regis
| regis a întrebat:

Stiti vreun lac ce poate fi aplicat pe lemnul inca verde? Ar trebui sa lacuiesc niste scanduri care acu cateva zile aveau inca frunze...

Răspuns Câştigător
| cristi202 a răspuns:

Lemnul verde nu e permeabil, datorita umidității crescute. Nu va absorbi lacul, astfel că există riscul ca lacul sa se scorojească. Se întâmplă cam ca la vopseaua data direct pe rugina la metal, unde datorita ruginii vopseaua nu se prinde de suport. De aceea e imperios necesar ca lemnul sa fie cît mai uscat. Iar dacă la vopselele pentru metal exista soluții, exista vopsele ce pot fi date peste rugina, la lacurile pentru lemn nu cred că există această opțiune, sa poată fi aplicat în condiții de umezeala mare a lemnului.

10 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Dacă nu lași lemnul să se usuce și îl acoperi cu o substanță impermeabilă, ce crezi că se va întâmpla?
Nu cumva umezeala va favoriza apariția mucegaiului și / sau putregaiului?

| regis explică (pentru mihai69):

Scandurile sunt folosite pe post de polițe, as vrea sa protejez doar partea superioara, pentru a o putea finisa si bineînțeles, pentru a evita murdărirea. Partea inferioară poate rămâne neprotejata pana la uscarea completă.

| mihai69 a răspuns (pentru regis):

Nici măcar o finisare ca lumea nu poți să faci pe scânduri neuscate bine... Și nici vopseaua / lacul nu prinde bine pe ele.
Și ce am uitat să spun, dar e la fel de important: când se usucă se deformează!

| regis explică (pentru mihai69):

Pai fix asta intrebam, daca ete vreun lac potrivit pentru ele, stiind ca cele uzuale se dau doar pe lemn uscat.
De deformat nu se pot deforma.

| anonimg a răspuns:

Usucă-le forțat folosind alte scânduri și menghine manuale.

| lpavel a răspuns:

Nu exista lac special pentru lemn verde! Foloseste ce vrei si gata!
Pentru ca lemnul este verde va trebuii sa-l vopsesti o data pe an, dar asta nu te va scapa de crapaturi. Daca lemnul este in interior unde este ferit de soare si vant atunci ai sanse sa nu crape, altfel sansele sunt zero!

| Dismally a răspuns:

Nu exista asa ceva, poti sa le dai cu ce vrei tu, nu vor rezista prea mult oricum, o sa le gasesti curbate, crapate, distruse. Lemnul trebuie uscat inainte de a fi folosit, daca te grabesti exista uscatoare speciale cu abur dar dureaza si acolo, nu il faci peste noapte.

| regis explică (pentru Dismally):

God, ce e așa greu de inteles ca nu e nevoie de protecție pentru curbare, crapare, distrugere?!? Si tocmai asta fac, le tin pe pozitie de uscare, adica pe plan orizontal, libere, cu sustinere la fiecare 60 cm si cu greutate egal distribuita deasupra.
Nu ma grabesc sa le fac nimic, vreau doar sa le pot sterge usor de praf si sa nu le patez fibra cu diverse substanțe.
Stiu ca exista uscatoare (nu cu abur, ala e pentru altceva), dar chiar nu este cazul.

| Dismally a răspuns (pentru regis):

Eu am inteles dar mai bine le lasi fara nimic. Ba cu abur, crede-ma ca stiu mult mai multe desprte procedeele tehnologice de prelucrare a lemnului decat tine big grin

| dullcat a răspuns (pentru regis):

Lemnul lucreaza toata viata.Asa cum au spus si altii mai sus, daca il dai cu lac, umezeala din lemn nu va avea cum sa se mai evapore.Si vor aparea probleme, lemnul va fi distrus. Probabil o solutie ar fi sa-l acoperis cu ceva hartie sau material, daca vrei sa-l protejezi dar totusi sa pui obiecte pe el, apoi sa-l dai cu lac mai tarziu, cand lemnul s-a uscat in proportie decenta.

Lucrul cu lemnul inca verde nu e deloc ok, fiindca odata ce se usuca, se contracta/curbeaza etc. De exemplu, parintii mei au usi din lemn, iar cand au dat comanda mesterul le-a zis ca da, da, vor fi gata peste 1 an, ca sa apuce sa se usuce. Dupa 1 an ei au revenit la atelier, iar usile nici nu erau asamblate toate.Ghici ce s-a intamplat? Odata montate in casa, lemnul s-a strans si acum este spatiu intre parchet si usa.S-a format spatiu si intre tocul usii si perete, destul cat sa se miste toata rama/tocul.