acestia.
Pomi tuia au undeva la 2.00m -2, 50m
Tin sa precizez ca i am curat in fiecare primavara/toamna si le-am facut tratament cu Champ 77 WG, Aliette 80 WG, Actellic 50, Folpan 70 WDG.
La plantare le am sapat gropi destul de mari cu pamant afanat + am adaugat pamant negru.
Singurul lucru pe care uit sa l fac este ca nu prea ii ud periodic la radacina.

Anul acesta dupa ce s-a topit zapada in luna martie o parte din ceilalti pomi au inceput sa se usuce si din cate am observat cativa au inceput sa se usuce de la varf in jos.
Saptamana asta i am curatat, i am stropit cu Champ 77 WG si i am udat.
Aveti idee ce ar trebui sa fac ca sa nu se mai usuce? Chiar nu stiu ce sa le mai fac...

10 răspunsuri:
| ContAnoNiMMM a răspuns:

Usor frate nu mai spama intrebarea ca nu iti raspunde nimeni...

Este o intrebare foarte nisata, nu intereseaza si nu stie mai nimeni horticultura sau ce reprezinta subiectul asta.

Pt raspunsuri detaliate si rapide apeleaza la CHAT GPT

| darrio2007 a răspuns (pentru ContAnoNiMMM):

Ce este rău in faptul ca a intrebat aici?
Si de unde stii tu că pe aici nu se pricepe nimeni la asa ceva?

| relian a răspuns:

Sa nu se mai usuce trebuie sai uzi, aia e tot.Tratamente nu prea ai de ce sa le faci, in general coniferele nu au asa de multi daunatori sau boli.
Gaurile ce spui, nu stiu de la ce sunt, nu am in fata sa iti pot spune, dar sigur nu sunt gauri facute cit copacu era verde, adica in viata.
Mai orice copac cand se usuca si moare, este rapid consumat, multe insecte intra in lemnul mort si il consuma, dar nu poate intra stiu si eu ce vierme in tulpina unui copac sa vezi tu gauri la exterior.

Multe conifere mor datorita unei secete prelungite, sau unei seceta intinsa pe mai multi ani.
Radacinile la ce ai tu, Thuia sunt superficiale si daca este seceta pamintul logic se usuca rau la suprafata, daca radacinile sunt mai la suprafata, foarte usor seceta ia si uscat.

Logic ca se usuca de la virf in jos, adica de la ramurile mai subtiri spre baza.
Ce mai pot afecta este poluarea, dar asta cere ceva timp.
Ce alte chestii ar mai fi, pamintul sa nu se dreneze bine si sa mentina apa acolo la radacini si sa moara de prea multa apa, sa putrezeasca.

Ce ai putea face, cel putin este doar o idee, nu am pus-o in practica ca nu am unde, dar eu cred ca ar fi buna.

Plantezi un copac, il uzi cum se uda, dar poti face cu un burghiu, sunt si asa ceva manuale, faci o gaura la 1 metru adincime larga de stiu si eu 10-20 cm diametru, iei o teava de PVC pui dop jos, dai gauri pe o portiune de 25 cm mai sus de dop, mai multe gauri de la dop in sus asa cam 25 cm gauri, peste partea gaurita pui un ciorap, sa nu intre pamint inauntru, deci ciorap la exterior, sau ceva pinza care sa reziste in sol ani multi, bagi teava in pamint si bagi apa in ea.

In felul asta umezesti solul la o adincime de 1 metru, radacinele simt si se duc dupa apa mai in jos.
Chiar daca uzi si deasupra, radacini vor merge si in jos vertical si alea vor asigura o mai buna stabilitate a copacului si apa cand nu le uzi mai sus, apa din adincime se pastreaza mai mult decat cea de al suprafata solului.

Dar principalul motiv al uscarii este apa in general, daca uzi din an in paste vine o seceta, usuca foarte mult pamintul de deasupra, radacinele sunt acolo si aia este.

Ai curat in fiecare primavara, adica ce anume ai facut? Sa nu zici ca iai curatat? Daca ii tai in fiecare primavara, este si asta o cauza, sufera, pierd apa prin acele rani daca tai si la revedere, plus ca nu dai apa nu uzi.

Daca pui plante, cel putin pana ajung mari, este envoie sa le ingrijesti, daca nu, atunci nu mai pune, lasa terenul fara, lasa pe cei care au grija si se pricep sa puna copaci.

| darius2777 a răspuns:

Așa am pățit și eu

Bula
| Bula a răspuns:

Tuia este sensibila la unii paraziti, care o pot face sa se usuce.
Si noi avem mai multe in curte, dar le tratez cu... foarfeca.
Cand incep sa apara crengute uscate (maronii) pe exteriorul bradului, le tai din imediata apropiere a trunchiului,
A nu se confunda uscaciunile de langa trunchi, de la baza crengilor sanatosi, dar varful crengilor este verde! La aceste crengi se curata doar uscaciunile de la baza crengilor.

| ContAnoNiMMM a răspuns (pentru darrio2007):

Nu e nimic rau ca a intrebat aici, dar in jumatate de ora a scris si postat aceeasi intrebare de minim 3 ori.

N-am spus ca nu se pricepe nimeni la asa ceva, am zis ca e o intrebare super specifica si ca mai bine intreaba in alta parte despre asa ceva (parerea mea bineinteles)

| Csmin26 explică (pentru relian):

Nu cred ca lipsa apei ar fi problema, de obicei pamantul de pe terenul unde ma aflu este destul de umed mai ales in perioada asta.
Am pomi de cand aveau 80 cm si acum au undeva la 2.00m - 2.50m, normal ca ii am de ani buni.
Cand spun de curatat ma refer la uscaciunea care se lasa in interiorul lor si uneori ramurile uscate din exterior, mai am tuia spirala si pe acestia i am tuns sa le dau forma dar n am avut o treaba cu ei de cand i am plantat (sunt si separati de ceilalti si poate de asta) dar cu cei care am probleme nu i am tuns sa le dau forma deloc, nu m-am atins de ei ca sa tai prea mult incat sa aiba probleme din cauza asta.

https://www.horticultorul.ro/......uia_03.jpg

| Csmin26 explică (pentru relian):

Despre gandacul asta este vorba
Am avut si eu doi carora le am gasit gauri in tulpina anul trecut
https://www.horticultorul.ro/......a-festiva/

| Csmin26 explică (pentru Bula):

Fac toate astea. mai putin treaba cu taiatul crenguletor uscate din exteriorul lor. le tai destul de rar.
Dar in general incerc sa ii ud in perioada sezonului cald macar de doua ori pe saptamana.

Am mai observat aparitia frunzelor negre la cativa
https://www.botanistii.ro/......360-10.jpg