| qwmarie a întrebat:

Trebuie sa scot vita de vie din curte si s-o mut in gradina, sa nu pierd soiul. Cum sa procedez ca sa am cele mai mari sanse de reusita?

2 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

De mutat nu e foarte greu, operatiunea o poti face peste vreo doua luni, cand este inmugurita. Pur si simplu tai niste bucati de vita de 50-60 de cm si tai toti mugurii, cu exceptia primilor de la unul din capete. Sapi niste gropi in gradina unde plantezi aceste segmente de vita (de preferat doua in fiecare groapa), lasand la suprafata numai mugurii netaiati si dupa ce ii acoperi cu pamant ii uzi bine, asigurandu-te zilnic ca pamantul este umed. Posibil ca o parte sa nu se prinda, insa o poti inmulti ulterior. Cele care fac frunze si rezista pana prin august-septambrie sunt prinse si in 2-3 ani vor da primii struguri.
Aceasta metoda este foarte simpla insa nu protejeaza via de atacul filoxerei. Filoxera ataca radacinile prea putin rezistente ale vitelor nobile, de aceea se recomanda inmultirea prin altoire pe tulpina de vita salbatica (americana). Daca soiul pe care vrei sa il salvezi nu este un hibrid rezistent la filoxera, iti recomand altoirea, care necesita insa o anumita abilitate. Pentru detalii cauta pe net "altoirea vitei de vie".

| vani33 a răspuns:

Eu am inlocuit via cu tuia, si butuci care au fost mai tineri si sanatosi i-am mutat in gradina. Si sau prins.Cu toate ca nu aveam prea multa speranta. dar anul acesta au avut rod, si sunt tot acelasi soi. dar mai asteapta pina la inceputul lui aprilie.MULT SUCCES.PA