Pfff, doar raspunsuri idioate.
Centrala va consuma mult mai putin decat consuma acum incalzind minimum doua incaperi, cu avantajul ca vor avea caldura peste tot si temperatura mai constanta pe parcursul celor 24 de ore. Asta pe langa comoditatea de a alimenta un singur voc, de doua-trei ori pe zi.
Centrala pe lemne este ceva mai periculoasa decat una pe gaz, deoarece o defectiune a pompei sau o pana de curent pot duce la fierberea apei, de aceea e obligatorie instalarea unei supape de suprapresiune si optional a unui UPS.
Butelia GPL este o alternativa comoda, dar incomparabil de scumpa.
Ca si sfat, mare grija la horn, daca centrala aleasa nu e una cu tiraj fortat. La cele cu tiraj natural, hornul face jumatate din treaba. Trebuie sa aiba un diametru cel putin egal cu cel al iesirii din centrala si ideal o inaltime care sa o depaseasca pe cea a caselor din jur.
Nu scade consumul, am specificat clar ca legile fizicii raman aceleasi.Depinde in cate camere incalzeste si ce randament are centrala.Sunt sanse mici sa consume mai putin decat doua sobe pe lemne.
Al naibii de raspuns inteligent ai mai dat.
Discutia asta am avut-o cu instalatori si proprietari care aberau la fel ca tine. Dupa ceva
ani se fac ca ploua cand le aduc aminte.Consumul de lemne a crescut cu minim 20% plus ca se racesc imediat caloriferele fara un puffer decent.
Am destui prieteni care au trecut de pe sobe de teracota pe cazane pe lemne si au redus semnificativ consumul pentru a ma putea pronunta. Si niciunul care sa se planga ca a crescut.
Reducerea nu rezulta din randamentul sobei, ci din faptul ca reduci de la minim 2-3 focuri la unul singur.
Teracote am avut si eu destule (ma rog, parintii si bunicii), temperatura de 60 de grade la iesire nici in visele sobarilor nu o sa fie.
La puffer m-am gandit di eu, dar tinand cont ca batranii nu prea dorm mai mult de 6-7 ore pe noapte, pot fara probleme sa alimenteze centrala de 3 ori pe zi, absolut suficient pentru a mentine o temperatura constanta in casa si fara un puffer, exceptand poate noptile foarte geroase.
Lemnul costa in funcție de regiune, foc in centrală vine făcut mult mai puțin decat adunat pana acum in toată casa.
Consumul de lemn depinde de multi factori. Legile fizicii sunt aceleasi.Un kg de lemn produce de exemplu 2kw de energie termica iar restul depinde de randamentul centralei fata de al sobei si de cate camere vor fi incalzite.
Stiu cateva cazuri in care consumul de lemne a crescut si le pare rau de vechile sobe de teracota.
Daca aveau sobe cu multe fumuri unde gazele ieseau racitela 60 de grade (cele care scoteau fum cand era cald afara), o sa fie greu sa mentina aceleasi consum cu cazanele de doi lei de pe piata unde gazele ies la 200 de grade afara.
Nasii mei au dat cam 3000Euro si si-au pus centrala pe lemne.
Inainte cheltuiau cam 3000 de lei pe iarna si le mai ramaneau ceva lemne de pe un an pe altul acum se vaita ca consuma mai mult.
Dar cred ca la mijloc este comoditatea de a avea apa calda, calorifere peste tot pe care uneori uita sa le opreasca.
Ar mai exista varianta cu rezervor de GPL si centrala termica, costurile centralei, caloriferelor si a tevilor raman, se mai adauga pretul rezervorului, difera in functie de capacitate, intre 1000 si 5000 de litri gasesti usor pe net, unele firme ofera rezervorul plin.
trebuie facute niste calcule, cert este ca o centrala pe gpl este mai economica din punct de vedere al consumului fata de una pe lemne, sa nu mai vorbim de operare si logistica, nu e tot una sa vina cineva sa incarce rezervorul sau sa ai treaba cu lemnele, mai ales ca acestea din urma devin tot mai scumpe si mai greu de gasit in diferite zone ale tarii.
Dar despre centrala cu lemne ce imi poti spune?
Daca nu poate pe gaz ce bine sa isi ia lemne dar problema este ca lemnul e scump daca il cumpara dar daca au copacii uscati ca nu mai sunt buni sau lemn care nu il foloseste iese mai bine cu cheltuiala.
Lemn oricum au cumparat toata viata dar eu ma refer la centrala, cat de costisitor e sa o intretii si cat de sigura e
Este sigeur ca bunicii mei au de multi ani soba si au rezistat trebuie doar sa aiba o placa de metal jos acolo unde pun lemnele ca sa nu cada jar
Recomand un cazan pe lemne cu gazeificare pentru ca permite arderea aproape completa a lemnului, deci se fac economii substantiale si in plus rezulta foarte putina cenusa. Eu sunt foarte multumit de Viessmann Vitoligno 150, un cazan robust, cu o camera de incarcare mare, dotat cu un sistem de absorbţie a gazelor arse ce previne evacuarea acestora in incapere in timpul realimentarii cu lemne. Are un sistem de automatizare foarte simplu si usor de utilizat. Cazanul, alaturi de un puffer si le asiguri tot confortul.