Ok sze pare ca nu prea stii nimic de agricultura.Probelma este pentru cine vrei acea vie? Doar asa pentru tine sau vrei sa faci bani dupa urma ei? Daca vrei sa faci bani e cam greu pentru ca nu stii mai nimic legat de agricultura.Ce trebuie sa faci? In primul rind va trebui sa ari acel teren din toamna.Deci aduci pe cineva cu un tractor si spui sa iti are terenul adinc cit poate acolo pe la 30 cm.Atit vei face anul asta.Dar tot deanul asta poti face rost si de materiale ce iti trebuiesc pentru plantarea vitei si chiar daca ai putea sa faci rost de vite tot din toamna.Acum depinde ce fel de vita de vie vrei sa plantezi.Vrei vita hibrida,vrei vita nobila,vrei vita pentru vin sau pentru struguri de masa? Trebuie sa stii exact ce doresti sa plantezi si sa obtii. Dupa ce te hotarasti exact ce vrei, vei stii ce ai de facut. Daca vrei vita hibrida atunci trebuie sa cauti de anul asta la cineva sa vezi cumarata alegi ce-ti place si insemnezi acei butuci de la care va urma ca tu sa tai coarde, acele ramuri din care vei obtine vitele tale.adata ce ai ales butucii vezi punele semne pentru ca vine iarna si apoi primavara va trebui sa tai sau cind persoana ce are acei butuci taie vie tu mergi acolo si iei doar ramurile de la butucii insemnati de tine.Cu acele corzi, ramuri zile cum vrei faci bucati asa lungi cam de 4 -5 ochi sa aiba fiecare. dupa poti planta direct la; locul definiv cite 2 sau 3 coarde din alea, ori poti face un sant pui toate coardele pe acel sant, lasi coarda afara lasuprafata pamintului acolop 1-2 ochi dupa care pui pamint in sant,acoprisi la final vei acoperi si ochii aia ramasi afara, cumva faci asa ca un musuroi, bilon deci coardele vor fi acoperite de pamint in totalitate.Ai grija sa pui ceva pamint mai afinat si nu tatatoresti doar faci acel bilon peste coarde.Chestia asta este mai buna pentru ca poti face acel sant linga casa sau chiar acasa la tgine unde ai apa si poti uda in caz ca nu prea ploua. Dupa un an sau cum ar veni tu pui coardele alea deacum la anul in primavara si de abia in primavara urmatoare le scoti si le plantezi pe terenul tau la locul definitiv cite o singura vita la distantele stabilite.Acum cred ca tu va tgreb sa ai toate amanuntele de aia eu iti zic aici acum doar asa in mare.Dar iti pot da si amanunte la ce distante se planteaza etc.Asta daca evrei sa pui hibrizi si sa nu daci bani pe vite.Insa nici nu te astepta sa ai ceva de calitate de la niste hibrizi si sincer nici nu ar fi trebyuit sa te sfatui sa pui hibrizi.Adica nici nu te sfatui ci iti zic sa pui vite npobile indiferent cas de vin sau pentru masa.Acum vita nobila este vita altoita pe care nu stai tu sa o obtii ca nu te pricepi oricum.Deci va trebui sa cumperi acele vite nobile de undeva de la o pepinira asta in cazul in care vrei sa plantezi o suprafata mare stiu si eu de peste 1 ha sau chiar si 1 ha de vie. Daca doar vrei sa pui acolo stiu si eu 100 sau cite de vite le poti cumpara si de la piata, insa atentie sacumperi ceva ce trebuie nu sa zica ala da e vita nobila.O vita nobila indiferent cine ar vindeo va trebui sa aiba o eticheta, pe care scrie ce soi este. Daca vita nu are eticheta atunci nu cumpara ca nu-s vite nobile si nioci altoite nu sint.Acum pepiniere nu stiu sa iti zic ca nu stiu de unde esti.Dar poti cauta pe net pepiniere sau locul unde anumite pepiniere distribuie sau vind maerialul cel produc.Vezi pe latine prin zona ca trebuie sa fie.In caz ca pui vite nobile cum am zis le [poti cumpara din toamna