Mi-am adus aminte de un insecticid pe care il foloseau bunicii mei pe straturi.Intr-un butoi mare cu apa, puneau urzici la macerat.Si cu apa din butoi udau straturile si ei ziceau ca nu aveau nici melci, nici alte ganganii care sa le strice recolta.
Am mai gasit ceva pe net:
Sapun negru contra paianjenilor:Sapunul negru este un produs biodegradabil, non-poluant, si care ucide paianjenii. Varsa 200 g sapun negru in 2 L apa calaie, lasa-l sa se dizolve bine, adauga apoi 8 L apa rece si amesteca energic. (Sa nu ma intrebi unde gasesti sapun negru ca habar n-am!)
Ar mai fi o metoda, sa atragi pasarile in vie! Pune-le mancare acolo si ele o sa manance si ganganiile.
In afara de chimicate aplicarea măsurilor de igienă a culturii au o importanţă foarte mare din punct de vedere curativ, deoarece contribuie la diminuarea rezervei biologice.Prin distrugerea buruienilor se elimină multe dintre plantele gazdă ale acarianului Tetranychus urticae. Este tot ce am gasit natural.
Multumesc Elianna, dar nu prea e cazul. Butucii sunt in curtea casei mele, singura planta pe o raza de cativa metri in jur fiind iarba, si aceasta tunsa de doua ori pe saptamana.
Am descoperit ca acarianul care a atacat-o este Eriophyes vitis (traiasca Google), precum si ca solutiile de combatere sunt comune pentru toti paianjenii.
Avand in vedere atat cantitatea mica cat si faptul ca e vorba de curtea in care se joaca toata ziua copiii mei, as dori sa evit insa folosirea clasicelor pesticide. Ced ca e suficient sa spun ca unele produse pe care mi le-au recomandat la magazin se aplica in cantitati de 400 grame la hectar, ori eu am vreo 30 de frunze afectate .
Multumesc, o sa incerc sa ma lamuresc care e treaba cu sapunul negru. Cu pasarile nu tine, paianjenii respectivi sunt microscopici.
Later edit - multumesc @minerva, o sa incerc in primul rand asta, nu conteaza mirosul, fiind in aer liber.
Regis, insecticidele care se gasesc la centrele specializate sint in cantitati mici, nu se vind cu sutele de grame sau kilograme.
Si eu am cumparat azi ceva de dat prin gradina si toate retetele sint date - la hectar-! dar de cumparat am cumparat pliculete de 30 de grame de cat pe suprafate mici.
Ca sa previ ar trebui sa ai o populatie de "Typhlodromus pyri", nu stiu cum se numesc pe romaneste, dar sunt sigur ca gasesti. Se folosesc foarte mult si la pomii fructiferi.
Nu stiu daca te ajuta dar iti trimit un Link pe limba germana: http://www.oekolandbau.de/......omus-pyri/