Ficusului ii place lumina, dar nu soarele direct mai ales vara. La insuficienta luminii, frunzele apar la distante mari, iar efectul decorativ este mult redus.Ficusul trebuie tinut iarna in camera cea mai luminoasa si cat mai aproape de fereastra, iar vara se are grija sa se fereasca de soarele prea puternic din timpul pranzul lui.
Temperatura optima pentru mentinerea calitatilor plantei este de 18-20°C. Iarna trebuie sa i se asigure cel putin 12-13°C.
Ficusul este foarte sensibil la variatiile bruste de temperatura, cand are loc caderea frunzelor.
Planta consuma apa multa, dar intre udari se lasa sa se usuce putin pamantul. Excesul de apa este foarte daunator si este cauza pentru caderea frunzelor si chiar a pieirii plantei.
Substratul trebuie sa fie acid si bogat in materie organica. El poate fi alcatuit din pamant de gradina, mranita, turba si nisip in parti egale.
Fertilizarea cu must de balega - (1 parte la 10 parti apa) sau cu ingrasaminte minerale in concentratie de 0, 1-0, 2%, se aplica numai primavara si vara, de 1-2 ori pe luna.
in fiecare an, la sfarsitul iernii, se inlocuieste pamantul de la suprafata.
Transplantarea nu se executa prea des. Primavara se pot aplica taieri de scurtare a tulpinii si ramificatiilor ei.
Este bine de stiut ca nu suporta curentul de aer, situatie in care isi poate pierde frunzele.
Din cate stiu eu, desi nu garantez ca e cel mai corect, ficusul trebuie pus undeva langa fereastra sa aiba lumina, desi vara nu trebuie sa stea chiar in soare. Si trebuie sa ii stergi frunzele cand se prafuiesc. Cu apa nu prea stiu Dar sper ca macar atat cat stiu o sa ajute
Ficusul e una dintre cele mai putin pretentioase plante. Singurul lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere e sa-l tii iarna in camera cea mai luminoasa si aproape de fereastra. Vara poate fi tinut si afara pe balcon fara probleme. Este o planta care "bea" multa apa dar in cazul in care incep sa-i cada frunzele inseamna ca a fost udat excesiv. La fiecare sfarsit de iarna stratul de pamant de la suprafata ghiveciului trebuie inlocuit (preferabil cu turba). Si inca ceva: nu suporta curentul de aer! Sper sa-ti fie de ajutor informatia