Cel mai probabil vinovate sunt coropișnițele, mai ales daca ai folosit gunoi de grajd, ca le place mult căldura. Daca plantele sunt mari, atunci pot fi rozătoare sau chiar cartite. Eu unul as merge pe toate variantele, preventiv. Soluții pentru combatere se găsesc cu google. Eu unul prefer varianta chimica.
Evita ultrasunetele, nu sunt eficiente.
Sigur sunt corapasnitele, eu anul trecut am folosit in gradina mea de legume, care nu e foarte mare, un aparat cu ultrasunete luat de la Lidl cu 49 de lei, cu incarcare solara, eram terorizata de cartite, tot sezonul nu am mai vazut urma de cartita, soarec sau alte ganganii pe o raza de 20-30 m de la aparat. In toamna cand am dezactivat aparatul, in doua saptamani au si aparut musuroaiede cartita asa ca probabil depinde de aparat si de rozatoare.
PS. Cartita nu mananca radacini, este carnivaora, din cate stiu eu.
Nu stiu ce sa zic de aparatele cu ultrasunete. Un prieten are unul pentru rozătoare (si inca unul scump, cu pretenții) si mănâncă șoriceii de lângă el. Am testat si eu ultrasunete pentru rozatoarele carese plimbau nestingherite in pod, nu am scapat de ele pana nu le-am servit cu pastile. Pe net am văzut o fotografie in care o turturica și-a făcut cuib pe un aparat de alungat păsări. Poate or fi di unele care își fac treaba, dar eu unul nu am încredere in ele.
De cârtiță ai dreptate, e carnivora si aduce mai multe beneficii decât daune, dar săpându-si galeria, o rădăcina mai sănătoasă ii poate sta in cale. Nici eu nu le consider principalul suspect, dar ma gândeam ca ar fi o posibilitate.
Suspectii sunt:
1. Iepuri, rozatoare mici, omizi
2. https://www.youtube.com/watch?v=_0u-gSBFixs
Sunt niste soareci care traiesc in pamant si se hranesc cu radacini, se combat cu tablete pentru soareci care se baga in gauri.
Cartitele ridica musuroi deci daca erau stiati.
Am gasit si eu niste pomi tineri rosi, toata radacina era roasa, erau ca o pocie infipta in pamant.
anonim_4396 întreabă: