| 5stele a întrebat:

Stiie cineva, cu ce solutie pot spoi un cazan din cupru, multumesc

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:


Spoirea inseamna cositorirea cazanului de arama ( cupru ). Deoarece cuprul cocleste se practica cositorirea lui.
Cum se face? Se incalzeste cazul de cupru, se decapeaza cu apa tare, se incinge la foc si apoi se cositoreste. Se topeste cositor in el din loc, apoi se intinde cositorul pe tot interiorul pina se face o pojghita uniforma.
Cum si cu ce se intinde cositorul? Se foloseste o cirpa groasa ( pusa in mai multe straturi, de doc, pe care se imbiba stearina.
Pentru design! caldararii freaca acel strat de cositor cu o cirpa, pentru luciu. ( adolf )

4 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Ca sa nu mor prost, imi explica cineva si mie ce inseamna spoirea si la ce foloseste? Adolf, ne spui si procedeul?
Chiar sunt curios, nu am cazan de tuica, bunicii mei aveau insa, socrul meu are, ba chiar si tata este "coproprietar" al unuia, pe care chiar anul trecut l-am ajutat sa il reconditioneze. Si nu numai ca nu imi dau seama ce inseamna spoirea, dar nici macar din raspunsuri nu reusesc sa ma prind despre ce e vorba.

regis
| regis a răspuns:

Multumesc adolf, interesanta chestia. In zona mea nu se practica, valoarea cazanului fiind apreciata tocmai dupa calitatea cuprului din care este confectionat. Mie nu imi place deloc tuica si bauturile alcoolice distilate in general, insa i-am auzit adesea pe cunoscatori spunand ca este mai buna tuica facuta in cazanul X decat in cazanul Y, chiar in aceeasi "distilerie". Ba chiar unii glumeau pe seama altuia, care isi facuse cazan din inox, care cica nu e valabil. Repet, nu ma pricep, pentru mine tuica e doar o chestie cu gust neplacut, care iti da o senzatie nasoala de arsura pe gat.
Toate cazanele pe care le-am vazut eu aratau ca luate de la fier vechi, dar probabil ca oamenii sunt prea nerabdatori sa guste licoarea magica pentru a mai fi preocupati si de aspectul estetic big grin.
Decaparea cu apa tare inainte de cositorire pot sa o confirm si eu, insa din alta sursa - asa se procedeaza si electricienii atunci cand lipesc cu cositor.
Daca se doreste doar lustruirea cazanului, se poate incerca si cu buretele care se foloseste la curatarea capatului tevilor de cupru la instalatiile sanitare. Banuiesc ca daca merge acolo, merge si la cazan, insa luciul nu va tine decat cateva zile.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mai vere, intreaba si tu un rrom caldarar, ce fel de acid folosesc ei pentru spoit. Si daca merge si la cupru. Eu l-as freca cu pasta de dinti cristal, cu o carpa mai aspra. Il faci ca nou. Dar il freci oleaca.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cazanul se spoieste cu cositor. Pentru decapare se foloseste apa tare!
Apa tare = acid azotic!
Cositor la bara Lp 60!
Sfat : un cazan cositorit nu se pune la flacara decit plin, in caz contrar se distruge stratul de cositor! ( adolf )