| Boocky a întrebat:

Vreau sa construiesc un semineu doar din caramida, focarul sa fie in interior din caramida nu din ala cuparat de otel. Cum se construieste un asemenea semineu?

2 răspunsuri:
| lulu_5281 a răspuns:

Înainte de a începe zidirea soclului vom avea grijă să ţinem cărămizile scufundate în apă timp de 10 minute, operaţia o repetăm de fiecare dată când lucrăm cu cărămizi. Pregătim mortarul necesar şi trecem la zidirea soclului. Vom avea grijă să respectăm cotele. Unghiurile le vom verifica cu un echer iar planeitatea cu nivela cu bulă.Ridicăm 3 rânduri de cărămizi la soclu. Observaţi că zidul în partea din spate nu a fost lipit de perete. Spaţiu rămas va fi folosit pentru a crea o priză de aer. Aerul rece prin convecţie va genera căldura destinată încălzirii spaţiului de locuit. Vom mai discuta despre acest lucru
Mai ridicăm un rând de cărămidă, dar doar pe interiorul soclului. În spate-mijloc, vom lăsa un spaţiu pentru priza de aer.
Din placaj şi lemn confecţionăm o arcadă cofraj.
Fixaţi cofrajul ca în imagine. Picioarele de susţinere a cofrajul vom avea grijă să fie fixate ferm de cofraj şi suficient de rezistente pentru a susţine greutatea care se va adăuga.
6) Pentru a preveni scurgerea betonului prin spaţiile goale dintre cofraj şi construcţie le vom umple cu spumă poliuretanică. Nu puneţi multă spumă, acesta se va expanda. După ce se usucă vom tăia cu un cutter excesul de spumă. Între timp zidim pe lateralele soclului stânga/dreapta un nou rând de cărămizi aşezate pe cant.
7) Construim şi partea din faţă a cofrajului.
Tăiem o cărămidă pe lung, cele 2 jumătăţi rezultate le prindem pe lateralele soclului în spate de perete. Spaţiul gol care se vede în stânga/dreapta va rămâne aşa, doar capetele tunelelor le vom zidi, tăiaţi bucăţi de cărămidă pe măsură. Peste priza de aer din spate zidim o cărămidă, aceasta va fi aşezată pe 2 bare de fier beton fi 12. Detaliu.
8) Mai tăiem încă o cărămidă pe din două şi o zidim stânga/dreapta pe laterale, în continuarea celei din spate, pentru locul rămas în faţă ajustăm dimensiunea cărămizi în aşa fel încât să nu depăşească marginea de sus a cofrajului. Zidim apoi partea din spate cu cărămidă aşezată pe cant.
Efectuarea armături o vom realiza din fier beton striat de fi 10 pe care îl rigidizăm prin legare cu sârmă. Înainte de turnarea betonului ridicăm armătura pe nişte distanţiere, aproximativ 3-5 cm.
9) Preparăm şi turnăm betonul, nivelăm doar partea din faţă, până la al 2-lea rând de cărămizi de pe laterale. Cu muchia mistriei loviţi betonul (vibrare) pentru al forţa să intre în toate colţurile şi pentru a nu forma goluri de aer.
10) Începem acum să zidim poliţa din faţa focarului. Vom folosi cărămidă refractară; dimensiuni 230x114x32 mm pe care o tăiem la o lăţime de 80 mm, resturile rămase păstraţi-le, le vom folosi mai târziu. Tăiem colţurile a 2 cărămizi, ele vor veni aşezate pe capetele poliţei, stânga/dreapta. Vedeţi poza de mai jos. Înainte să zidiţi aceste cărămizi, calculaţi numărul de cărămizi necesare şi distribuţia lor. Trasaţi pe cofraj cu un creion locul fiecărei cărămizi, distanţa dintre linii trebuie să fie de 4,50 cm, astfel grosimea adezivului dintre cărămizi va fi egală.
11) După zidirea poliţei umplem spaţiile rosturile dintre cărămizi cu adeziv, aşteptăm 1-2 ore şi realizăm finisarea. La finisare folosim un burete umed cu care ştergem surplusul de adeziv de pe cărămizi, spălaţi buretele frecvent.
În continuare construim cofrajul pentru poliţele laterale. Fundul cofrajului va fi aliniat pe linia cărămizilor laterale, iar înălţimea se va ajusta la marginea superioară a poliţei frontale.
12) În faţă stânga/dreapta, închidem cofrajul în unghi de 45 de grade. Aplicăm spumă poliuretanică în spaţiile goale dintre cofraj şi construcţie. Zidim 2 bucăţi de cărămidă pe lateralele zidului care este paralel cu peretele casei după care realizăm o mică armătură din fier beton. Înainte să turnăm betonul udăm cofrajul din lemn. Prevenim astfel absorbţia apei din beton de către lemn şi întărirea rapidă a lui.
13) Cofrajul şi armarea fiind terminate trecem la turnarea betonului. Avem grijă să turnăm beton în toată zona cofrată. Cu muchia mistriei lovim uşor betonul pentru al vibra.
Vom continua construcţia după minim 7 zile, timp în care betonul se va întării suficient de bine pentru a putea susţine greutatea care se va adăuga.
14) Cele 7 zile au trecut, betonul este suficient de întărit aşa că putem decofra. Următorul pas este aşezarea focarului de fontă. Folosim nivela cu bulă pentru al aşeza corect în plan. În imagine se mai poate vedea priza de aer necesară încălzirii aerului rece prin convecţiei. (vezi gaura de sub placa focarului)
15) După ce ne asigurăm încă o dată că am poziţionat corect focarul de fontă trecem la încadrarea acestuia între 2 ziduri de cărămidă, dispuse stânga/dreapta. Zidurile vor fi ridicare la o distanţă de minim 8 cm faţă de focar. Nu risipiţi materialele, orice rest se poate utiliza economisind astfel bani.
16) După ridicarea primului rând de cărămizi izolăm peretele din spatele focarului cu o placă termorezistentă şi ignifugă. Prinderea de perete se va face cu un chit termorezistent, acelaşi chit îl aplicăm în strat subţire prin şpăcluire şi pe faţa placi termorezistente. Lucraţi îngrijit, ştergeţi resturile de mortar de pe cărămizi cu un burete înmuiat în apă.
17) Continuăm ridicarea zidurilor stânga/dreapta. Observaţi poză de la poziţia 16, următoarele rânduri de cărămizi zidite se vor trage către exterior, faţă şi respectiv stânga/dreapta 2 cm. În profilul "U" creat se vor fixa băncuţele de lemn.
18) După ce ridicăm zidurile laterale vom realiza finisarea rosturilor. Cu o mistrie ştucatoare umplem rosturile cu mortar (acolo unde este cazul), aşteptăm 1-2 ore şi finisăm apoi rosturile cu un burete înmuiat în apă. Avem grijă să ştergem şi cărămizile de resturi de mortar.
Sfat: Pentru construcţia zidurilor laterale alegeţi cărămizi fără defecte de turnare. Această parte nu va fi tencuită, aspectual vizual fiind foarte important.
19) În continuare vom prelucra poliţa de sus a focarului din cărămidă de şamotă. Tăiem în acest scop cărămizile pe diagonală, măsurăm în aşa fel încât dintr-o cărămidă vom face 2 piese egale.
20) Aşezăm cărămizile în linie (ca în imagine) şi trasăm cu un creion 2 linii paralele la o distanţă de 3 cm una faţă de cealaltă. Cu un polizor unghiular în care montăm un disc cu şanţuri tăiem pe o adâncime de 3 cm.
21) Cu partea cioplitoare a ciocanului de piatră lovim uşor cărămidă între cele 2 şanţuri tăiate, vor rezulta piesele din imagine. Zidim poliţa din cărămidă de şamotă doar pe lungimea focarului din fontă. În partea stângă/dreapta a poliţei vom zidi cărămidă ceramică.
22) În vederea zidirii poliţei creăm un cadru de susţinere din lemn. Armăm partea din faţă cu un fier beton de fi 20 şi trecem la zidirea poliţei cu mortar. Pentru ca rosturile de mortar să fie egale puteţi trasa cu un creion poziţiile cărămizilor pe cadrul de susţinere făcut din lemn sau puteţi folosi distanţiere.
23) Observaţi că în partea din spate a fierului beton, sub el am aşezat o bucată de scândură, pe scândură se va sprijini partea din spate a cărămizi şi de asemenea va împiedica mortarul să se scurgă pe focar. Cărămida va fi montată 2 cm spre înafară. Zidiţi îngrijit, umplând rosturile dintre cărămizi. După 1-2 ore efectuaţi şi finisarea rosturilor cu un burete înmuiat în apă.
24) Continuăm construcţia poliţei aplicând şi lateralele de cărămidă ceramică, locul fiind mic nu am tăiat cărămida, ci am creat cu polizorul unghiular un rost fals, acesta va da impresia că s-a folosit cărămidă de dimensiuni mai mici, crescând aspectul şemineului. În partea din faţă şi respectiv stânga/dreapta, pe laterale, cărămida a fost aşezată cu 2 cm spre înafară.
25) Detaliu poliţă superioară.
26) În continuare pregătim terenul pentru construcţia hotei. Cu o nivelă cu laser trasăm pe tot perimetrul poliţei linii de ghidaj.
27) Detaliu suplimentar al poliţei construite şi liniile de ghidaj trasate.
28) Cu aceiaşi nivelă cu laser trasăm linii de ghidaj atât pe perete cât şi pe tavan. În cazul nostru există un tavan fals pe care îl decupăm urmând să spargem în placa de beton locul necesar pentru coşul de fum.
29) Pentru a ne fi mai uşor să lucrăm zidul hotei, legăm sfoară dinspre tavan către cadrul şemineului creând liniile hotei. Aplicăm placa termorezistentă şi începem ridicarea hotei prin zidire. Colţurile frontale ale hotei vor fi făcute în unghi de 45 de grade, în acest scop vom tăia cărămida la unghiul necesar.
