Uite aici o reteta
http://retete-utile.ro/bauturi/cocktails/vin_de_smochine_472.html
http://dieta.romedic.ro/reteta/Vin_de_smochine_0336.html
http://www.bucataria.net/retete/276/vin-de-smochine
http://www.eculinar.ro/reteta/? 540
http://www.portal-info.ro/retete/reteta-vin_de_smochine-9495.html
Incrediente:10 litri de apa, 1kg smochine, 1 lamaie, 15g sare de lamaie, drojdie cat un deget.Se taie smochinele marunt:tot astfel lamaia cu coaja cu tot. Drojdia se desface in putina apa calduta.Sarea de lamaie se piseaza, Se pune totul, impreuna cu zaharul si apa, intr-un borcan de sticla de 12-15 litri si se face din toate un ame4stec omogen.Borcanul se acopera cu un tifonssssi se tine la temperatura camerei(2o-25 0C)Se lipeste pe borcan o eticheta pe care se inseamna data prepararii.In primele 10 zile se amesteca in fiecare zi:pe urma se aseaza intr-un loc ferit sa fermenteze.Se tine astfel 4 -6 saptamani, dupa cum este temperatura caamerei, mai joasasau mairidicata.Incepand din a 4 saptamana, se gusta pentru a controladaca amestecul este suficient vinificat.Cand este gata, se strecoara imediat printr-o strecuratoare de rosii, apoi se mai strecoara o data prin aceeasi strecuratoare, in care s-a intins un tifon.Se toarna vinul in sticle si se astupa cu dopuri noi(fierte) sau cu celofan dublu.Bostina ramasa se poate folosi pentru a prepara otet. Daca vinul din sticla a depus drojdie la fund, partea limpede de deasupra se toarna cu grija, sau mnai bine se sifoneaza in alte sticle care se astupa.Sifonarea se face asa cum se trage vinul din struguri in sticle(cu ajutorul unui tub de cauciuc sau de sticla)Vinul este bun de consumat dupa ce a ramas limpede, curat ca lacrima si de culoarea vinului de Cotnari, ceea ce se obtine dupa 10 saptamani de la data prepararii.Vinul de smochine, bine astupat, se pastreaza pana la un an si capata cu timpul gust de coniac.Reteta este dintr-o carte veche de la mama.
meatloaf întreabă: