| andreiyo50 a întrebat:

Vreau sa ma mut la sat unde nu sunt gaze. Sursa de caldura principala este soba pe lemne. Ce alte surse de caldura pot folosi (in afara de centrala pe lemne, gaz sau calorifer electric)?

Răspuns Câştigător
| CosteaVlad a răspuns:

Soba pe lemne eu zic ca e cea mai faina, in afara de faptul ca trebuie sa bagi cate-un lemn pe foc din juma-n juma' de ora, n-ai treaba big grin. Si-n plus iti face o caldura de numa numa, mai mare decat poate sa-ti faca centrala. In ceea ce priveste restul, o sursa de gaz tot trebuie, pentru aragaz, la gatit, alea alea, si ar fi util daca s-ar gasi ceva butelii prin apropiere. Acuma eu iti zic doar din experienta personala, ca si la mine la tara principala sursa de incalzire e soba pe lemne, iar de butelii pentru aragaz face buny rost de la o tanti care sta cu vreo 4-5 case mai sus (sunt super ieftine) big grin. Acuma depinde in cazul tau despre ce zona e vorba. Alte surse de incalzire in afara de ce-ai enumerat si tu nu cred ca s-au inventat inca. Resourile, caloriferele electrice, etc consuma foarte mult curent, si nu se merita, deci cred ca cel mai ieftin iesi tot cu lemnele.happy

13 răspunsuri:
| alex2009 a răspuns:

Panourile solare

Răspuns utilizator avertizat
| tarziu a răspuns:

Energia geotermala. Singurul inconvenient e ca sunt scumpe instalatiile deocamdata.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca nu ai gaze, pentru gatit poti folosi buteliile. La incazire ai mai multe optiuni. Poti monta in curte o butelie de gpl si sa incalzesti cu o centrala pe gaz, poti monta un semineu cu incalzire centrala, pe lemne, o centrala pe peleti ...variante sint, depinde de buget.

regis
| regis a răspuns:

Soba pe lemne face o caldura mai mare decat poate sa faca centrala? De unde a-i scornit-o frate si pe asta? Si faptul ca trebuie sa bagi un lemn din juma-n juma' de ora ti se pare putin lucru?
Un compromis bun il constituie soba de teracota. Are un randament acceptabil si caldura nu se va termina odata cu focul. Insa daca iti doresti cu adevarat confort, ar trebui sa te gandesti serios la o centrala pe lemne. Daca nu te hazardezi la chestii scumpe, investitia ti-o vei recupera foarte rapid (intre 1 si 3 ani, in functie de suprafata incalzita si de pretul lemnelor in zona). Avantajele sunt multiple:
- economie mare de lemne
- posibilitatea de a controla temperatura in fiecare camera
- temperatura constanta zi si noapte
- deranj si efort minim (alimentare de doua ori pe zi, lemnele nu trebuie crapate, nu se face mizerie in casa, se curata o singura data pe saptamana)
- pe langa incalzire ai si apa calda menajera
- daca pleci cateva ore de acasa nu vei gasi o pestera cand te intorci.
Dezavantaje:
- costul investitiei destul de mare. Desi, daca socotesti, nu vei iesi mai ieftin montand cate o soba de teracota in fiecare camera. Chiar cumparand sobe ieftine, economia nu va fi semnificativa comparativ cu avantajele cazanului.
- ai nevoie de un spatiu special pentru cazan, dotat cu un cos pe masura. Acest lucru poate fi si un avantaj, in conditiile in care este foarte aproape de locul unde pastrezi lemnele, ba chiar iti ofera un spatiu de depozitare ferit de inghet, adesea foarte necesar intr-o gospodarie.
O varianta este si centrala electrica, insa aceasta merita luata in considerare doar daca ai curent trifazic. Vei castiga la comoditate, dar aceasta se va reflecta in factura de curent.
Alte variante nu merita luate in considerare, sunt fie prea scumpe la achizitie (pompa de caldura geotermale), fie prea scumpe in exploatare (calorifere electrice, convectori, radiatoare, aeroterme sau chiar sobe metalice pe lemne), fie total ineficiente (panouri solare).

| camora a răspuns:

Poti folosii panouri solare care se pot lega la incalzire de tip ascuns (adica cea din pardoseala), mai poti folosi seminee care in afara de caldura emanata de el in casa este racordat sa incalzeasca si apa (din calorifere sau incalzire de tip ascuns). tin sa iti precizez ca e mult mai buna incalzirea de tip ascuns decat cea clasica) si ar mai fi dar ceva mai scumpe... bafta

regis
| regis a răspuns:

@camora - ai vazut vreo casa incalzita pe timpul iernii cu panouri solare? Panourile solare sunt bune pentru incalzit apa menajera pe timpul verii, dar nu ofera niciun avantaj in instalatiile de incalzire. Putina caldura pe care o absorb pe timpul zilei se pierde noaptea, cand panoul trebuie incalzit ca sa nu inghete.
Semineul este intr-adeva o solutie, insa tine mai mult de estetica decat de eficienta.
In schimb incalzirea din pardoseala are doua mari dezavantaje:
- dauneaza sanatatii prin faptul ca antreneaza ridicarea prafului si implicit a microorganismelor de pe podea in aerul pe care il respiri; mai mult, unii spun ca dauneaza prin insusi faptul ca iti incalzeste talpa piciorului, ceea ce biologic ar fi un lucru anormal;
- costurile sunt nejustificat de mari in cazul caselor care nu au avut prevazuta din constructie o astfel de instalatie.

| misiik a răspuns:

Panouri solare sau centrala electrica, binenteles cu aferentele lor iar raportul calitate pret este acceptabil.

| adidana a răspuns:

Centrala pe curent electric, face si apa calda menajera. si nu trebuie sa spargi lemne, nu stai cu spaima ca explodeaza gazele, dar consuma cam mult

| onisorhoha a răspuns:

Http://pompedecaldura.uv.ro/preturi8kw.html cam scump dar merita investitia...vara clima iarna caldura

| Ursulet a răspuns:

Dezavantajul la soba cu lemne este ca iti afuma casa. Daca ai soba intr-o camera mare nu o sa resesti sa faci foarte cald.

| erfu a răspuns:

Da, cazan de otel/fonta dotat cu arzatoare cu functionare pe ulei de rapita. Merge foarte bine, nu miroase deloc, sunt sigure. Ca oferta de exemplu : cazan 35kW +arzator de 25kw = 3 500 euro. Se poate achizitiona prin Raiffaisein in rate.

| doinastela a răspuns:

Pompe de caldura: http://www.ivp.ro/pompe-caldura