Ai nevoie de apa distilata, Votca si ulei esential. Amesteci 75ml votca foarte tare, adica 100%, daca gasesti asa ceva cu cateva picaturi de ulei esential dupa preferinta, in functie de cat de tare vrei sa fie mirosul. Amesteci incet, dar bine, bine pana se dizolva uleiul in alcool apoi il lasi sa stea cam 48 de ore dupa care adaugi 2 linguri de apa distilata si amesteci incet dar bine. Il lasi sa stea alte 48h iar apoi il strecori printr-o filtru de hartie pentru cafea, intr-o sticluta simpatica si... gata parfumul.
Sunt mai multe metode. Tot ce s-a prezentat nu este eficient nici cantitativ si nici calitativ. Macerarea florilor in alcool nu da rezultate deoarece florile contin o cantitate mare de apa care va dilua alcoolul reducand puterea acestuia de solvatare. In locul alcoolului poti folosi eterul de petrol care dupa macerare se distileaza sau se lasa intr-un vas neacoperit pentru a se evapora iar uleiul de flori va ramane pe fundul vasului. Peste acesta se poate adauga alcool etilic de 95% si se lasa la maturat intr-un recipient ermetic timp de 2-3 luni. Alta metoda este distilarea (numai pentru acele flori care suporta tratament termic). Florile se pun intr-un alambic impreuna cu apa si se distileaza. Uleiul se va ridica deasupra apei rezultate.
Mai este metoda extractiei cu grasimi de origine animala, metoda care da extracte deosebit de fine si armonioase. Metoda poate fi facuta la cald (pentru florile mai putin sensibile) si se numeste macerare. Florile sun imersate intr-un amestec de untura si seu (60/40) la temperatura de 60-70 C timp de 2 ore, apoi se scot si se adauga altele pana cand grasimea capata mirosul florilor (1kg de grasime absoarbe parfumul a 10-12 kg flori).
Absorbtia cu grasimi se poate face si la rece, metoda se numeste enfleurage si se foloseste la florile sensibile si cele care continua sa produca parfum si dupa ce au fost culese, astfel se obtin randamente superioare, de 10-15 ori mai mari in comparatie cu celelalte metode si in plus da cele mai fine extracte deoarece florile raman in viata pe toata perioada extractiei.
Metoda consta intr-un cadru de lemn (cassis) asemenea unei rame de fereastra ce are fixat in mijloc o placa de sticla peste care se pune un strat subtire de grasime solida care trebuie sa aiba consistenta unei creme pentru a permite aderenta florilor la el. Florile se lipesc una cate una pe acel pat apoi se suprapune alt cadru de lemn. Florile se gasesc intre 2 straturi de grasime. Stratul de jos pe care sunt lipite actioneaza ca un solvent pe cand stratul de sus absoarbe compusii volatili neretinuti de stratul de jos. Florile se mentin astfel 24 ore (iasomie), 48 ore (narcise), 72 ore (tuberoze). Apoi se pun altele moment in care se rotesc ramele, astfel cea care a fost sus va fi jos. In momentul in care grasimea s-a saturat cu parfum (1 kg grasime absoarbe parfumul a 3 kg flori) aceasta poarta numele de pomada si se pune in alcool etilic 95% (1-1. 5 l alcool la 1kg pomada) si se lasa la macerat 3 luni.
Dupa aceasta perioada alcoolul se filtreaza, se congeleaza la -15 c pentru.a precipita grasimea dizolvata si se filtreaza. De regula este suficient de concentrat si nu mai necesita distilare pentru a-l concentra, tot ce trebuie este un fixator pentru a da persistenta (ambrox este cel mai bun) si apoi maturare de 6-12 luni. Dupa acest timp parfumul este omogen, radiant si persistent.
Uite si aici cateva retete de parfum de facut in casa https://www.libertatea.ro/lifestyle/cum-se-face-parfumul-2228709
E simplu! Trebuie sa ai alcool pe care il pui peste plantele alese. Apoi adaugi uleiul si apa fierbinte.Esenta se face aburi, iar apoi se face din nou apa(parfum). Il pui intr-o sticluta(de preferat mica, pentru a dura mai mult mirosul.Ai grija sa inchizi bine capacul ca nu cumva sa iasa parfumul si sa il tii ferit de razele solare.Pa!