asta, caz in care le pastrezi la tine acasa, unde sapi un sant adinc in c are pur si simplu sa le ingropi in nisip.Pui toate vitele asa manunchi in caz ca cumperi ca asa vin in manunchi de cite 5 sau 10 vite legate si etichetate, le pui in acea groapa in picioare si pui nisip peste ele dupa care poti uda astfel ca nispul sa se aseze bine printre radacinile vitelor.Vezi alegi sda faci acea groapa undeva pe un loc ceva mai sus sanu stea sa balteasca apa din ploi sau din zapezi pe vite ca daca balteste pe ele vor putrezi. Daca ai beci le poti pune in bechi dar in ceva lazi tot cu nisip sau butoaie ceva; le tai pui nisip peste ele si le tii in beci, adica undeva unde sanu inghete.Zic sa cumpaeri din toamna vitele sa le ai sanu stai sa alergi primavara dupa ele, apoi toamna cred ca sint si mai ieftine ca primavara.Cind vine primavara si poti ingtra pe teren aduci un disc si discuiesti bine.Cel mai frumos ar fi daca poti aduce o freza dar merge si cu discul. Dupa ce tertenul este maruntit ai nevoie de sfoara si ceva tarusi.Marchezi rindurile unde vor veni si infingi acolo unde vin vitele bete.Asa distantele de plantare depinde si cum intretii acea plantatie mai tirziu. Daca mecanizat daca cu tractor mare sau mic, daca ai viote hibride sau nobile, deci depinde de toate astea.In cazul vitelor nobile distanta depinde si aici de vigoarea viteleor tale.De ex vitele pentru struguri de masa se planteaza la distante mai mari.Dar asa ca idee le poti pune la 2m distanta intre rinduri si 1, 2-1, 5 m distanta intre vite pe rind.Dupa ce marchezi si pui betisoare treci la plantat. Poti planta pur si simplu asa direct in pamintul maruntit facind o gaura ori cu cazmaua,ori cu un sfredel daca stii despre ce vorbesc. Faci gropile, faci mai multe asa sau faci cite un rind, apoi treci si pui vitele in ele si tot asa.Plantarea simpla se face cam asa:se fasoneaza radacinile vitelor,adica sescurteaza cam jumate din cit sint ele sau doar o treime,dupa care faci un fel de terci,tencuiala din pamint cu balegar de cal sau de bovine daca ai si scufunzi radacinile vitelor in acel terci astfel incit pe radacini sa ramina acel amestec moale,dupa care asezi un pumn de pamint afinat pe fundul gropii,asezi vita cu radacina pe acel pamint din fundul gropii, dupa care tragi pamint si pui inauntru asa cite putin dupa care apesi, tasezi asa cit de cit.Vita va trebui sa o platezi astfel incit altoiul, asta o sa vezi tu cind o sa cumperi vitele despre ce vorbesc acum.Deci altoiul sa fie cumva ceva mai sus de suprafata solului dar nu f mult.Nu acoperi groapa de tot o lalsi asa cam sa zic trei sferturi. Dupa ce termini de plantat toate vitele, aduci apa si pui la fiecare vita apa.De aia am zis sa umpli gropile doar 3/4 ca sa ai unde pune apa. Dupa ce apa sa infiltrat, stiu si eu poti pune de cite 2 ori asa cam o jumate de galeata de apa la fiecare vita. lasi deci sa se infiltreze apa dupa care vei trage pamint afinat peste vita, sa o acoperi de tot sa nu se mai vada nimic.Deci vei face exact un musuroi peste fioecare vita, un musuroi destul de maricel, ca la urma pe teren sa apara asa numai musuroaie.Amuitat sa zic cind fasonezi radacinile lavite vei scurta si lasatari, ca vor avea lastari, ii scurtezi la 1-2 -3 ochi. dupa ce ai plantata aia este tot vei astepta pina cind vitele vor iesi singure din bilon, nu vei descoperi bilonul ala decit cind vitele deja au lastari mari, poate prin vara.Deci indiferent ca plantezi hibrizi sau vite nobile la fel vei proceda, chiar si corzi de plantezi la fel vei proceda.La hibrizi nu tgreb sa vezi nu stiu ce ca hibrizii nu sint altoiti deci nu prea conteaza sau deloc sa lasi la suprafata solului ca nai ce lasa.Ce amzis eu aici este ceva simplu. Daca vrei ca vitele sa creasca f bine in acea groapa pe care o faci pentru fiecare vita poti pune si ceva mranita.deci mranita nu gunoi de grajd. Daca stii cei aia mranita e bione daca nu intrebi,este gunoli de grajd,deci gunoi de la animale, pasari etc descopus pina cind apare ceva ca un pamint.Ei cind asezi vita in gropita ei [pui asa cam un sfert cu pamint dupa care tasezi, apoi pui stiu si eu cit poti lua tu cu amindfoi pumnii mranita si pui in gropita. Tasezi si apoi completezi cu pamintpina l; a 3/4 pui apa cum am aratat, apoi faci musuroi si gata.Asta e tot. Dupa doar astepti ca vitele sa iasa din musuroi iar cind au lasatri destul de mari vei strica acelmusuroi astfel ca pctul de altoire sa nu stea in pamint.Asta este important pentru ca vita sanu prinda radacini din altoi.Cam asta e tot ce faci. Dupa nu aio nevoie de nimic in primul an. Daca vitele cresc va trebui totusi sa faci tutori,adica ceva bete mai grosutet mai zdravene sa il infingi acolo in pamint linga vita,alegi un lastar asa care este maimare, care a crescut mai drept sil legi usor de acel bat, tutore si cauti ca restul de lastari sai indepartezi.Acum depinde si ce fel vrei sa conduci acea vita.Pe spalier sau pe araci caz in care va trebuie sa conduci vitele diferit.Dar pina acolo mai este destul timp asa ca deocamdata iti ajunge info astea.Acum cit costa vitele altoite nu stiu.Asta poti intreba chiar si acum daca intri pe net cauti ceva pepinire si vezi ca poate au ceva preturi afisate, ori daca nu au dai telefon ca au si nr de telefoane si intrebi cit au vindut in primavara o vita de care tu esti interesant.Cu ocazia asta ii si intrebi daca au ce tu vrei si poti face si o precomanda,sa le spui ca esti interesat,cam de cite vite si ca vrei sa le iei din toamna daca iti p; ot da.Daca se merita acum asta depinde de tine ce vrei tu sa faci. Vrei sa faci bani atunci eu cred ca nu prea se merita sa pui vite pentru vin.Dar depinde si ce relatii, sau ce oameni sint prin zona unde tu stai. Poti vinde acel vin care uil faci sau nu? Trebuie sa faci calcule cit te ajunge, apoi trebuie sa stii ca dupa vreo 3-4 ani deja trebuie sa pui spalieri,cit costa aceri spalieri,cit costa sirma, cit costa lucru si asa mai departe. Apoi an de an vita trebuie taiata, spalierul intins si asa mai departe.Vita nobila trebuie stropita, trebuie sa cumperi substante chimice, trebuie sa cumperi pompe sau eventual sa ai un tractor cazin care ai stiu si eu 1 ha de vie.Eu te-as sfatui sa pui vita [pentru struguri de masa.Cu ocazia asta scapi de chestia ca nu ai cui vinde vinul,scapai de cumparare de butoaie, de curatirea butoaielor, de locul unde trebuie sa tii acele butoaie si asa mai departe.Vinul daca il faci trebuie sa stii sa il tratezi,deci tyreb sa cumperi materiale care e adevrat le gasesti, trebuie sa stii cavinulare si el boli, trebuie sa stii cind faci vinul ca trebuie sa faci ceva analize la struguri si la must sa stii cite grade va avea vinul tau si sa stii daca sa mai adaugi zahar sau nu ca sa ajunga la stiu si eu peste 11 grade alcoolice sa nu se strice.Vinul daca are sub 11 grade deja se strica.Deci sa faci vin sa vrei sa vinzi nu e chiar asa de simplu.Bine sa faci doar pentru tine da se merita, insa sa faci sa vinzi nu cred ca te apuci asa lasa