30) Ridicăm 2 rânduri la hotă şi ne oprim, ne îndreptăm atenţia către coş, unde, pentru a realiza conectarea şemineului prin racordul flexibil la coş va trebui să facem o gaură în tavan. Acoperim corpul hotei, punem un vas în care să colectăm resturile de beton şi praf şi trecem la crearea găurii. Străpungeţi întâi tavanul cu un burghiu de beton de jos în sus pentru ghidaj. Spargerea o vom realiza de sus în jos. Trasaţi dimensiunea dorită pe podea (adică realizăm operaţia la etaj) şi efectuaţi gaura necesară.
31) După efectuarea găurii necesare coşului de fum, vom mai da o gaură dreptunghiulară în spatele găuri unde va fi montat racordului flexibil, spre perete. Gaura o vom utiliza pentru a dirija la nevoie aer cald şi spre camera de la etaj. Aplicăm apoi placa termorezistentă pe tot peretele din spate al hotei. Nu uităm să şpăcluim şi faţa acestuia cu chit termorezistent.
32) Înainte de fixarea racordului facem teste de poziţie. Adaptăm lungimea racordului tăind câte puţin (măsurăm de 2 ori înainte de tăiere) şi verificăm. După ajustare trecem la fixarea lui la coş, acest lucru îl vom realiza cu mortar refractar. Fixarea se poate realiza de asemenea şi cu pământ argilos în amestec cu nisip fin. Conectarea la hota focarului în mod normal se face fără a folosi alte piese (gulerul hotei este conic), racordul este construit pe dimensiunile exacte a hotei. În cazul în care există joc între hotă şi racord puteţi folosi coliere metalice pentru fixare. Nu înnădiţi racordul.
33) După montarea racordului la coş reluăm construcţia hotei. Aveţi grijă să nu depăşiţi liniile de ghidaj. După cum se vede în poză, în partea frontală am lăsat un loc gol pentru montarea grilei de ventilaţie. Cărămida de deasupra este susţinută de o armătură de fier beton formată din 2 fire de fi 12. Detaliu.
34) Pe ambele laterale stânga/dreapta în partea de sus a hotei vom crea încă 2 grile de ventilaţie.
35) Observaţii în imagine că zidul se construieşte până la contactul cu tavanul. Tavanul a fost şi el izolat în prealabil cu o placă termorezistentă şi ignifugă.
36) La partea din faţă întâi s-a zidit cărămida care intră în contact cu tavanul, aşezarea şi fixarea ei a fost făcută cu nişte pene de cărămidă, lucru care forţează cărămida să stea în poziţie.
37) Detaliu, construcţia hotei a fost finalizată integral.
38) În această imagine se poate vedea cum s-a realizat conectarea şemineului la coşul de fum prin racordul flexibil. Se mai poate observa că de jur imprejurului racordului flexibil s-a introdus izolaţie termică şi ignifugă. Tot în această imagine putem vedea şi tubulatura prin care va circula aerul cald venit din hota şemineului, aer cald cu care se poate încălzi şi camera de la etaj.
39) În continuare vă voi arăta pe scurt cum se construiesc poliţele şi băncuţele de lemn de stejar care vor înfrumuseţa şemineul. Întâi am trasat la scară schiţa poliţei centrale.
40) Îmbinarea pieselor de lemn s-a efectuat cu şuruburi rapide, aracet şi dibluri de lemn.
41) Detaliu de aplicare a aracetului.
42) Fixare provizorie a poliţei centrale.
43) Băncuţele de lemn vor fi amplasate stânga/dreapta pe aripioarele de beton.
44) Înainte de a lua măsurile pentru bordura de sus vom tencui o mică porţiune a hotei (acolo unde va fi poziţionată bordura).
45) În partea stângă a şemineului am construit o băncuţă de lemn mai mare, caloriferele vor fi demontate.
46) Fixăm definitiv poliţa centrală de lemn. Înainte de a tencui hota aplicăm bandă adezivă de hârtie pe poliţă pentru a o proteja de apă, apa pătează lemnul de stejar.
47) Tencuirea o efectuăm cu un mortar alb fin. Înainte de tencuire montăm cadrele metalice pe care se vor prinde grilele de ventilaţie. Vom tencui şi peretele din spate aflat sub focar.
48) Aşteptăm să se usuce tencuiala şi montăm grilele de ventilaţie.
49) Vă spuneam la poziţia 10 că păstrăm resturile de cărămidă rămase din tăierea şamotei pentru poliţa din faţa focarului. Cu ele vom pava partea de dedesubtul focarului desemnat ca loc de depozitare a lemnelor. În acest sens turnăm un pat de mortar şi aşezăm bucăţile de cărămidă. După uscare umplem rosturile cu mortar şi finisăm ştergând mortarul de pe cărămidă cu un burete înmuiat în apă.
50) După uscarea tencuieli înlăturăm banda adezivă de pe poliţa de lemn.


| Rolea_Gheorghe_1959 a răspuns:

Da,vreau sa construiesc un semineu din caramida cu usa din sticla.