Depinde. Daca proprietatea e clar individualizata in documente, teoretic o poti imprejmui dar numai cu autorizație de construire. In aceleasi conditii poti pune o pergola, un foisor fara fundație sau orice alta forma de amenajare temporara.
Daca proprietatea nu este individualizata, atunci vei avea nevoie si de acordul celorlalți.
Prima data trebuie să obții acceptul asociației de proprietari care teoretic nu ar trebui sa ți l ofere dacă au puțin grija de blocul lor.
Nu ai voie sa iti construiesti niciun gard.Nu e curtea ta privata, e spatiu public.Iti sugerez sa lasi deoparte acest spirit gospodaresc de neam prost, specific romanilor.
Da, trebuie autorizatie de la primarie.
Nu se vede în întrebarea mea clar când zic ca e pământul meu în acte pentru care am plătit o sumă de bani? E strict curtea mea
Si care parte din ai nevoie de autorizatie nu ai inteles-o?
Nu se vede foarte clar ca e pamantul tau. Daca ai platit o suma de bani, nu este neaparat proprietatea ta. Si pentru casa scării sau pentru lift ai platit o suma de bani, dar nu sunt proprietatea ta.
Documentul de proprietate in cazul imobilelor este cartea funciară, totul depinde de cum apare acel teren acolo. Poate fi proprietatea comună si indiviza a tuturor celor care detin un apartament acolo sau pote fi proprietatea ta privată, cu CF propriu, cu numar de identificare si cu proprietar unic.
Normal ca trebuie sa faci ceva conform cu destinatia acelui teren.
Asta intrebi la primarie, ce gard poti, daca poti face ce intentionezi, asta depinde ce functie are acel teren, pentru ce este el destinat.
Poti sa-ti pui gard si sa-ti instalezi pergola, mesele si foisorul fara probleme. Nu-ti trebuie nicio autorizatie de la primarie, sau din alta parte.
Nu cred ca poti chiar ce vrei tu sa faci cu acea gradina. Poti maxim sa pui un gard cu plasa de Buzau. In mod normal ar trebui sa faci ceva direct proportional cu estetica blocului respectiv.
Daca blocul este unul simplu si intretinut cat de cat, nu poti sa iti faci tu in gradina foisoare cu rolecoaster sau alte chestii decorative iesite din comun. Pentru ca o sa arate dubios blocul. Totul sa fie normal, si numai tu sa fi locatarul cu chestii futuristice in curte
,,In mod normal ar trebui sa faci ceva direct proportional cu estetica blocului respectiv.''
Foarte buna gluma.Pe romani ii doare undeva de estetica blocului.M-am plictisit de cate ori am avut discutia asta, incercand sa promovez normalitatea si bunul simt.
Daca pamantul iti apartine exclusiv atunci poti face ce vrei tu - pergola, etc. Dar mentionez, exclusiv. Nu cred ca ai voie sa faci construtii definitive, nu trebuie sa-i incurci pe ceilalti locatari. E posibil sa ai nevoie de acceptul lor, in lege nu sunt prevazute chiar toate situatiile in mod explicit, de aia e important daca ai spune ce destinatie are terenul acela. Este analog cu deschiderea unui minibar in apartament, e al tau dar depinde daca ii afecteaza sau nu pe vecini. Mergi mai degraba la primarie si afli sigur, pe net sunt pareri si pareri, dar nimeni nu stie exact situatia ta ( legala ),
Eu imi faceam beci, garaj subteran iar deasupra gradina de legume si un cotet de gaini.
Nu cred ca gradina este proprietatea ta. Poate spatiu comun al blocului. De regula ce este in jurul blocurilor apartine primariei. Ai citit bine si ai inteles ce ai citit?
Poti sa amenajezi ceva, dar nu cu gard.
"Nu cred ca gradina este proprietatea ta."
De ce nu ai crede?! Sunt o multime de imobile la care apartamentele de la parter detin si curte.
"De regula ce este in jurul blocurilor apartine primariei."
De fapt, asta e doar in cazul blocurilor vechi de dinainte de `90. La celelalte este proprietate privata, fie comuna a proprietarilor din bloc, fie a unui proprietar.
"Poti sa amenajezi ceva, dar nu cu gard."
Un teren in proprietate il poti imprejmui cu gard. Ba e chiar indicat.
Este grădina mea în contract, parcela mea pe care investitorul mi-a oferit-o în schimbul sumei de bani propuse
Din câte știu dacă locuiți la bloc suprafața de teren din jurul blocului se consideră parte comună la toate apartamentele blocului