Tuia este sensibila la unii paraziti, care o pot face sa se usuce.
Si noi avem mai multe in curte, dar le tratez cu... foarfeca.
Cand incep sa apara crengute uscate (maronii) pe exteriorul bradului, le tai din imediata apropiere a trunchiului,
A nu se confunda uscaciunile de langa trunchi, de la baza crengilor sanatosi, dar varful crengilor este verde! La aceste crengi se curata doar uscaciunile de la baza crengilor.
Fac toate astea. mai putin treaba cu taiatul crenguletor uscate din exteriorul lor. le tai destul de rar.
Dar in general incerc sa ii ud in perioada sezonului cald macar de doua ori pe saptamana.
Am mai observat aparitia frunzelor negre la cativa
https://www.botanistii.ro/......360-10.jpg
Sa nu se mai usuce trebuie sai uzi, aia e tot.Tratamente nu prea ai de ce sa le faci, in general coniferele nu au asa de multi daunatori sau boli.
Gaurile ce spui, nu stiu de la ce sunt, nu am in fata sa iti pot spune, dar sigur nu sunt gauri facute cit copacu era verde, adica in viata.
Mai orice copac cand se usuca si moare, este rapid consumat, multe insecte intra in lemnul mort si il consuma, dar nu poate intra stiu si eu ce vierme in tulpina unui copac sa vezi tu gauri la exterior.
Multe conifere mor datorita unei secete prelungite, sau unei seceta intinsa pe mai multi ani.
Radacinile la ce ai tu, Thuia sunt superficiale si daca este seceta pamintul logic se usuca rau la suprafata, daca radacinile sunt mai la suprafata, foarte usor seceta ia si uscat.
Logic ca se usuca de la virf in jos, adica de la ramurile mai subtiri spre baza.
Ce mai pot afecta este poluarea, dar asta cere ceva timp.
Ce alte chestii ar mai fi, pamintul sa nu se dreneze bine si sa mentina apa acolo la radacini si sa moara de prea multa apa, sa putrezeasca.
Ce ai putea face, cel putin este doar o idee, nu am pus-o in practica ca nu am unde, dar eu cred ca ar fi buna.
Plantezi un copac, il uzi cum se uda, dar poti face cu un burghiu, sunt si asa ceva manuale, faci o gaura la 1 metru adincime larga de stiu si eu 10-20 cm diametru, iei o teava de PVC pui dop jos, dai gauri pe o portiune de 25 cm mai sus de dop, mai multe gauri de la dop in sus asa cam 25 cm gauri, peste partea gaurita pui un ciorap, sa nu intre pamint inauntru, deci ciorap la exterior, sau ceva pinza care sa reziste in sol ani multi, bagi teava in pamint si bagi apa in ea.
In felul asta umezesti solul la o adincime de 1 metru, radacinele simt si se duc dupa apa mai in jos.
Chiar daca uzi si deasupra, radacini vor merge si in jos vertical si alea vor asigura o mai buna stabilitate a copacului si apa cand nu le uzi mai sus, apa din adincime se pastreaza mai mult decat cea de al suprafata solului.
Dar principalul motiv al uscarii este apa in general, daca uzi din an in paste vine o seceta, usuca foarte mult pamintul de deasupra, radacinele sunt acolo si aia este.
Ai curat in fiecare primavara, adica ce anume ai facut? Sa nu zici ca iai curatat? Daca ii tai in fiecare primavara, este si asta o cauza, sufera, pierd apa prin acele rani daca tai si la revedere, plus ca nu dai apa nu uzi.
Daca pui plante, cel putin pana ajung mari, este envoie sa le ingrijesti, daca nu, atunci nu mai pune, lasa terenul fara, lasa pe cei care au grija si se pricep sa puna copaci.
Nu cred ca lipsa apei ar fi problema, de obicei pamantul de pe terenul unde ma aflu este destul de umed mai ales in perioada asta.
Am pomi de cand aveau 80 cm si acum au undeva la 2.00m - 2.50m, normal ca ii am de ani buni.
Cand spun de curatat ma refer la uscaciunea care se lasa in interiorul lor si uneori ramurile uscate din exterior, mai am tuia spirala si pe acestia i am tuns sa le dau forma dar n am avut o treaba cu ei de cand i am plantat (sunt si separati de ceilalti si poate de asta) dar cu cei care am probleme nu i am tuns sa le dau forma deloc, nu m-am atins de ei ca sa tai prea mult incat sa aiba probleme din cauza asta.
https://www.horticultorul.ro/......uia_03.jpg
Despre gandacul asta este vorba
Am avut si eu doi carora le am gasit gauri in tulpina anul trecut
https://www.horticultorul.ro/......a-festiva/
Mda cam nasol. Se pare ca are un daunator care isi cam face de cap.
Cu alte cuvinte ai luat cumparat pomi deja infestati, sigur nu la tine sau infestat, de regula gandacii aia stau in zone unde au la dispozitie material mult, cum is pepiniere, deci de acolo sa venit cu pua deja depuse.
Acele gauri ce vezi tu, arata ca deja larvele au iesit din lemn si au trecut la imperechere si sa depuna alte oua.
Nu ai cum sa le vezi, ouale sunt mici nu le poti vedea, sunt depuse sub scoarta. Gandeste cum depune oua insectele in fructe, depudne oua imediat ce florile au legat, deci insecta inteapa acel fruct micut de abia format si baga inauntru oua, larvele apar cand fructul este mare si bun de mincat.Asa vezi tu viermi in cirese, mere etc.,
la fel se intampla si aici, insectele inteapa scoarta, in general inteapa ramuri si tulpini mai fragede sa le zic asa mai tinere, vezi scrie intre 2 si nu stiu citi cm, pentru ca nu pot inteopa tulpina care este foarte tare,
de aia am si zis ca nu se poate, deci nu popate roade nici o insecta tulpina unui copac, dar uite ca gandacul asta inteapa tulpini foarte tinere mai mult verzi, nu care sau legnificat mult, acolo depune oua, dupa cum ai citit si tu sta larvele si cu anii, apoi rod pe acolo ies afara si lasa acea gaura la iesire.
Ramurile de aia se usuca, acolo la baza ramurii au fost acele larve.
Daca nu ai multi pomi, cauta ceva insecticide si tropeste pe ramuri dar nu frunzele, sau poti si pe frunze dar ideea este sa dai bine pe ramuri alea care tin frunzele, desi cam dificil sa dai a a fiecare ramura, sa dai bine pe toata scoarta ramurilor.
Este munca dar daca nu-s mari poti sai salvezi, asta daca nu-s deja inauntru de cand erau in p[epiniera iar acum la tine larvele rod deja si au si iesit afara la uni pomi cum spui.
Insa cel putin dai si nu mai vin, sau omori ce cauta sa depuna oua,.
Cauta insecticide care omoara acest gandac, cauta vreo 2 si combinele, si bagi tratament din jumatea lui april si dai saptaminal pana la sfirsitul lui mai, in fiecare saptamana bang faci un tratament, dupa saptamana iar si tot asa, ca adulti sa nu mai poata depune oua in scoarta intelegi?
Dar pe cei care is deja infestati nu stiu ce mai poti face. dar facind asta in fiecare an timp de citva ani, adica aceste tratamente, o sai distrugi de tot intr-un final.
Asta daca nu ai multi si nu-s mari pomii si poti usor sa faci tratament.
Cind faci tratament naplica ca si cum ar fi plouat asa sa stea solutia pe ramuri.
O alta chestie, cauta insecticide sistemice, dar din cele care circula in seva in xilem si in floem, asta daca sunt astfel de insecticide penstru acest gandac,.
De ce sistemice? Insecticidile sistemice patrund in seva pomului si circula odaca cu seva si ajunge si unde este larva si aia maninca si ura si la gara.
Dar trebuie sa gasesti sau sa afli daca sunt insecticide sistemice pentru gandacul asta.
Noteazal, si dai cautare, in RO poti afla mai multe, o sa caut si eu, mai facut curios deja.
Eu am facut ceva ceva despre pantele astea ornamentale dar nu prea amanuntit, adica aprofundat cu boli daunatori, plus ca plantele astea in general mai rar apar boli sau daunator mai ales la pomi izolati, de regula daunatorii si bolile se foicalizeaza acolo unde au material mai mult, in paduri, in pepiniere, sa aiba ce infesta.
O sa caut si eu ceva insecticide, ppentru ca miai atras atentia cu chestia asta, au fost si pe aici ceva genul asta, sau uscat masiv arbori, in special conifere din genul juniperus si lumea nu stie de ce, au dat vina pe apa ca a fost seceta etc.
Poate ca gandacul asta a fost problema, dar oamenii oricum nu ar fi luat masuri, mai ales unde spun, pentru ca acesti ienuperi cresc singuri, natural pe aici.
Ok bafta si daca aflu ceva te anunt in legatura cu insecticide.
