| luciluca a întrebat:

Sunt bune cazanele de inox alimentar pentru fabricarea alcoolului?

8 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Nu sunt la fel de bune ca si cele de cupru, pentru ca e mai mare riscul ca borhotul sa se prinda de fund.
Riscul acesta se elimina daca acel cazan este dublu. Practic sunt doua cazane unul in altul, intre ele se introduce apa, astfel incat fierberea se face la bain-marie.
O alta varianta este ca inainte de a pune borhotul in cazan sa il storci in presa de struguri, astfel incat sa ramana numai lichidul.

| relian a răspuns:

Da is cele mai bune, mai bune ca cupru, nu mai zic aluminiu.Se facea distilarea in cazane din cupru pentru ca alea erau la indemana, alea se puteau confectiona ilegal sa zicem asa de catre tigani, inainte nu gaseai la magazine cazane de tuica, sa fim seriosi.Acum sunt si is facute din inox, daca or fi si din cupru alea probabil is mai ieftine ca cele din inox.IS mai durabile si mai sanatoase astea din inox.Cupru alama oxideaza, este mai moale, se desprind de pe el chestii f mici, nu le vezi cu ochiul liber si inra in tuica ce faci tu.La inox f greu sa se intimple asta.Deci nu stiu de ce mai intrebi odata ce sunt la vanzare asa ceva laughing

| regis a răspuns (pentru relian):

Eh, cuprul este mai scump decat inoxul si nu trebuie confundat cu alama. Popular i se mai spune intr-adevar arama, insa alama este altceva, este un aliaj al cuprului cu zincul.
Ca si in cazul inoxului, exista cupru alimentar si cupru industrial, cuprul alimentar avand o puritate ridicata, tocmai pentru ca nu este toxic, ba chiar impiedica dezvoltarea bacteriilor. Si cred ca majoritatea dintre noi avem instalatiile de alimentare cu apa din cupru, iar in trecut se folosea foarte mult la fabricarea vaselor pentru mancare (ceaune, cazane, oale, tigai, farfurii, boluri), fara a se cunoaste cazuri de intoxicatie cu cupru pe aceasta cale.

| relian a răspuns (pentru regis):

Cablurile electrice au puritate f ridicata si totusi nu-s alimentare laughing stai usor ca stiu cei aia alama si cei aia arama, cazanele alea is din alama normal, dara din comoditate am zis cupru ca asa vorbeste lumea. Tigaile adevarate au cupru dara la interior, cauta tigai, oale cu mai multe straturi si vezi ca au inox la ecterior acolo unde gatesti iar cupru este interior.Cu 5 straturi cu 3 straturi alea is tigai adevarate profesioniste. Daca te uiti in bucatria restaurantelor no sa vezi tu absolut nici o tigaie de cupru te asigur, nu au voie cu asa ceva pentru ca se folosesc intens si cu trece sau poate trece in alimente, plus de asta se derioreaza mai rapid ca inoxu. Iara referitor la faptul ca nu stiu ce face impiedica dezvoltarea bacteriilor alea is povesti.Cu nu omoara nici o bacterie, asa ca idee se foloseste la fabricarea pesticidelor pe baza de cupru dara combat ciupercile nicidecum bacteriile.Asta daca ceara vrei sa o luam pe amanunte. Poate voiai sa spui de argint ala da dara cupru nu combate nici o bacterie.

| regis a răspuns (pentru relian):

Cazanele sunt din arama, nu din alama. Alama nici nu are maleabilitatea necesara pentru o asemenea prelucrare, avand in schimb alte aplicatii, indeosebi tehnice.
Despre vasele de gatit, ma refeream la cele din trecut, inainte de descoperirea aluminiului, de inventarea inoxului si a teflonului, cand cuprul era printre putinele materiale folosite in acest scop.
Despre dezvoltarea bacteriilor, "povestile" nu le-am inventat eu.
Uite un exemplu de astfel de poveste:
https://sistemecupru.ro/......legionella
Lasand detaliile la o parte, ideea era ca nu trebuie sa ne sperie toxicitatea cuprului, ca ajung oamenii sa isi scoata tevile de apa din pereti si chiar nu este cazul.

| francut a răspuns:

Inox alimentar? Dar ce, il mananci?
"Inoxul" e otel inoxidabil.

| luciluca explică (pentru francut):

Nu al mananc dar e diferenta antre inox oxidabil si inox alimentar

| luciluca explică:

Am pus intrebarea pentru ca vreau sa ami cumpar un cazan de inox alimentar si de obicei se face distilarea an cazane de cupru, alama.dar acum au aparut cazanele de inox alimentar. apropo la raspunsul care l-am primit inoxu oxidabil e folosit an fabrica ca tabla bare pentru balustrade. inoxu alimentar e cu totul altceva e folosit an industria alimentara oale, vase tavi