| Mariean_Petrica_1981 a întrebat:

Vreau sa aflu citi m2 are un acoperiș cu 2 laturi 7m.2 laturi 6m.si inaltimea in centru de 1, 60

9 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Daca inaltimea in centru e 1, 6 iar cele 4 ape se intalnesc intr-un varf (altfel presupun ca ne-ai fi dat si lungimea coamei), distanta de la varf la streasina ar fi de 3, 4 m pe latura scurta si 3, 5 m pe latura lunga. Ar rezulta o suprafata totala de 45, 5 mp, daca masurile sunt exacte si daca intr-adevar inaltimea in centru este doar 1, 6 fata de streasina (mi se pare extrem de mica la aceasta suprafata).
Daca ai nevoie de tigla, calculul este aproximativ. Nu iti recomand nici cu 10% in plus, nici in alt fel de calcule, decat calculul la bucata. Te hotarasti ce model de tigla vrei, vezi exact la ce distanta se monteaza randurile, masori exact cat ai tu si stabilesti cate randuri ies si cate buc intra pe randul de jos, pe fiecare din laturi. Numarul de randuri inmultit cu numarul de tigle de pe primul rand iti da necesarul pentru cele doua fete opuse pentru care ai calculat primul rand. Vezi apoi pentru celelalte doua fete, exact la fel, si obtii numarul total de bucati.
Pentru coame, trebuie masurata exact lungimea, dupa care socotit tot asa, la bucata (de obicei se socotesc 3 buc la metru, dar trebuie vazut exact pe fiecare coama, pentru ca ce ai taiat dintr-o parte nu poti pune dincolo).

| gheorghe699 a răspuns (pentru regis):

Nu cred ca ai inteles ...sau poate nu am inteles eu; el spune in enunt; ca are 2 laturi de 7 m, si 2 laturi de 6m si inaltimea coamei de 1, 6 m.

| regis a răspuns (pentru gheorghe699):

Sigur tu nu ai inteles bine, altfel nu inteleg de unde ai scos tu piramide cu baza triunghi. Si nici de ce ai inmultit lungimea casei cu latimea casei de doua ori.

El spune ca are un acoperis cu; 2laturi de 7m, 2laturi de 6m, inaltimea de 1, 6m, banuiesc ca nu este o copertina, deci este un acoperis simplu eu asa am inteles; o parte 7m (spunem L, si 6m spunem l)da? si simetric partea cealalta L=7, l=6..si inaltimea de 1, 6m.ce rezulta?

| regis a răspuns (pentru gheorghe699):

Eu am inteles ca e un acoperis cu 4 laturi, deci in 4 ape, laturile avand 7 metri, respectiv 6 metri. Un acoperis ca cel descris de tine ar fi destul de ciudat.

Ok,observ ca suntem noi interesati, el mai putin.

| NLS a răspuns:

Cam 47m2.
Daca te intereseaza pentru tigla, trebuie sa iei cu pana la 10% mai multa.
Pe langa asta, intreaba la magazin cate tigle intra intr-un metru patrat, cu suprapunere.

Pentru tabla la fel, 12-15% in plus, din cauza ca trebuie sa decupezi dupa unghiuri.
Folosind un program de desenat 2D gratuit (Draftsight Free), poti calcula destul de exact necesarul de tabla, suprapunand panourile pe proiectia fiecarui triunghi.

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns:

Exact ca la geometrie; calculezi suprafata piramidei.winking tongue

| gheorghe699 a răspuns:

Cred ca nu stii ce vrei, dar sa incercam; ai 2laturi de 7m si 2 laturi de 6m.ar fi 84 m/patrati.7x6=42 mp, 42+42 =84 mp,... putem calcula si altfel o piramida cu baza triunghi.dar aproximativ ajungem la acelasi rezulta.84 metrii patrati.