Iti multumesc pentru sfaturi!
Pana sa postez aici i am stropit cu Champ 77 WG (30-50 g la 10 litri de apă)combinat cu Actellic 50EC 1-2 ml de Actellic 50 EC la 1 litru de apă) si Solvant Adjuvant Solarex (3ml la 10l) asta mi-a recomandat domnul de la magazinul agricol.
Au trecut doua saptamani de cand i am stropit si nu observ nici o schimbare, ba chiar cativa pomi care sunt separati de cei cu probleme si au fost si ei stropiti au capatat o arsura pe frunze doar la exterior : https://postimg.cc/gallery/XnP5Zph/b1e098a2
Sa fie problema de la solutie?
Pana sa i stropesc i am curatat de uscaciune le am pus apa la radacina dupa care i am stropit.
O SA MA INTERESEZ!
Insa cel putin dai si nu mai vin, sau omori ce cauta sa depuna oua,.
Cauta insecticide care omoara acest gandac, cauta vreo 2 si combinele, si bagi tratament din jumatea lui april si dai saptaminal pana la sfirsitul lui mai, in fiecare saptamana bang faci un tratament, dupa saptamana iar si tot asa, ca adulti sa nu mai poata depune oua in scoarta intelegi?
O alta chestie, cauta insecticide sistemice, dar din cele care circula in seva in xilem si in floem, asta daca sunt astfel de insecticide penstru acest gandac,.
Multumesc!
Cu ce ai stropit tu, cum sa zic este pitol cu apa intelegi? Nu te mai lasa sfatuit de cei care vind pesticide, habar nu au de nimic, nici nu stiu macar ce vind, asa de priceputi ce sunt.
Champ si Solarex este pentru boli, nu poti combate insecte cu substante care ar rezolva boli, asta odata.
Actellic este un insecticid, dar nici ala nu e ste bun.De ce? Pentru ca se foloseste acolo unde insctele maninca ceva si odata cu ce maninca, frunze, seminte, acestea avand pe ele insecticidul asta, crapa.
In cazul tau insecta maninca ceva din interior pricepi? Insecta adulta inteapa lastarii sau ramurile mai verzi, si depune in interiorul scoartei, sau lemnului sa vorbim asa popular oua. Larvele cand ies maninca lemn de acolo din interior.
La exterior sa pateasca ceva adultii, ar trebui sai stropesti pe ei cu insecticidul asta, altfel nu patesc nimic.
Nu stiu daca or fi ceva insecticide cum am spus sistemice, copacu este copac, lemn, nu stiu ce cantitate de insecticid sa dai sa spui ca ar circula prin seva plantei.Sigur sunt insecticide sistemice la plantele agricole, dar nu stiu daca sunt la pomi, nu cred ca sunt sau la arbori.
Eu am spus sa cauti, poate cine stie or fi, dar macar sa fii sigur ca nu-s.
Trebuie un insecticid sa dai atunci cand aceste insecte adulte vin sa se imperecheze si sa depuna oua. Acum dai degeaba, bani si timp irositi.
Aceste tratamente se fac cand insectele is acolo, sau acum urmeaza sa vina.
Nu stiu daca exista feromoni pentru insectele astea, asa ar putea fi facuite ceva capacane, ceva un carton sau plastic cu xceva lipicios, acolo in acel li; ici se afla un feromon, o substanta care atrage masculi sau femelele sa vina sa se imperecheze, ei sunt atrasi, se pun pe acel lipici si acolo mor.
Dar pentru citiva arbusti ce ai tu, nu stiu de merita, scoti copacul ii dai foc, cumperi altul ceri barantie certificat fitosanitar.Scriele celor de unde ai luat si cere banii inapoi, arata-le poze, arata-le pomii cu gauri in ea cu ramuri uscate, alea nu-s de la tine, tiau vandut pomi deja infestati
O sa ma interesez de insecticid sistemic ca sa scap de daunatori in special. vine si vara si le trebuie neaparat un tratament pentru asta si macar sa mai salvez din ei. sunt destul de maricei si nu as vrea sa stau sa plantezi alti dupa care sa astept iar ani in sir ca sa se dezolvolte la fel.
In afara de champ 77 WG, folpan 80 WDG sau solarex i am mai stropit si cu actellic 50EC care este un insecticid dar inteleg ca l am folosit degeaba daca nu este sistemic nu afecteaza insecta din interiorul scoartei...
Ce parere ai despre acest articol?
