| SingleForOne a întrebat:

Unde prin România este tradiția care face săpunuri de casă, de folosit pe corp?
Care sunt ingredientele și metodele?

Răspuns Câştigător
3 răspunsuri:
| dullcat a răspuns:

Buna.Sunt multe zone in care se practica.Eu urmaresc astfel de mici afaceri de familie pe Instagram.Retetele de asemenea difera.Tu doresti sa afli desprea cea cu soda caustica si/sau grasime de animal?

| LordCristobal a răspuns:

In zona Moldovei.

| relian a răspuns:

Faceau oameni acasa sapun, sau care mai fac, da ce ala e sapun laughing inainte mai facea si bunica, dar faceau sapun dupa ureche laughing.

Ingrediente? Grasime de porc, oamenii care locuiau la casa, care aveau porc, tineau grasimea si o faceau sapun. Soda caustica, aia o cumparau de la magazine, se gasea pe vremuri, mai bagau plante, in general pelin laughing dar de ce habar nu am, se facea sapunul ala verde laughing

Am vazut si eu sapun de ala, dar nu spala ca cele facute de fabrica.Banui ca oameni care lucrarse la fabrici de astea chimice si faceau sapun, au preluat de acolo unele retete generale, cred ca asta dupa ultimul razboi mondial, apoi oamenii au invatat, uni de la altii.

Dar cum zic, nu poti compara cu sapunurile din comert.
Na fost ceva traditie, adica oameni care sa se priceapa, sa experimenteze ei una alta, faceau aia sapun brut sa-i zic asa, il taiau in bucati mari si foloseau.
Desi sapun se gasea pe toate drumurile si ieftin, unia faceau si acasa de asta, de aia nici nu se vedeau niciodata curati cum trebuie laughing

Il faceau in niste vase mari, un fel de oale, dar imense, erau facute alea de tigani, turnate din aluminiu sau ce material era, procesul dura cam toata ziua, se fierbeau toate ingredientele in acel vas, cand stia respectivu ca e gata, lasa sa se raceasca, apoi scotea, taia bucati.Dar raminea si ceva reziduri in acel vas, destul de multe, chestia era cit se poate de periculoasa, pentru ca se folosea soda caustica, trebuia sa folosesti manusi groase, sau unelte din metal, ramainea cum am zis un rezid, stiu si eu jumate din vasul ala, ramanea un lichid, avea o culoarea asa spre neagra, rosietic negru, oamenii pastrau acea solutie, in care bagau oale si tigai arse, sau cu jeg de nici cutitu nul mai radea laughing vorba bine jeg, dar ulei de ala depus ce nu se mai lua.
Punea in acel vas cu solutie tigai si oale, le tinea acolo o zi doua si cand le scotea erau noi, nici noi nu fusese asa laughing

Pot sa intreb pe aia batrinii daca or mai tine minte, dar sincer te complici degeaba, nu merita si nici nu obtii ceva bun.
Cum am spus romanii nu au avut traditie cu asa ceva, asa cum au italienii sau alte tari, cel putin eu asa stiu.

Întrebări similare