ca poate nu se strica etc.Ca tu acolo bagi ceva bani si nu cred ca o sa iti convinasa ti se strice vinul.De aia recomand sa pui struguri de masa, toamna ai vindut toti strugurii si ai scapat de porice probleme. Apoi strugurii de masa sint cautati peste tot in orice poata.Inainte din vara sau primavara mergi in p; iete cauti cleinti le spui ce struguri ai si primul an leduci tu strugurii lor si dupa o sa te asigur ca vor veni ei la tine, te vor cauta ei pe tine.Struguri de masa nu prea sint in Romania si te asigur ca se vind sinca cu pret fbun.Ce soiuri iti recomand? Orice soi, poate mai putin coarna asta daca stai altudenavdecit in dobrogea.Coarna este f tirzie si uneori nu ajunge la maturitate. Poti planta mai multe soiuri cu coacere diferita.Una care se coace vara,restul toamna. Poti pune Regina Viilor,Cardinal astea se coc printre primele,apoi Afuz alii cu asta dai lovitura iai omorit pe toti, apoi Italia alt soi, si mai poti pune si Muscat de Hamburg cu care rupi norii dar sa ai grija cai trebuie polenizator deci de cumperi Muscat de Hmaburg sa iti dea si un polenizator si o sa iti explicei ei cum sai plantezi intercalat la cite rinduri etc.Cam asta e asa in mare.Bafta si spor la treaba.
Bună!
Vezi aici mai multe informaţii,
http://www.cartiagricole.ro/carte/Viticultura/x
Te pup!
Nu trebuie sa cumperi nici o vita. Primavara se taie via. Si tot atunci se si planteaza. Sezonul de,, taiat''(curatat) s-a cam terminat insa poate mai ai un vecin care nu si-a curatato. Daca iti place vinul lui/ sau daca iti plac struguri il rogi sa iti dea cativa lastari, atunci cand o curata.(sunt bucati mici de vita cu vreo 2-3 noduri. Trebuie sa fie verzi pe dinauntru/miezul). Le lasi in apa pana fac ceva radacini si le pui in pamant. De preferat 2, astfel incat daca una se usca sa ai rezerva. Pe cat posibil alege un loc la soare, sa nu te incurce, vita sa aiba pe ce sa se catere. Daca nu ai le faci tu un suport cu ce materiale ai la indemana pe acasa. Fi inventiv. Daca este un loc cu curent de aer permanent este mai bine. (de exemplu sub stresina casei)
In sfarsit am inteles ceva dar vreau sa te intreb inca ceva, in legatura cu pamantul, eu unde vreau sa pun vie este iarba, trebuie sa dau cu ceva ca sa nu mai fie? sau nu are importanta? sau doar taiata acea iarba cand creste mare?
Evita substantele toxice.(ierbicide, ...etc) Daca tot vrei sa iti faci singur vinul macar fa-l natural.
Trebuie doar ca acel lastar sa aiba acces la soare si la umezeala din sol. Daca iarba este mare, tundeo. Asa va arata frumos. In plus nu incurca deloc vita si mai tine si umezeala in sol. Soarele nu va bate direct pe pamant.
Daca plantezi vita incearca sa faci o mica groapa cu harseul si amesteca bine panantul cu putin belegar sau ceva asemanator. Astfel vita va avea ingrasamant.
Pai intai o cuperi o pui in pamant si trebuie sa astepti sa creasca, aceasta creste in 5 ani, dupa cei 5 anivei avea roada dar nu uita in fiecare toamna trebuie sa o cureti.
Cam cat costa? si ce trebuie sa cumpar mai exact? de unde pot cumpara?
Nn spalier costa 7 lei, dar sunt si mai scumpi, sarma e 8 lei kg, butasii de vie variaza de la 3 lei in sus depinde de soi..deci trebuie sa ai capital nu gluma.fa un calcul la fata locului, cati butasi vrei sa pui, cati spalieri si apoi faci un mic calcul, sarma iti trebuie la greu un kg sarma = 20-25 de metri.
Te poti uita pe acest site, acolo au nr de telefon si ii poti suna.
http://www.bizoo.ro/produse/butasi-vita-de-vie/start-0/10/