| benga94 a întrebat:

Stau la bloc, ap cu 2 camere confort 1, m-am gandit sa pun o centrala termica pe gaz pentru apa si caldura poate asa nu voi mai platii lunar la intretinere cite 4-5 mil pe luna si stau si in frig cu apa calda in anumite zile si la anumite ore.Problema e ca nu stiu nimic despre o centrala am prieteni sau rude care au dar nu m-am uitat atent sau sai intreb ceva,ce trebuie ca sa fie completa? calorifere,tevi etctermostat am inteles ca mai e ceva detector de gaze cam asa ceva,ce marca de centrala imi recomandati, cit m-ar ajunge in mare toata afacerea, teava de gaze o am trasa eu stau la et 3 au tras centrala unii de la 4 mai au si alti de pe scara,am inteles ca daca imi pun centrala imi da de la gaze anumiti vecini sa ma duc la ei la usa sa imi semneze ceva ca un fel de aprobare,si iti cere bani cit vrea fiecare,daca as semna in locul lor,sau sa chem pe cineva sa imi faca legatura la teava principala fara aprobarea lor ar avea ceva? verificari nu cred ca se fac, astept sfaturi, dau funda!

7 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Nu e deloc simplu si in plus trebuie sa te grabesti, altfel pierzi trenul cu debransarea. Debransarea se face inainte de umplerea instalatiilor cu apa, altfel ai toate sansele sa mai astepti un an.
Primul pas este bransamentul si instalatia de gaz, care costa si dureaza, fiind nevoie de proiect, cota de gaz, aprobari. Ai nevoie de acordul vecinilor care au platit coloana de gaz, pentru asta trebuind sa contribui proportional, in functie de cat au platit ei. Pe naspa nu iti face nimeni, iar ulterior sigur vei fi reclamat, pentru ca nimanui nu ii convine ca tu sa te legi gratis la teava platita de altcineva.
Dupa finalizarea instalatiei, cu legatura la gaz si la centrala, cu o electrovalva si cate un senzor de gaz in fiecare incapere in care ai un consumator (daca si centrala si aragazul sunt in bucatarie, ai unul singur), se receptioneaza lucrarea de catre furnizor si se monteaza contorul, bineinteles, doar daca ai tot dosarul in regula.
PE langa bransamentul de gaz, ai nevoie bineinteles si de o centrala, montata si pusa in functiune de o firma autorizata ISCIR, legata la instalatia de incalzire si la bateriile de apa. Nu vei scapa ieftin nici aici, pe langa centrala costand destul de mult si caloriferele, tevile cu toate accesoriile, manopera de instalare. Termostatul de ambient si robinetii termostatati sunt optionale, dar costul lor se va recupera rapid din economiile facute.
Ca si costuri, la un apartament de 3 camere confort I in aceasta vara, s-a depasit 10.000 lei cu toata lucrarea, cu materiale de calitate medie spre buna (centrala Ariston, calorifere import Ungaria, termostat de ambient, robineti termostatati import Italia, teava de cupru de cea mai buna calitate). E drept insa ca instalatia este destul de complexa datorita suprafetei si mai ales configuratiei apartamentului, ca si idee folosindu-se in total 100 m de teava si 80 de coturi.

| mgtow a răspuns:

Tema asta o vorbesti cu administratorul blocului si nu trebuie sa platesti nimic doar iti face debransarea de la caldura si gaz comun apoi poti sa suni la Romstal sau Ariston ca sunt firme bune. Pretul variaza dar uitate pe site-ul lor sa vezi cat iti iese toata manopera. Sau poti opta pe curent electric la aragaz si boiler pentru apa iar caldura un resou acolo si asa iti iese mult mai ieftin pentru ca nu merg constant asa cum e la gaz.

| KodrutZ a răspuns:

Daca ai teava trasa, nu ai nevoie de nici un acord de la vecini. Pai ai legatura facuta sau nu? In principiu, trebuie' sa vorbesti cu proprietarul coloanei sau proprietarii, si anume cel/cei care au platit la inceput cind s-a tras coloana de gaz. Ca centrala iti recomand calduros un Motan MKDens25, e in condensatie, e mai scumpa, dar recuperezi din economia de gaz, cam 10-15% consum mai mic fata de una clasica, plus ca polueaza mult mai putin si in curind s-ar putea sa puna astia taxe si pe centrale in functie de cit polueaza. A, da, la Motan piesele sint foarte ieftine, ca dupa 3-4-5 ani o sa mai fie nevoie de schimbat una-alta. Pe mine m-a ajuns vreo 10500 RON toata distractia, la 2 camere - tras coloana gaz, detector, centrala, calorifere otel, tevi cupru, autorizatii, etc.

| doinastela a răspuns:

Investitie probabila intre 6-8.000 Lei

| doinastela a răspuns:

Citeste aici despre centrale termice cu condensare sau clasice, despre Debransare, etc.:
http://www.condensare.eu/

| TudorVali a răspuns:

Pentru racordarea la coloana noua de gaz ai nevoie de acordul vecinilor. Nu poti semna in locul lor pentru ca nu ai nevoie doar de semnatura, ci si de alte date personale. In plus este normal sa contribui financiar la coloana de gaz platita deja de vecini. Daca aceasta coloana este trasa de mai multa vreme si sunt multi racordati, se poate sa se fi amortizat investitia si atunci nu-ti mai cere nimeni nimic. Se intalnesc insa destul de rar astfel de situatii. Trebuie sa contactezi o firma acreditata care iti va face un proiect de gaze si in baza acestuia se va efectua lucrarea. Ei vor face legatura la coloana noua de gaz si tot ei iti vor monta si detectorul de gaz. Acum daca ne referim la centrala termica, pentru doua camere iti trebuie o centrala cu putere mica, 24 kw sunt mai mult decat suficienti. Din experienta iti pot recomanda modelul de la Viessmann Vitodens 050w-24 kw, o centrala fiabila si siletioasa care-si asigura tot confortul pe incalzire si apa calda menajera.

| helpinstal a răspuns:

Pentru preturi executie instalatie si un sfat profesionist https://help-instal.ro/preturi/preturi-proiectare-instalatii-gaze/