In afara de insecticid as vrea sa aplic tot ce scrie aici : https://www.pepinierasibiu.ro/blog/tratamente-tuia-boli-daunatori.html
Chiar nu stiu ce sa le fac ca sa vad ca progreseaza spre bine
Ce parere sa am, fiecare scrie ce crede. Legal de pesticide, este adevarat, trebuie sa folosesti substante cele care se folosesc si in agricultura, nu chestii luate de pe la supermarketuri.
Legat de Thuia nu ma impresioneaza, nici nu as pune in jurul casei asa ceva, dar fiecare cu placerile lui.
Eu o sa pun copaci mari, sa faca frunze, sa faca umbra, iar daca e sa aleg conifere, o sa pun, adica sigur, am cumparat deja Pini americani, Sequoia, Brad american, asta creste si in RO foarte bine din ce am auzit bradu Douglas, dar pinii is cei care cresc cel mai rapid si sequoia, am luat deja din fiecare citiva puieti, am luat si seminte, Am si 2 pui de Tei american, care is mult mai mari ca teiul pucios, o sa vad cum se prezinta in RO.
Teiul nu vad de ce sa nu mearga, bradul Douglas merge sigur, Pinii sa vad cum or sa se dezolvolte.
Pe mine astia ma impresioneaza Pinus Taeda, Pinus Palustris, sequoia giganteu, sequoia sempervirens.
Dar prefeartii mei is pinii. Is si rezistenti la insecte, la boli, comparativ cu alti copaci.
LLegat de tuile tale, ce ai putea sa faci? Daca astia is deja bolnavi, daca continua sa se usuce, sa-i scoti, ii arzi, cauti altii, dar verifici tulpinile sa vezi sa nu aibe gauri, apoi sapi gropi mari, stiu si eu cam 50cmx50cm si adinci de 40 cm si pui un amestec special facut, sau cumperi facut dea gata, am luat eu 2 saci, Amestec turba pentru conifere.
Copniferele cer un pamint nitel acid, in sol asa ei se dezvolta foarte bine, vigurosi, sanatosi, vor fi mai rezistenti la atacul unor boli sau insecte.
Dar trebuie sa nu cumperi puieti infestati deja. Cum am spus ai tai garantat asa au venit, acolo au fost infestati in pepiniera care ia produs.
Nu am auzit care sa aiba asa citiva arbori decorativi sa se inbolnaveasca sau careva sai stropeasca cu ceva.
Aceste insecte sau bolile lor, stau in paduri, sau in plantatii, pepiniere. Daca tu ai avea 2-3 tuia sanatosi, iti garantez ca nu o sa se imbolnaveasca sau sai atace daunatori, pentru ca nu prea sunt prin zona ta. Aceste specii nici nu-s orgionare din RO, deci nu-i gasesti asa peste tot, sau apduri sa spui ca acolo pot apare focare.
Dar poti fi atacati de inscxte, daca de exemplu stai pe linga o padure si acele specii din padure ar avea insecte comune cu tuia. Dar insecta respectiva ataca in general conifere, mai mult astea genul tuia, am vazut si la Cedar asa aici unde locuiesc eu, anul trecut a fost un atac masiv asupra acestui copac, peste tot vedeai copaci de astia uscati gauriti.
Totu este sa ai planta sanatoasa. Daca aia vand plante deja infestate, seamana tu ce specii iti place, asa o sa stii sigur ca sunt in regula, poti sai stropesti de cand rasar, ai grija de ei.
Eu am 2 Taxodium, 3 brad douglas, 5 sequoia sempervirens, 3 sequoia giganteum, 5 Pinus Taeda si 6 Pinus Palustris, is micuti, dar cresc, or sa creasca foarte rapid. A si 2 Basswood, adica tei american.
Usor frate nu mai spama intrebarea ca nu iti raspunde nimeni...
Este o intrebare foarte nisata, nu intereseaza si nu stie mai nimeni horticultura sau ce reprezinta subiectul asta.
Pt raspunsuri detaliate si rapide apeleaza la CHAT GPT
Ce este rău in faptul ca a intrebat aici?
Si de unde stii tu că pe aici nu se pricepe nimeni la asa ceva?
Nu e nimic rau ca a intrebat aici, dar in jumatate de ora a scris si postat aceeasi intrebare de minim 3 ori.
N-am spus ca nu se pricepe nimeni la asa ceva, am zis ca e o intrebare super specifica si ca mai bine intreaba in alta parte despre asa ceva (parerea mea bineinteles)
Arthurrrr întreabă: