| Dorin_8007 a întrebat:

Vreau sa plantez tutn si va rog sa imi ziceti ce fel de sol imi trebuie ca planta sa se dezvolte si de unde pot cumparat rasaduri de tutun sau seminte.

Răspuns Câştigător
| mariaaaaaaaaaa a răspuns:

Toate formele sub care se consuma tutunul astazi apartin bastinasilor Americii. In 1560 tutunul a fost adus in Europa si de aici in Asia mica, Africa si Australia . Pe la 1600-1605 marinarii si negustorii l-au introdus in China, India si alte tari indepartate. Europenii au aflat de existenta tutunului numai dupa descoperirea Americii. In 1560, un medic spaniol l-a folosit ca planta medicinala contra durerilor de cap, bronsitei etc, utilizarea care a avut-o pana in anul 1800. De fapt si astazi medicamentele cu baza de nicotina vitamina antipelogroasa PP si remifonul sunt folosite cu success in medicina.
Prizatul tutunului isi are originea tot in folosirea lui ca planta medicinala. La inceput se priza pentru o inlatura durerea de cap, ulterior insa prizatul a devenit un obicei.
Fumatul care constituie astazi intrebuintarea de baza a tutunului s-a inpamintenit si extins in Europa mult mai tarziu. Desi la descoperirea Americii, europenii au cunoscut mai intai tigara de foi in forma ei primitive in Europa , ( mai intai in Anglia, apoi in Olanda, si restul tarilor ) la inceput s-a fumat cu pipa. Pipa a fost inlocuita cu timpul cu tigarile de foi, a caror tehnica de confectionare a venit din Cuba in Spania de unde s-a raspandit in toata Europa.
In Europa centrala, tigaretele au fost aduse din Rusia, unde s-au introdus din Siria si Persia de catre marinarii spanioli. Din Crimeea tigaretele de format rotund si cu carton (papiroose) s-au transmis la turci. Turcii au folosit insa tigareta fara carton, careia si astazi i se spune pe nedrept tigareta cu format turcesc.
Mestecatul tutunului a fost practicat, pentru prima data de catre marinarii din regiunea de coasta din Anglia, si tarile Scandinave.
In tara noastra se pare ca atat tutunul cat si fumatul au fost cunoscute in a doua jumatate a secolului XVII, ceea ce nu exclude posibilitatea introducerii fumatului cu mult mai devreme. Dupa P. nibalescu, ca prim document asupra acestei ipoteze, sunt pipele ( lulelele ) de pamant de diferite forme gasite impreuna cu alte obiecte in ruinele cetatii Suceava, dintre care una purta inscriptia anului 1571.
In decursul timpului in tara noastra s-au practicat toate felurile de intrebuintare a tutunului cu exceptia mestecatului.











CAP I

Tutunul

1.1 Importanta
Tutunul este una din plantele agricole cu importanta specifica, frunzele acestei plante intrebuintandu-se in primul rand, in industria produselor pentru fumat (tigarete, tutun de pipa, etc).
Din frunzele varietatilor bogate in nicotina se prepara praful de tutun si apoi lesia sau zeama de tutun, un foarte valoros insecticide.
Frunzele de tutun constituie si materie prima pentru obtinerea nicotinei, substanta mult utilizata in industria farmaceutica. De asemenea din frunzele de tutun se poate obtine acid citric, care se afla in frunzele de tutun proaspete de mahorca in cantitate de 10- 15%.
Semintele de tutun contin 35- 40% ulei, care poate fi extras si folosit in alimentare si industrie.
Importanta tutunului este marita de faptul ca unele soiuri valorifica economic soluri cu potential productive redus, cum sunt solurile nisipoase, erodate sau alte soluri putin productive.
Pentru a reduce din efectele negative ale tutunului asupra organismului uman s-au creeat numeroase institutii, specializate de producere si industrializare, care, intre alte probleme, urmaresc staruitor producerea unei materii prime pentru tigarete al carei efect negativ asupra fumatorului sa fie redus la minim sau anihilat complet.






















1.2 Particularitati morfologice si biologice

Tutunul apartine familiei Solamoceae, genul Nicotina L. Acest gen se caracterizeaza prin flori grupate in varful tulpinii in roceme compuse; florile sunt compuse din 5 sepale, 5 petale concrescute, 5 stamine concrescute la partea inferioara cu tutunul corolei, 2 corpele, ovarul superior, bilocular cu numeroase ovule. Fructul este o capsula cu un numar mare de seminte.

1) Radacina pivotanta, cu numeroase ramificatii laterale, aparatul radicular ajungand pana la 150- 200 cm adancime. Masa radacinii lor se afla raspandita in straturile superficiale ale solului

Tabelul 1. Cresterea radacinilor de tutun in lungime si lateral la 30-40 de zile de la plantare
Soiurile Numar de frunze Inaltimea plantelor
(cm) Adancimea radacinii
(cm) Cresterea laterala a radacinilor
(cm)
Molovata
Ghimpati
Banat
Ialomita 10
10
9
8 26.0
30.0
29.0
29.5 66.5
65.0
70.0
72.5 60.0
57.5
55.0
55.0

2) Tulpina inalta de 150-180 cm, erecta si ramificata la partea superioara

3) Frunzele sunt mari, sesile sau petiolate, mai mari spre partea inferioara a tulpinii si mai mici catre varf. Lungimea foilor este cuprinsa intre 5 cm ( la tutunurile orientale ) si 100 cm (la tipul Virginia). Forma limbului este diferita: rotunda, ovala, abovata, lanceolata, ascutita.

4) Florile au corola de culoare alba, roz sau rosie. Fecundarea este predominant autogama; cazurile de fecundare incrucisata se datoreaza interventiei insectelor.
5) Fructul este capsula biloculara, ce contine 2000-4000 seminte. O capsula poate produce de regula pana la o jumatate de million de seminte.

6) Semintele sunt mici, de 0,65- 0,80 mm lungime si 0,50- 0,65 mm grosime ovale sau aproape reniforme, de culoare cafenie avand o suprafata rugoasa. Samanta poate absorbi cu usurinta vaporii de apa din aerul inconjurator; de aceea samanta poate avea de suferit in timpul pastrarii, daca nu se iau masuri corespunzatoare. MMB este cuprinsa intre 80-110 mg, iar MH intre 38-52 kg. Un gram contine 10-14 mii de seminte.
Semintele tutunului contin 9% apa, 22- 25% substante proteice, 37- 58% substanta minerala.

1.3 Sistematica soiuri

Tutunul apartine familiei Solanaceoe, genul Nicotina L. si are in cultura, doua specii Nicotina tabacum L. ( tutunul obismuit ) si Nicotina Rustica L. ( mahorca ).
Sistematica: Din numeroasele specii ( circa 60 ) care compun genul Nicotiona ( grupate in subgenurile Rustica, Tabacum, si Petunoidis ) numai doua prezinta interes din punct de vedere agricol si industrial si anume Nicotiona tabacum L. ( frunze, seminte si petiolate ) si Nicotina rustica L. ( frunze petiolate ), ambele specii anuale, polimorfe, si cu aceeasi numar de cromozomi. La prima specie apartin toate formele de tutun pentru fumat ( de la tutunurile tari la tutunuri usoare ); la cea de-a doua specie apartine tutunul "cu miros puternic" foarte putin cultivat. In Romania se cultiva in exclusivitate specia N. tabacum.
Soiuri: Toate soiurile de tutun sunt grupate insa in mai multe tipuri, fiecare tip cuprinzand soiuri apropiate calitativ si chiar morfologic. Astfel se disting tipurile: oriental, semioriental, Virginia, de mare consum, Burley si Havana. Se grupeaza soiurile de tutun in : soiuri pentru tigarete superioare, soiuri pentru tigarete de calitate mijlocie si mare consum, soiuri pentru tigarete de calitate inferioara si de larg consum, si soiuri pentru tigari de foi.
In tara noastra din tipul de tutun original se cultiva soiurile Djebel RP123, Molovata 72, Molovata RP723 si Molavata RP729 ( RP= Rezistenta la mana ). Soiul Djebel este zonat in centrul Olteniei, pe soluri nisipoase sau nisipo-lutoase, precum si pe solurile slab fertile, iar Molovata in regiunea de dealuri si coline din Moldova si Dobrogea, pe soluri usoare si slab fertile. Tutunurile orientale sunt tutunuri de calitate superioara.
In tara noastra, se cultiva din tipul de tutun semioriental soiurile Ghimpati 261, Ghimpati L- 357 si Ghimpati RPSS. Soiurile Ghimpati ocupa ca zona principala de cultura centrul Campiei Romane si judetul Galati. Tutunul semioriental asigura tigaretele de calitate mijlocie si de mare consum. Se caracterizaeaza prin capacitatea de productie mai ridicata ( 15-20 g/ha frunze uscate ) si prin marea plasticitate ecologica.
In Romania se cultiva mai multe soiuri de tutun din tipul Virginia. Mentionam Virginia RP37, Virginia RP379, Virginia RP209, Virginia RP349, Virginia RP178, Speight G 28, Cocker 347, Cocker 319.
Soiurile de tutun Virginia ocupa zona de Sud a Olteniei, indeosebi pe solurile nisipoase, zona solurilor nisipoase din Nord-Vesrul Tarii si centrul Transilvaniei. Toate soiurile Virginia se utilizeaza pentru tigarete de calitate superioare.
In tara noastra ponderea cea mai importanta in categoria tutunurilor de mare consum revine soiului Banat 13 si Banat RP125 zonat in campia Baraganului. Soiurile de tutun de mare consum se intrebuinteaza pentru fabricarea tigaretelor de calitate mijlocie si inferioara.
Se cultiva in tara noastra soiul Burley BB163 si Burley PRB151.In afara de tigarete, tutunul Burley se intrebuinteaza si pentru tigari de foi.

Tipul oriental: din care cultivam soiurile: Dragasani, Molovata, si Djebel
Tipul semioriental: Ghimpati, Ghimpati L357 si Baneasa
Tipul Virginia: Virginia, Bright, Virginia Bright Leaf, Special 400 si Joinea
Tipul Burley: Burley si Tamasesti
Tipuri de mare consum: Ialomita, Banat, Baragan 230

1.4 Cerinte fata de clima si sol

Clima
Elementele climatice cu rol hotarator pentru productia tutunului sunt:

Caldura
-Tutunul este o planta iubitoare de caldura si sensibila fata de temperaturile joase. Suma de grade se ridica de cele mai multe ori la 1800-3200o. Temperatura minima de incoltire a semintelor este de 12o. Planta odata rasarita, eventual transplantata, daca este surprinsa de temperature ceva mai joase de 10o, se debiliteaza si devine sensibila la atacul bacteriilor , iar la temperature de +1o este puternic vatamata. Din punct de vedere al rezistentei la temperature joase sunt insa deosebiri intre specii, varietati si soiuri, unele putand rezista chiar la -1o. Desi cerintele fata de caldura sunt mari, totusi tutunul al peste 35o sufera, actiunea negativa a temperaturii resimtindu-se cu atat mai mult cu cat umiditatea solului si aerului este mai scazuta. Temperatura medie zilnica optima pentru obtinerea unui produs de buna calitate este de 24-25o iar la 16-17o compozitia chimica a frunzelor devine necorespunzatoare.

Lumina
- Isi manifesta influenta atat asupra marimii cat si a calitatii recoltei. Daca lumina este insuficienta planta creste si se dezvolta slab, capata o infatisare diferita de a plantelor crescute in conditii normale, iar produsul obtinut este de calitate nesatisfacatoare. Este de mentionat ca un produs bun pentru tigarile de foi, se obtine la luminozitate moderata. In acest scop se practica pe-alocuri cultura tutunului pentru tigari de foi printre sirurile de pomi, sau eventual chiar printre porumb.


Umiditatea

- Este un factor cu mare pondere in ansamblul conditiilor de care depinde marimea si calitatea produsului. Daca este in exces, productia scade cantitativ si calitativ, asa cum se petrece de regula in solurile ceva mai greu permeabile.Surplusurile de umiditate se manifesta atat asupra duratei perioadei de vegetatie pe care o mareste cat si asupra rezistentei la boli.
O planta cand se gaseste in floare consuma zilnic pana la 1600 cm3 apa. In general tutunul vegeteaza bine in conditiile tarii noastre daca primeste 180-220 mm precipitatii bine repartizate in lunile Mai- Iulie, in lunile August- Septembrie se cere timp uscat si calduros pentru ca frunzele sa poata ajunge la o maturitate tehnica normala si sa castige cat mai mult in calitate. Unele, cum sunt de pilda soiurile Satamarean sau Banat, rezista mai mult surplusului de umiditate, altele cum sunt Dragasani sau Molovata se comporta mai bine la un nivel ceva mai scazut de umiditate.
Intre cele doua specii cultivate de Nicotina sunt deosebiri remarcabile privind cerintele fata de clima . Nicotina rustica cere un climat mai umed.
Un factor climatic care poate avea actiune negative este vantul. Culturile de tutun sunt pagubite de vanturile puternice prin sfasierea frunzelor sau chiar prin ruperea tulpinii.

Solul

- Cele mai potrivite soluri pentru tutun sunt cele afanate si bine structurate. Solurile luto- nisipoase si luto- calcaroase sunt acelea care convin cel mai mult tutunului. Prezenta prundisului in scheletul solului are efect pozitiv asupra calitatii, desigur prin faptul ca usureaza patrunderea aerului si caldurii , ceea ce permite o mai buna functionare a radacinii. In solurile grele, argiloase, slab drenate nu se obtin rezultate bune, chiar daca recolta este mare, calitatea este nesatisfacatoare.
- In solurile bogate in humus , azotul asimilabil deseori se gaseste in cantitati prea mari, fapt care determina obtinerea de produse bogate in proteine, deci de calitate slaba. Continutul cel mai potrivit in humus este de 3- 4%. Soiul Dragasani pretinde soluri usoare , cu mult calcar,nu prea bogate in humus, soiurile Ialomita si Banat cer soluri mai grele si continut ceva mai mare in humus, tutunurile de tip Virginia cer soluri nisipoase sau cu o buna fertilitate, cele de tip Burley cer soluri lutoase, fertile, permeabile si calde, cele pentru tigari de foi cer in plus sa fie bogate in humus.
Soiurile de tip oriental sunt repartizate in regiunea dealurilor pana la 500m inaltime. Zonele verticale ale Oltenie ( soiurile Dragasani, Djebel ) cu acelea ale Moldovei si Dobrogeni ( Molovata ).
Soiurile de tip Virginia pe solurile nisipoase din Nord- Vestul Transilvaniei ( raionul Carei ), in Mures si pe solurile nisipoase din sudul Olteniei.
Soiurile pentru tigarete de mare consum (Ghimpati, Banat, Ialomita, Burley) in regiunile de ses si subcolinare ale Munteniei, in Banat si pe podisul Transilvaniei, pe soluri de fertilitate mijlocie.
Soiurile tigari de foi: Havana in partea centrala a Transilvaniei, iar Satmarean in Nord- Vestul Transilvaniei. Se cultiva ce soluri fertile, calde, cu destula umiditate









CAP II

2 Tehnologia de cultura

2.1 Rotatia

Tutunul are insusirea de a se autosuporta. Totusi repetarea culturii mai multi ani duce la stricarea structurii si la inmultirea parazitiilor specifici. Atacurile virozelor si altor boli sunt frecvente cand tutunul revine prea des pe acelasi teren. Se excepteaza terenurile proaspat defrisate in care tutunul se poate cultiva 2-3 ani la rand, intrucat ele poseda o fertilitate naturala si sunt libere de parazitii specifici culturilor de tutun. In aceste conditii dau bune rezultate tutunurile pentru tigari de foi, nu insa cele orientale cau de tip Virginia. Se obtin insa rezultate cand tutunul urmeaza dupa cereale de toamna sau dupa rapita.
In rotatie nu trebuie sa intre floarea- soarelui si canepa intrucat se inmulteste un parazit comun pentru aceste plante Orabanche sp. care poate provoca pabube insemnate. La fel, nu sunt recomandabile plantele ce apartin familiei Solanaceae, cum sunt cartofii, tomatele, etc.
Dupa tutun se poate cultiva cu bune rezultate cerealele din grupa celor neprasite, atat de primavera cat si de toamna.


2.2 Fertilizarea

Gunoiul de grajd actioneaza nu numai prin elemente nutritive, ci si prin masa sa organica. Are un efect bun cand este bine fermentat, ingropat de cu toamna prin aratura adanca si este dat in doze moderate. In doze moderate el influenteaza pozitiv atat marimea cat si calitatea productiei, dozele mari intarzie maturitatea si influenteaza negative calitatea produsului.

Ingrasaminte azotate:

Daca solul este insuficient aprovizionat cu azot asimilabil tutunul isi incetineste cresterea, frunzele raman mici, subtiri si capata culoarea galbena-deschis, cele superioare sunt adeseori atat de mici incat nu se pot recolta, inflorirea intarzie. Daca insa doza de ingrasamant trece peste un anumit nivel, azotul incepe sa influenteze negativ asupra calitatii , frunzele devin grosolane, capata culoarea verde-inchis, creste cuntinutul de subtante proteice si scade cel de glucide, se ridica prea mult cantitatea de nicotina, maturitatea este intarziata. Dozele prea mari de azot sunt daunatoare mai ales tutunurilor pentru tigarete, in schimb cele pentru tigari de foi si pipa raspund la doze mari. De regula, marimea dozelor este cuprinza intre 15-50kg/ha substanta activa. Se pot aplica si doze mari daca se folosesc concomitant ingrasaminte de fosfor si potasiu, pentru a se realize un raport echilibrat intre cele trei elemente esentiale.

Tabelul 3: Raportul MPK la tipurile de tutun cultivate in Romania

Tipuri de tutun Soiul Doza kg substanta active/ha
N P2O5 K2O
Oriental

Semioriental
Virginia

Burley

Mare consum Djebel
Molovata
Ghimpati
Virginia neirigat
Virginia irigat
Burley neirigat
Burley irigat
Baragan neirigat
Baragan Irigat
Banat
20-30
20-45
30-50
40-60
40-80
50-90
30-60
40-70
30-60
40-50
40-70
70-100
80-110
70-110
80-110
50-80
60-100
50-80
20-30
20-45
70-100
80-110
40-80
50-90
30-60
40-70
30-60

-Ingtasamintele fosforice la o aplicare corecta maresc si sporesc substantial calitatea. Actiunea favorabila a fosforului ( ca si a potasiului ) se manifesta inca din primele faze ale vegetatiei, cand tutunul se afla in rasadnita. Insuficienta fosforului se manifesta, obisnuit, printr-o crestere si dezvoltare incetinita, planta ramane scunda, frunzele sunt mici si de culoare verde-inchis, iar produsul nu intruneste conditiile de calitate cerute, mai ales sub raportul combustibilitatii. Continutul frunzelor in fosfor in mod normal trebuie sa atinga 0,5- 0,7. Daca este sub 0,3% calitatea produsului este nesatisfacatoare .
Marimea dozelor la ingrasamintele fosforice trebuie stabilita nu numai in functie de compozitia chimica a solului, dar si de soi. De regula, tutunurile pentru tigarile de foi si pipa primesc doze mai reduse, iar pentru tigarete mai mari. Cel mai des se aplica la ha intre 30-35 kg P2O5.

Tabelul 3: Raportul NPK la tipurile de tutun cultivate in Romania

Tipuri de tutun N P2O5 K2O
Oriental
Semioriental
Virginia
Burley si mare consum 1
1
1
1 2-3
1.5-2
1.5-2.5
1-1.5 1-2
1-1.5
1.5-2.5
1

- Ingrasamintele potasice de multe ori dau rezultate pozitive in cultura tutunului. Potasiul joaca un rol important in sinteza si transformarile ce le sufera glucidele in planta, iar o proportie mai mare de potasiu in frunza este avantajul unei bune combustii. Carenta potasica se manifesta prin zbarcirea frunzelor, indoirea marginilor in jos, pete mici de culoare rosie in dreptul careia tesuturile de necrozeaza.
La administrarea ingrasamintelor potasice este necesar sa se tina seama intre altele de compozitia lor chimica, intrucat unele elemente aflate in ingrasaminte influenteaza nefavorabil asupra tutunului. Astfel ingrasamintele obisnuite de potasiu - sarurile concentrate si brute de potasiu - contin pe langa elemental esential si clor in proprietati insemnante. In cultura tutunului nu putem folosi ingrasamintele obisnuite de potasiu, ci trebuie sa recurgem la ingrasamintele lipsite de clor cum sunt sulfatul de potasiu( ce cuprinde 48,5-57,8% K2O ) sulfatul de potasiu si magneziul ( cu 25,9% K2O ), silicatul de potasiu ( cu 25% K2O ).
In lipsa unor astfel de ingrasaminte se pot intrebuinta si ingrasamintele obisnuite insa numai in doze mai mici si incorporate in sol din toamna, o data cu aratura adanca, pentru ca pana la transplantarea tutunului clorul sa se poata spala sub actiunea apei din pricina precipitatiilor ce cad din toamna pana in primavera. Un ingrasamat bun de potasiu este cenusa de lemn - cecontine 12- 15% potasiu- si mai ales cea provenita din betele de floarea- soarelui- care au 25-30% potasiu.











2.3 Lucrarile solului

O deosebita importanta prezinta pentru tutun, aratura de vara, la adancime de 22- 25 cm, in cazul cand planta premergatoare se recolteaza timpuriu ( graul de toamna, orzul, ovazul, mazarea, borceagul ). Aceasta aratura se mentine toata vara afanata la suprafata si curata de buruieni, nu se mai efectueaza aratura de toamna.
Pe terenurile mai superficiale pe care se cultiva tutunurile orientale, adancimea araturii este influentata de adancimea stratului arabil sau de gradul de afanare a solului.
Solurile nisipoase, din zona de cultura a tutunului de tipul Virginia, trebuie arate la adancimea de 28- 30 cm, toamna tarziu, sau primavara devreme, cu care ocazie se incorporeaza si ingrasamintele organice si minerale. In asemenea araturi se cumuleaza si o cantitate mai mare de apa si se reduce evaporatia. De asemenea, nitratii se acumuleaza mai in adancime, unde, pe terenurile nisipoase, se dezvolta cea mai mare parte din radacini.
Primavara solul se lucreaza de mai multe ori pana la plantarea cu grapa cu discuri si grapa reglabila, astfel ca solul sa fie cat mai afanat.
Ultima lucrare a solului se face inainte de plantare la adancimea de 8-12 cm.

2.4 Samanta

Samanta de tutun pentru semanat trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii : puritate minima 94%, capacitate de germinatie minima 70%, lipsa din masa a semintelor de orahanche si cuscuta.
O deosebire importanta prezinta dezinfectarea semintei pentru semanat, pe aceasta cale putandu-se preintampina aparitia diferitelor boli ce se transmit pe seminte. Mai adesea se foloseste tratamentul semintelor inainte de semanat cu Criptodin sau alte fungicide ( un gram Criptodin la 10 g seminte ).
Samanta de tutun isi conserva cel mai bine capacitatea germinativa cand este pastrata la temperaturi sub 15o si la umiditate relativ foarte redusa, sub 60%.
Temperatura minima de germinatie a semintelor la soiurile de tutun cultivate in tara noastra este de 11- 12o, temperatura optima de 25- 28o, iar temperatura maxima 35-38o.


2.5 Semanatul

Se face cu mana prin imprastiere. Samanta fiind mica pentru a se realiza un semanat uniform, se amesteca bine cu nisip uscat calculand 1 kg nisip pentru cantitatea de seminte ce se foloseste la 6 m2 de rasadnita.
Dupa semanat, samanta se acopera imprastiind deasupra un strat de mranita foarte bine maruntita si cernuta , in grosime de numai 2-4 mm.
Aceasta se preseaza uniformcu o scandura pentru a pune samanta cat mai bine in contact cu pamantul. Dupa aceea rasadnita se stropeste usor cu apa calduta, cu stropitoarea cu sita si se acopera cu glamuri. Samanta rasare in 7-9 zile.

2.6 Lucrari de ingrijire in rasadnite

Pe timpul vegetatiei in rasadnite se aplica plantelor de tutun diferite lucrari de intretinere, lucrari menite sa asigure obtinerea unui rasad riguros in timpul prevazut. Sunt deosebit de importante lucrari ca aerisirea, udatul, plivitul, tasatul, ingrasarea, combaterea bolilor si pregatirea rasadnitei pentru plantat.
- Aerisirea reprezinta o importanta pentru eliminarea din rasadnite gazele ce se formeaza in timpul fermentatiei gunoiului, gaze care sunt daunatoare plantelor de tutun ( bioxidul de carbon, amoniacul ). Aerisirea se face astfel incat temperatura in rasadnite sa se mentina la 20-25o.

- Udatul se face ori de cate ori este nevoie, cu apa din butoaie, cu temperatura apropiata de temperatura din rasadnite. Se folosesc pentru udat stropitori cu gaurile sitelor foarte mici, pentru a evita spalarea mranitei sau a semintelor. Pana in faza de cruciulita rasadul se uda de 2-3 ori pe zi, dar cu apa putina, care sa mentina mediul nutritiv mereu reavan pe adancime de 2-5 cm.

- Plivitul trebuie efectuat cu atentie, numai cand pamantul este bine udat, pentru a nu se smulge si planta de tutun. Dupa plivit se presara imediat mranita ( pentru a se acoperi golurile ce se creeaza prin smulgerea buruienilor ) si se uda.

- Terotapul se face pentru a determina formarea radacinilor si de pe o portiune de tulpina, obtinandu-se astfel un rasad mai viguros. Adaugarea de mranita reprezinta totodata si o imbogatire a stratului de pamant in care vegeteaza rasadul, in substante nutritive. Lucrarea se efectueaza cu mana sau cu o sita cu ochiuri de pana la 0,6 cm

- Ingrasarea rasadului cu ingrasaminte minerale dizolvate in apa, ( circa 2 l/m2 ) in cantitatile inscrise in tabelul 4.

Tabelul 4: Cantitatile de ingrasaminte minerale ce se folosesc in rasadnite

Faza cand se face insamantarea Cantitatea de ingrasaminte chimice la 100 m2 rasadnite (grame)
Azotat de amoniu 32% N Superfosfat 16% P2O5 Sulfat de potasiu 48% K2O
Prima fertilizare- faza de urechiuse
A doua fertilizare- la 6-8 zile dupa prima
A treia fertilizare- cu o saptamana inainte de insamantare 300
500

500 800
1200

1200 400
800

800

Dupa administrarea ingrasamintelor minerale este obligatorie stropirea cu apa curata ( 20 l la 10 m2 ), pentru a se spala plantele de substantele nutritive, substante care ar putea sa dauneze frunzelor tinere de tutun. Daca dupa prima zi a doua ingrasare se inregistreaza o pronuntata culoare verde a frunzelor se suspenda definitiv alte ingrasari pentru a se evita o "inmultire" a tulpinii "inmultire" care ar ingreuna plantarea.

- Combaterea bolilor

- O atentie deosebita trebuie acordata combaterii bolilor care apar in rasadnite, in special a manei tutunului.
Cu 7- 8 zile inainte de plantare, rasadul trebuie adaptat conditilor naturale de aeratie, liminozitate si temperatura prin descoperirea rasadnitei atat ziua cat si noaptea.

- Rasadul

- Rasadul de tutun pentru plantare in camp trebuie sa aiba lungimea de 7- 8 cm si un numar de 5-6 frunze pentru plantatul normal si 7- 8 frunze si cu tulpina de 16-18 cm pentru plantatul mecanic. Rasadul mai tanar sau mai imbatranit are prinderea slaba in camp, fapt ce influenteaza cresterea plantelor pe tot parcursul vegetatiei.


2.7 Plantarea rasadului in camp

Rasadul de tutun se scoate din rasadnite numai in ziua plantarii si atunci cu putin timp inainte de plantare . In seara precedenta rasadul se uda pana la umezirea stratului nutritiv pe adancimea de 8- 10 cm si se acopera cu o panza de iuta, tifon sau cu rogojina. Nu este indicata udarea cu putin timp inainte de scoatere din rasadnite, din cauza ca radacinile se spala partial si la smulgere raman acoperite cu prea putin pamant. Dupa smulgere rasadul se triaza, eliminand firele pipernicite, iar la plantele oprite pentru plantare li se elimina firele de la baza, care sunt ingalbenite si si se indeparteaza varful radacinii principale.
Plantatul se face numai in orele de dimineata si de dupa-amiaza, cand temperatura este mai scazuta si umiditatea aerului mai mare. Rezultatele cele mai bune se obtin cand se planteaza numai in orele de dupa- amiaza. Daca vremea e noroasa, plantatul se poate face pe tot parcursul zilei.
Epoca plantarii tutunului se stabileste in functie de conditiile climatice ale regiunii de cultura si in functie de durata de vegetatie a soiurilor. La alegerea timpului de plantare nu trebuie pierduta din vedere sensibilitatea plantelor fata de brumele tarzii si nici faptul ca epoca plantarii influenteaza nu numai marimea recoltei, dair si calitatea acesteia.
Din numeroasele experiente efectuate in tara noastra a rezultat ca timpul optim plantarii tutunului se incadreaza intre 20 Aprilie si 10- 15 Mai. Pe masura ce se intarzie cu plantarea peste timpul mentionat in aceeasi masura scade productia si se reduce calitatea.

Tabelul 5: Influenta epocii de plantare a tutunului asupra productiei de foi uscate

Campul experimental Soiul de tutun Epoca de plantare la care sa obtinut ce mai mare productie Productia kg/ha Pierderi de recolta fata de epoca urmatoare kg/ha
Voicesti-Valcea
Sulina-Tulcea
Tamasesti-Teleorman
Samiofau-Satu-Mare
Tamburesti-Dolj
Urzicesti-Ilfov
Sebes-Alba Djebel
Molovata
Ghimpati
Virginia-irigat
Virginia-irigat
Baragan
Burley 1-5 V
1-5 V
25 IV
3V
15 IV
29 IV
5 V 1007
1136
1472
1648
2347
1682
2263 80(15-20 V)
121(15-20 V)
114(10 V)
242(16 V)
157(25 V)
108(10 V)
271(10 V)

Luand in considerare conditiile climatice, rezistenta la ger a soiurilor de tutun, starea solului la plantare, starea randurilor si aspectele organizatorice se recomanda esalonarea plantarii conform datelor inscrise in tabel. Ca atare 90% din intreaga suprafata trebuie plantata pana cel ami tarziu la 15-16 Mai.

Tabelul 6: Epocile de plantare a tutunului pe zone de cultura.

Epoca Realizarea % din suprafata totala plantata in tara Perioada plantarii
Sudul tarii Zonele nordice si mai reci
I
II
III 20
70
10 15 IV- 30 IV
1 V- 15 V
16 V- 20 V 25 IV- 5 V
6 V- 16 V
16 V- 20 V

In urma experientelor efectuate pana in prezent in tara noastra, se dau ca indicatii pentru distantele de plantare ale tutunului datele din tabelul 7. Aceste distante sunt orientative. Ele pot fi reduse sau marite cu 10% in functie de conditiile de cultura, de mecanizare si de calitatea dorita.

Tabelul 7: Indicatii asupra distantelor la care se planteaza soiurile de tutun

Soiul Distantele de plantare Mii plante la ha
Intre randuri Pe rand
Djebel
Molovata
Ghimpati
Burley
Virginia(Banat si Baragan-neirigat)
Virginia-irigat 35-40
35-40
50
60-70
60-65
70 12-15
15-18
20-25
40-45
35-40
40-50 200-240
160-200
80-100
31-42
38-46
28-35

Plantarea rasadului de tutun se poate realiza mecanizat utilizand masina de plantat romaneasca ( MPR- 5 ) si tractorul pentru legumicultura. Capacitatea de lucru a masinii este de 0,8- 1 ha pe schimb la soiurile Djebel si Moldovata si 1- 1,2 ha la celalalte soiuri. Viteza de inaintare a masinii este de 0,3- 0,7 km/ora.
In S.U.A., Canada si alte tari tutunul se planteaza cu masina "Balther" ( productie Canadiana ), masina care poate fi adaptata pentru diferite lucrari in tehnologia de cultura a tutunului. Cu aceasta masina se poate planta in 10 ore pana la 5 ha de tutun.
Mecanizarea plantarii tutunului atrage dupa sine numeroase avantaje intre care mentionam: cresterea insemnata a productivitatii muncii, plantarea intr-o perioada mai scurta si realizarea unor indici calitativi ai lucrarii suerioare plantarii manuale. Plantatul mecanizat al tutunului cere ca terenul sa fie foarte bine pregatit, nivelat, fara bulgari si fara resturi vegetale. De asemenea se cere ca rasadul sa fie uniform si viguros.
La 3-4 zile de la plantare se face o atenta verificare a lanului pemtru determinarea golurilor ( a radacinilor neprinse ) si se iau masuri pentru completarea lor. Completarea golurilor trebuie realizata fara intarziere, altfel plantele cu care s-a facut completarea raman in urma, constituind pe tot timpul vegetatiei focare de infectie cu diferite boli si daunatori


2.8 Lucrari de ingrijire in camp

In timpul vegetatiei in culturile de tutun se executaca lucrari de ingrijire: prasitul, copilitul,carmitul si combaterea bolilor si daunatorilor.
Prima prasila se efectueaza la 7- 8 zile de la plantare, dupa ce s-au prins plantele, chiar daca solul nu este imburuienat, la adancime de 6- 8 cm. Prin aceasta prasila se urmareste, in primul rand, afanarea terenului, care este batatorit din timpul lucrarilor de plantare, Urmeaza ca apoi inca 2- 3 prasile, la intervale de 10- 15 zile, intervale determinate de regimul de precipitatii si de gradul de imburienare. Prasilele se executa manual la culturile cu distante mici intre randuri si mecanizat la celelalte. In plante pe rand se pregateste pe rand manual.
Si in cultura tutunului s-a introdus combaterea buruienilor cu erbicide.

Tabelul 8: Erbicide ce se pot folosi pentru combaterea buruienilor din cultura tutunului

Denumirea comerciala a erbicidului Epoca de aplicare Doza de produs aplicat (ha)
Balon 180 CE
Treflam 24CE
Patron 50WP
Devrimol 50WP
Tillom 6E
Dual 500EC
Balon 180 CE + Patron 50WP Inainte de plantare
Inainte de plantare
Inainte de plantare
Inainte de plantare
Inainte de plantare
Inainte de plantare
Inainte de plantare 6-8 l
2.5-4 l
2.5-3 kg
3 kg
5-6 l
5-6 l
4l+ 3kg

Erbicidele mentionate in acest tabel se utilizeaza pentru toate soiurile de tutun si ele combat monocatiledonatele si numai partial dicotiledonatele. Ca atare, combaterea buruienilor din culturile de tutun este numai partial rezolvata. Din aceasta cauza nu trebuie pierdute din vedere lucrarile mecanice si lucrarile manuale sau plivirile pe rand.
Toate erbicidele folosite in cultura tutunului cu exceptia Dualului, se administreaza inainte de plantare cu 7- 8 zile si se incorporeaza imediat in sol fiind volatile ( la adancimea de 10 cm) Dualul se poate administra si in preziua plantarii. Acest erbicid se incorporeaza superficial cu grapa cu colti reglabili.
La tutunul Virginia, pe solurile nisipoase nu se folosesc erbicidele decat in urma unor teste speciale.
Politul sau inlaturarea foilor de la baza se executa cand pe plante s-au format foile de la mijloc si cele din varf. Foile de la baza se dezvolta in conditii necorespunzatoare de lumina si hrana, sunt lovite in timpul lucrarilor de intretinere sau stropite cu pamant din cauza picaturilor de ploaie. Aceste frunze nu prezinta nici o importanta din punct de vedere industrial, in schimb, constituie mediu de infectie si consuma din substantele necesare celorlalte frunze de pe planta.
Numaruld e foi ce trebuie inlaturate depinde de soiuri. Astfel, la tutunurile cu foaie mare se elimina 2- 3, iar la tutunurile orientale se pot suprima chiar 4- 5 foi ( prima la inaltimea de 20 cm de pamant ). Eliminarea unui numar mai mare de foi la tutunurile orientale se datoreaza densitatii mari de plante a acestor soiuri, din care cauza foile de la baza nu ajung niciodata la maturitate, ci se usuca pe planta. Intarzierea lucrarii de polit are repercusiuni asupra calitatii foilor. Ea se face odata cu efectuarea prasilei a treia manuala.
Carnitul este o lucrare care consta in inlaturarea inflorescentei plantei de tutun, mai timpuriu sau mai tarziu, impreuna cu un numar de frunze, mai mare sau mai mic, in scopul cresterii productiei de foi si calitatii acestora
Carnitul, ca masura de crestere a productiei si calitatii foilor de tutun, implica aspecte foarte variate, determinate de soiul cultivat, de fertilitatea solului si de conditiile meteorologice.
Sporul de productie care asigura prin lucrarea de carnire se ridica uneori la peste 25% ( tabelul 9 ). Frecvent sporul de productie este de 10- 15%.

Tabelul 9: Influenta carnitului asupra productiei de tutun

Soiul Kg/ha foi uscate %
Spor de productie
Nortor Carnit
Molovata
Ghimpati
Virginia 976
1200
1059 1244
1376
1187 27
15
12

Toate rezultatele experimentale conduc spre generalizarea lucrarii de carnit, diferentierile de tehnica fiind date, asa cum s-a mentionat de soi, clima si in special de natura soiului, care constituie unul din factorii cu efect determinant in operatiunea carnitului.
Carnitul atrage dupa sine dezvoltarea pe planta de tutun ( de la subsoarea frunzelor ) a copililor, lastari care, in functie de metoda de carmit si fertilitatea solului, pot fi mai mult sau mai putin vigurosi. Carnitul timpuriu spre deosebire de cel tarziu, determina o crestere mai viguroasa, crestere a copililor.Pe plantele carnite inainte de inflorire, copilii se dezvolta pe intreaga tulpina, cei inferiori fiind mai putin dezvoltati decat cei superiori. Pe plantele carnite dupa inflorire sau in timpul infloririi, cresterea copililor este limitata, copilii sunt mai slabi decat pe plantele carnite mai devreme.
Copilitul plantelor de tutun este o lucrare foarte importanta si ea se executa la toate culturile la care s-a aplicat carnitul, cand lastorii au 10- 12 cm lungime. Copilii produc frunze de calitate slaba si impiedica dezvoltarea frunzelor de pe tulpina principala. Se poate renunta la lucrarea de copilit numai in cazuri foarte rare, si anume atunci cand trebuie corectat efectul unui carnit efectuat prea timpuriu, pe solurile fertile, in urma carora vor obtine foi tari, de culoare verede-inchis . Copilii lasati pe planta folosesc o parte din substantele nutritive, care, datorita abundentei , in cazul mentionat, ar dauna calitatii.
Aparitia copililor poate fi impiedicata prin tratarea plantelor cu substante inhibitoare ( hidrozida moleica, dimetildodecilamina, etc. ).
Exista in prezent diferite produse pentru impiedicarea formarii copililor, intre care acestea Off Shoot T se foloseste in cantitate de 30- 40 l/ha,in 600- 800 l apa.
Copilii au importanta in cazul cand este necesara regenerarea unei culturi batute de grindina, in vederea imlaturarii compromiterii totale a productiei. Plantele batute de grindina se reteza la cel de al doilea internod de la suprafata solului, din portiunea ramasa pornind mai multi copili. Dintre acestia se opreste unul singur care, ingrijit, asigura o productie oarecare de foi. Retezarea plantei se cunoaste sub denumirea de acepot.
Irigarea : Si tutunul este una din plantele avizate la irigare, intrucat ea ocupa suprafete insemnate in zona irigabila a tarii. Irigarea tutunului atrage dupa sine cresterea insemnata a productiei de foi, fara diminuarea evidenta a calitatii. La o cantitate mai mare de apa se reduce procentul de nicotina, se imbunateste culoarea si consistenta. La o ingrasare abundenta cu azot, o buna aprovizionare a plantelor cu apa impiedica ridicarea continutului de albumine in frunze.
Pe solurile nisipoase tutunul se iriga de 6-8 ori, in functie de precipitatiile din anul de cultura. Prin udare se administreaza inainte de plantare, pentru a creea rasadului conditii cat mai bune de prindere. A doua udare se administreaza dupa ce plantele s-au prins, s-au inradacinat si au pornit in crestere ( "s-au desprins bine de sol" ). In continuare, pana la inflorire, tutunul se mai iriga de 2-3 ori, iar dupa inflorire de asemenea de 2-3 ori. Plantele se dezvolta foarte bine la umiditatea solului de 60-80% din capacitatea de camp. Tinand seama de cerintele tutunului Virginia pentru apa si de adancimea de inradacinare a plantelor pe solurile nisipoase, se cere mentinerea pe tot timpul vegetatiei a unei umiditati superioare plafonului de 50% din intervalul umiditatii active, pe adancimea de 50 cm. Normele de udare variaza intre 200- 300 m3/ha.
Administrarea neuniforma a apei pe teren atrage dupa sine mari diferentieri in dezvoltarea foilor si de aici reducerea insemnata a procentului de foi de calitate superioara. Excesul de umiditate favorizeaza infectiile de mana, cu consecinte negative evidente asupra productiei si calitatii.
La tutunurile cultivate in alte sisteme de irigare, pe soluri zonale sau pe aluviuni, numarul de udare se reduce la 3- 6. Pe aceste soluri, udarea dinainte de plantare rareori apare necesara. Normele de udare cresc la 400- 500 m3/ha si chiar mai mult in perioada de consum maxim.
Combaterea daunatorilor : Cel mai pagubitor daunator pe timpul vegetatiei tutunului in camp este tripusul ( Thrips tabaci ). Acest daunator – larvele si adultii - ataca plantele pe tot timpul vegetatiei. Sunt mai sensibile tutunurile orientale si semiorientale.
Insecta are 3 generatii de primavara, care incepe in luna Aprilie si dureaza pana in Iunie, a doua de vara, lunile Iulie- August, a treia, de toamna, care dureaza din luna August pana in luna Aprilie a anului urmator.
Combaterea tripsului se face cu Carbetox 37 prin stropirea radacinii cu o zi inainte de plantare ( concentratie de 0,2%, folosind 20-30 l solutie la 100 m2 de rasadnita ), apoi prin stropirea plantelor in camp la 10-15 zile dupa al doilea. La tratamentele in camp se foloseste concentratia de 0,3-0.4%. In conditii favorabile insectei se face in camp si al patrulea tratament cu Carbetox.
Combaterea tripsului tutunului este o masura de intretinere a culturii deosebit de economica. La un atac moderat se obtine la soiul Molovata un venit net mare.
Alti daunatori buha semanatorilor ( Euxoa segetum ), viermele sarma ( Agriates lineatus ), ofidele ( Myzus persical ), coropisnita ( Gryllatolpa gryllatolpa ), omida capsulelor ( Heliathi absoleta ).
Principalele masuri de combatere pentru acesti daunatori sunt de natura agrotehnica. De la caz la caz, se analizeaza si se efectueaza tratamentele chimice.
2.9 Recoltarea

Tutunul se recolteaza la maturitatea tehnica, adica atunci cand frunzele au atins cel mai inalt nivel colectiv ca produs fumativ. Maturitatea tehnica se manifesta prin urmatoarele semne exterioare: frunzele capata o culoare mai deschisa, isi pierd luciul si devin mate, spre varf si margini apar pete galbui, uneori suprafata frunzei devine basicata, cad perisorii, marginile se rastrang usor in jos, datorita substantelor rasinoase ce ies la suprafata.
Deoarece maturizarea frunzelor de tutun este esalonata 9 de la baza plantelor spre varf ) recoltarea se efectueaza in mai multe reprize ( 4-5 ) la intervale de 7-10 zile, la o repriza culegandu-se cate 3-5 frunze de la o planta. Durata recoltarii intregului lan este de 40-50 zile.
Pentru grabirea maturizarii frunzelor de tutun se recomanda tratamentul cu produsul Ethsel, aplicat dupa prima dau a doua recolta. Frunzele plantelor tratate se ingalbenesc in urmatoarele 3-5 zile de la tratare.
Recoltare frunzelor de tutun se face obisnuit manual. Exista insa si masini de recoltat ( cum este masina Balthes ), prevazute cu un scaune pentru culegatori si buncare in care se aseaza foile culese.
La unele soiuri cu frunzele mari, cum este soiul Burley se poate practica recoltarea de plante intregi. Plantele se taie de la baza cu secera sau cu un cutit special apoi sunt suspendate in uscatorii, frunzele urmand sa se usuce pe tulpina. Taierea plantelor se poate executa si mecanizat.
Dupa recoltare, frunzele se sorteaza pe marime si se insira pe sfori de 4 m lungime, asezand frunzele mari fata la fata, iar pe cele mici fata la dos. Insiratul frunzelor se executa obisnuit cu mana, trecand sfoara cu o andrea prin nervura mediana, la baza frunzei, dar se poate executa si mecanizat, folosind masina MTS- 2 ( Fabricata in Bulgaria ).

Recoltarea in reprize are urmatoarele avantaje mai importante:
- frunzele sunt culese in momentul care ating nivelul superior de calitate
- recoltarea fara intarziere a frunzelor mature sub raport tehnic permite o mai buna aprovizionare cu hrana si apa a celor ramase.
- se usureaza sortarea frunzelor pe categorii
- se reduce numarul de brate de munca
Recoltarea in multe reprize ( 4-6 ) este avantajoasa la soiurile de calitate superioare si cand toamna se prelungeste. Dimpotriva, cand este vorba de soiuri ce nu pot da un produs superior sau cand toamna este scurta, rece, umeda, numarul de reprize trebuie redus.
Recoltarea dintr-o singura data, fie ca se culege numai frunzele, fie planta intreaga, este o metoda rar folosita si anume la unele soiuri cu frunzele mari ( Maryland, Kentuky, Burley ) sau la molorca.




2.10 Dospirea si uscarea

Din cercetarile si practica pana in prezent, temperatura optima in timpul dospirii este cuprinsa intre 25 si 36o, iar umiditatea relativa a aerului intre 75 si 85%. La recoltarea frunzelor de tutun contin 80-85% apa, din care in timpul procesului de dospire trebuie sa elimine 30-45% din greutatea initiala. In regiunile unde nu exista conditii de dospire in mod natural, acestea trebuie creeate prin adaposturi adecvate.
Durata procesului este de 2-4 zile la tutunurile pemtru tigaretele superioare, si ajunge la 21 zile pentru tigaretele de foi. Durata dospirii variaza cu gradul de coacere a foilor, dar ea mai variaza si in functie de temperatura si umiditate. Recoltarea mai tarzie a frunzelor, temperatura si umiditatea relativa mai ridicata scurteaza durata procesului de dospire.
In timpul procesului dospirii, frunzele de tutun isi continua procesul respiratiei si transpiratiei, iar in ele au loc reactii in care se inregistreaza transformarea substantelor organice complexe in substante mult mai simple. In primul rand, se manifesta o hidroliza puternica a amidonului si o degradare a substantelor albuminicide, precum si degradarea substantelor albuminoide. In timpul dospirii, nicotina nu sufera schimbari importante, dar proportia de acizi organici ( citric si acetic ) creste destul de insemnat.
Tot in timpul procesului dospirii, prin degradarea clorofilei se obtine ingalbenirea foilor, proces care se petrece independent de descompunerea altor substante si care prezinta o deosebita importanta pentru calitatea tutunului. In general, procesul dospirii se considera terminat la obtinerea culorii galbene, dupa care urmeaza fixarea acestei culori la tutunurile pentru tigarete, sau transformarea culorii in maro, la tutunurile pentru tigarete.
La sfarsitul procesului de dospire, frunzele de tutun contin inca o mare cantitate de apa ( 40-50% ), care, daca nu se elimina rapid, determina schimbari la culori galbene in rosii si apoi in brun inchis. Eliminarea rapida a apei din tesuturi trebuie sa se realizeze, in primul rand la tutunurile pentru tigarete superioare si la tutunurile Virginia, a caror culoare trebuie sa ramana galbena deschis. O mica intarziere in eliminarea apei atrage dupa sine inchiderea culorii si in multe cazuri inegrirea si oparirea foilor.
Dospitul tutunului se face in sire, pe gherghefuri, asezate in incaperi cu un mediu optim de caldura si umiditate sau in nasoda, inainte de insirare, in solarii. Gherghefurile nu sunt altceva decat niste rame asezate vertical, intre marginile carora se intind sirurile de foi de tutun in mod paralel. Distanta intre siruri va fi mai mare sau mai mica, in functie de gradul de coacere si de marimea foilor, iar distanta intre ghergheuri mai mica pe timp uscat si cu vant, si mai mare pe timp umed. Dospitul se poate grabi prin scoaterea ghergheurilor la soare 2- 3 ore pe zi. Pe timp racoros si cu ceata ghergheurile pot ramane tot timpul afara. Prin aceasta metoda dospitul dureaza 1-3 zile.




Uscarea

Uscarea recoltei dupa dospirea asigura, pe de o parte, fixarea culorii, iar pe de alta parte, eliminarea apei, astfel incat frunzele, prin operatiile ulterioare, sa fie ferite de orice proces care ar duce la alterarea lor. Prin uscare, umiditatea din frunze trebuie sa ajunga la numai 20-25%. Se practica doua metode de uscare: uscarea pe cale naturala si uscarea cu ajutorul caldurii artificiale.
Pentru tutunurile deschise, cu foaie mica ( orientale ), destinate fabricarii tigaretelor, se aplica sistemul de uscare la soare, iar pe cele cu foaie mare ( Virginia ) sistemul de uscare la caldura artificiala. Pentru tutunurie cu foaie mare, destinate pentru pipa sau tigari de foi, se aplica si sistemul uscarii la umbra, sub actiunea curentilor de aer.
Pentru uscarea la soare, sirurile de tutun se fixeaza pe prajini, procedeu greoi, sau pe gherghefuri mobile, care solicita munca mai putina si spatiu de adapostire mai restrans. Gherghefurile se tin afara la soare, la distante mai mari intre ele, pentru a se asigura circulatia aerului. Peste noapte sau in timp de ploaie, gherghefurile se introduc sub soproane. Altfel, din cauza picaturilor de roua sau de ploaie, foile se inegresc.
In vederea dospirii si uscarii tutunului se construiesc solarii imbracate in folie de folietilena, pentru tutunurile orientale, semiorientale si de mare consum.
Durata uscarii la soare a foilor de tutun depinde de soi si de conditiile de temperaura si umiditate in timpul uscarii ( tabelul 10 ).
Uscarea tutunurilor pentru invelis sau umplutura ( Burley, Maryland ) se face la umbra, in magazii anume construite si dureaza 5-6 saptamani.

Tabelul 10: Durata uscarii la soare a foilor de tutun cultivate in Romania ( luna August )

Soiul Durata uscarii- zile
A limbului foilor A nervurii principale
Djebel
Ghimpati
Molovata
Banat
Burley
Virginia 3
3
31/2
41/2
5
6 8-10
10-12
12-14
14-16
16-18
24-26

In regiuni mai umede se se prelungeste pana la 2-3 luni. Magaziil;e sut constructii din zid sau din lemn, impartite in compartimente si cu posibilitati de ventilatie din toate partile. Uscatoriile prevazute cu tipul de ventilatie indirect sunt cele mai indicate.
Pentru a reduce durata uscarii, magaziile sunt prevazute cu instalatii de incalzire pe timpul nefavorabil. Magaziile se utilizeaza atat pentru dospire cat si pentru uscare.
Uscarea cu ajutorul caldurii artificiale se practica la tutunurile de tipul Virginia, prin aceasta metoda asigurandu-se un produs de culoare deschisa, cu caracteristici fumatice deosebite. Foile provenite de la tutunurile cultivate in conditii climatice normale, in terenuri sarace si usoare, sunt cel mai potrivite pentru uscare la foc indirect.
In comparatie cu uscatul la soare, uscarea la foc indirect prezinta o serie de avantaje, dintre care mentionam: obtinerea unui produs de calitate mai buna, reducerea la jumatate a volumului de munca, reducerea duratei uscarii de 3- 4 ori. Reducerea brusca a proceselor vitale din frunza de tutun in momentul ingalbenirii ( trecerea la fixarea culorii ) asigura pastrarea in frunze a unor cantitati mai mari de hidrati de carbon solubili, fapt deosebit de important pentru calitatea tutunului.
Uscarea se face in uscatorii speciale, care cuprind sistemul de incalzire si uscatoria propriu zisa. Uscatoriile sunt prevazute cu dispozitive de ventilatie si cu instalatii de control si de mentinere a factorilor la nivelul dorit ( termometre, termohigrografie, etc. ). In uscatoriile de acest tip se face atat ingalbenirea ( dospirea ) cat si fixarea culorii.
In tara noastra in prezent functioneaza uscatorii de tip "clasic", constructii cu camere inalte ( 6-8 m ), prevazute cu instalatii de incalzire, ventilatie prin curenti de aer natural si elemente de sustinere a tutunului pentru uscare ( stelaje ) si uscatorii tip "Bulk-Curing" in care tutunul verde este asezat in casete, in camere de uscare, prevazute fiecare cu agreat de incalzire ci ventilatie montata in afara.
Acest din urma tip costruit incepand cu anul 1973, cuprinde ca spatiu de uscare 10 sau 20 de camere, cu dimensiunile 6x7x3,2- 3,5 m.Casetele in care se aseaza foile de tutun sunt formate dintr-un cadru metalic, cu dimensiunile : 1480x500x120 mm. In tipul clasic de uscatorie foile de tutun pentru uscare se insira pe sfori sau se aseaza pe sipci.

2.11 Pastrarea predarea recoltei

Pastrarea tutunului uscat pana la predare, se face in incaperi lipsite de igrasie si umiditate, cu posibilitati de aerisire. Sisurile uscate se scot de pe gherghefuri sau din solarii, se indoaie in patru si se lasa 3-5 la un loc in asa numitele evenghiuri ( legaturi ). Sirurile astfel legate se reaseaza suspendate in magaziile sau incaperile destinate pastrarii. In timpul pastrarii sunt necesare controale repetate, pentru a se putea preveni orice mucegaire a foilor. De altfel, odata cu asezarea in depozite, sirurile se verifica observandu-se ca frunzele in special nervura mediana sa fie bine uscate.

Predarea recoltei: Pentru predare, foile de tutun se sorteaza dupa aspectul exterior, pe calitati tinandu-se seama la sortare de culoare, tesut, etaj, de sortarea sanatatii, de gradul de deteriorare a fibrelor, etc. Pentru a nu se sfarama foile in timpul alegerii, tutunul se "umezeste" prin deschiderea usilor magaziilor sau pe timp uscat, prin tinerea lui in subsoluri.
Foile alese pe calitati se aseaza apoi in stos, procedeu simplu si economic de asezare a tutunului pe clase. Acest procedeu consta in suprapunerea foilor una peste alta, in acelasi sens, dupa ce au fost sortate si netezite. Se mai practica asezarea foilor in papusi ( 15- 25 foi ) sau in fascicule ( 8- 10 foi ).
Tutunul in stos cu o zi inainte de livrare, se ambaleaza in teancuri legate in panza, sau baloturi incadrate in sipci de lemn si se preda industriei, care supune foile mai departe procesului de fermentatie.

Cap III

3 Lucrari de protectia muncii la cultura tutunului.

In candrul fabricilor de tutun, colectivul de conducere si tehnicienii trebuie sa asigure o serie de masuri de securitate si de protectie a muncii.
O prima si importanta masura este aceea de a analiza toate conditile, locurile si momentele periculoase si vatamatoare din procesul de productie, intocmit pe baza indicatiilor date in normele de tehnica a securitatii muncii alcatuite de Ministerui Industriei Alimentare, instructaje care se prelucreaza apoi cu toti muncitorii. In fiecare fabrica trebuie sa functioneze un birou tehnic pentru protectie a muncii - format din muncitori si tehnicieni, fiind condus de inginerul sef - care sa se preocupe de intreaga problema a asigurarii conditilor optime de munca si de evitare a accidentelor, sa tina evidenta accidentelor si imbolnavirilor profesionale si sa ia masuri pentru prevenirea lor din timp. De asemenea sa se ocupe indeaproape de instruirea muncitorilor, prin registre-jurnal de protectie a muncii special deschise in acest scop, stimuland inovatiile si rationalizarile care intaresc securitatea muncii.
In fabricile de tutun, date fiind conditile speciale de lucru cu o materie prima fragila, care produce mult praf totdeauna sunt necesare studierea si adaptarea unor instalatii de ventilatie industriala. Pe de alta parte, salile de lucru trebuie sa fie spatioase.
La inceperea lucrului, muncitorii si tehnicienii din productie sunt obligati a schimba hainele proprii cu hainele de protectie acordate. Aceste haine de protectie trebuie sa fie folosite numai in timpul lucrului, nefiind permisa scoaterea lor din fabrica.
Este interzisa utilizarea muncitorilor neinstruiti la masini sau locuri de productie unde pot avea loc accidente.
Pentur toate masinile, agregatele si instalatiile care pot provoca accidente de munca, trebuie sa se intocmeasca instructiuni de functionare care trebuie afisate chiar pe masinile respective sau in imediata lor apropiere, instruind personalul asupra functionarii lor si a modului in care trebuie sa se lucreze cu ele, spre a evita accidentele. In acest scop, toate masinile, agregatele si instalatiile care au piese in miscare, toate transmisiile sau angrenajele periculoase trebuie prevazute cu aparatoare. Scoaterea lor in timpul functionarii trebuie sa fie strict interzisa.
In nici un caz nu trebiue sa se admita transportul cu bratele a baloturilor cu tutun, a materialelor, a lazilor goale sau pline, a cadrelor cu sau fara tigarete etc.

funda?



3 răspunsuri:
| zavoeanumariaiulia a răspuns:

Pentru ce iti trebuie tutun? este la fel ca drogul.

| mariaaaaaaaaaa a răspuns:

Toate formele sub care se consuma tutunul astazi apartin bastinasilor Americii. In 1560 tutunul a fost adus in Europa si de aici in Asia mica, Africa si Australia . Pe la 1600-1605 marinarii si negustorii l-au introdus in China, India si alte tari indepartate. Europenii au aflat de existenta tutunului numai dupa descoperirea Americii. In 1560, un medic spaniol l-a folosit ca planta medicinala contra durerilor de cap, bronsitei etc, utilizarea care a avut-o pana in anul 1800. De fapt si astazi medicamentele cu baza de nicotina vitamina antipelogroasa PP si remifonul sunt folosite cu success in medicina.
Prizatul tutunului isi are originea tot in folosirea lui ca planta medicinala. La inceput se priza pentru o inlatura durerea de cap, ulterior insa prizatul a devenit un obicei.
Fumatul care constituie astazi intrebuintarea de baza a tutunului s-a inpamintenit si extins in Europa mult mai tarziu. Desi la descoperirea Americii, europenii au cunoscut mai intai tigara de foi in forma ei primitive in Europa , ( mai intai in Anglia, apoi in Olanda, si restul tarilor ) la inceput s-a fumat cu pipa. Pipa a fost inlocuita cu timpul cu tigarile de foi, a caror tehnica de confectionare a venit din Cuba in Spania de unde s-a raspandit in toata Europa.
In Europa centrala, tigaretele au fost aduse din Rusia, unde s-au introdus din Siria si Persia de catre marinarii spanioli. Din Crimeea tigaretele de format rotund si cu carton (papiroose) s-au transmis la turci. Turcii au folosit insa tigareta fara carton, careia si astazi i se spune pe nedrept tigareta cu format turcesc.
Mestecatul tutunului a fost practicat, pentru prima data de catre marinarii din regiunea de coasta din Anglia, si tarile Scandinave.
In tara noastra se pare ca atat tutunul cat si fumatul au fost cunoscute in a doua jumatate a secolului XVII, ceea ce nu exclude posibilitatea introducerii fumatului cu mult mai devreme. Dupa P. nibalescu, ca prim document asupra acestei ipoteze, sunt pipele ( lulelele ) de pamant de diferite forme gasite impreuna cu alte obiecte in ruinele cetatii Suceava, dintre care una purta inscriptia anului 1571.
In decursul timpului in tara noastra s-au practicat toate felurile de intrebuintare a tutunului cu exceptia mestecatului.











CAP I

Tutunul

1.1 Importanta
Tutunul este una din plantele agricole cu importanta specifica, frunzele acestei plante intrebuintandu-se in primul rand, in industria produselor pentru fumat (tigarete, tutun de pipa, etc).
Din frunzele varietatilor bogate in nicotina se prepara praful de tutun si apoi lesia sau zeama de tutun, un foarte valoros insecticide.
Frunzele de tutun constituie si materie prima pentru obtinerea nicotinei, substanta mult utilizata in industria farmaceutica. De asemenea din frunzele de tutun se poate obtine acid citric, care se afla in frunzele de tutun proaspete de mahorca in cantitate de 10- 15%.
Semintele de tutun contin 35- 40% ulei, care poate fi extras si folosit in alimentare si industrie.
Importanta tutunului este marita de faptul ca unele soiuri valorifica economic soluri cu potential productive redus, cum sunt solurile nisipoase, erodate sau alte soluri putin productive.
Pentru a reduce din efectele negative ale tutunului asupra organismului uman s-au creeat numeroase institutii, specializate de producere si industrializare, care, intre alte probleme, urmaresc staruitor producerea unei materii prime pentru tigarete al carei efect negativ asupra fumatorului sa fie redus la minim sau anihilat complet.






















1.2 Particularitati morfologice si biologice

Tutunul apartine familiei Solamoceae, genul Nicotina L. Acest gen se caracterizeaza prin flori grupate in varful tulpinii in roceme compuse; florile sunt compuse din 5 sepale, 5 petale concrescute, 5 stamine concrescute la partea inferioara cu tutunul corolei, 2 corpele, ovarul superior, bilocular cu numeroase ovule. Fructul este o capsula cu un numar mare de seminte.

1) Radacina pivotanta, cu numeroase ramificatii laterale, aparatul radicular ajungand pana la 150- 200 cm adancime. Masa radacinii lor se afla raspandita in straturile superficiale ale solului

Tabelul 1. Cresterea radacinilor de tutun in lungime si lateral la 30-40 de zile de la plantare
Soiurile Numar de frunze Inaltimea plantelor
(cm) Adancimea radacinii
(cm) Cresterea laterala a radacinilor
(cm)
Molovata
Ghimpati
Banat
Ialomita 10
10
9
8 26.0
30.0
29.0
29.5 66.5
65.0
70.0
72.5 60.0
57.5
55.0
55.0

2) Tulpina inalta de 150-180 cm, erecta si ramificata la partea superioara

3) Frunzele sunt mari, sesile sau petiolate, mai mari spre partea inferioara a tulpinii si mai mici catre varf. Lungimea foilor este cuprinsa intre 5 cm ( la tutunurile orientale ) si 100 cm (la tipul Virginia). Forma limbului este diferita: rotunda, ovala, abovata, lanceolata, ascutita.

4) Florile au corola de culoare alba, roz sau rosie. Fecundarea este predominant autogama; cazurile de fecundare incrucisata se datoreaza interventiei insectelor.
5) Fructul este capsula biloculara, ce contine 2000-4000 seminte. O capsula poate produce de regula pana la o jumatate de million de seminte.

6) Semintele sunt mici, de 0,65- 0,80 mm lungime si 0,50- 0,65 mm grosime ovale sau aproape reniforme, de culoare cafenie avand o suprafata rugoasa. Samanta poate absorbi cu usurinta vaporii de apa din aerul inconjurator; de aceea samanta poate avea de suferit in timpul pastrarii, daca nu se iau masuri corespunzatoare. MMB este cuprinsa intre 80-110 mg, iar MH intre 38-52 kg. Un gram contine 10-14 mii de seminte.
Semintele tutunului contin 9% apa, 22- 25% substante proteice, 37- 58% substanta minerala.

1.3 Sistematica soiuri

Tutunul apartine familiei Solanaceoe, genul Nicotina L. si are in cultura, doua specii Nicotina tabacum L. ( tutunul obismuit ) si Nicotina Rustica L. ( mahorca ).
Sistematica: Din numeroasele specii ( circa 60 ) care compun genul Nicotiona ( grupate in subgenurile Rustica, Tabacum, si Petunoidis ) numai doua prezinta interes din punct de vedere agricol si industrial si anume Nicotiona tabacum L. ( frunze, seminte si petiolate ) si Nicotina rustica L. ( frunze petiolate ), ambele specii anuale, polimorfe, si cu aceeasi numar de cromozomi. La prima specie apartin toate formele de tutun pentru fumat ( de la tutunurile tari la tutunuri usoare ); la cea de-a doua specie apartine tutunul "cu miros puternic" foarte putin cultivat. In Romania se cultiva in exclusivitate specia N. tabacum.
Soiuri: Toate soiurile de tutun sunt grupate insa in mai multe tipuri, fiecare tip cuprinzand soiuri apropiate calitativ si chiar morfologic. Astfel se disting tipurile: oriental, semioriental, Virginia, de mare consum, Burley si Havana. Se grupeaza soiurile de tutun in : soiuri pentru tigarete superioare, soiuri pentru tigarete de calitate mijlocie si mare consum, soiuri pentru tigarete de calitate inferioara si de larg consum, si soiuri pentru tigari de foi.
In tara noastra din tipul de tutun original se cultiva soiurile Djebel RP123, Molovata 72, Molovata RP723 si Molavata RP729 ( RP= Rezistenta la mana ). Soiul Djebel este zonat in centrul Olteniei, pe soluri nisipoase sau nisipo-lutoase, precum si pe solurile slab fertile, iar Molovata in regiunea de dealuri si coline din Moldova si Dobrogea, pe soluri usoare si slab fertile. Tutunurile orientale sunt tutunuri de calitate superioara.
In tara noastra, se cultiva din tipul de tutun semioriental soiurile Ghimpati 261, Ghimpati L- 357 si Ghimpati RPSS. Soiurile Ghimpati ocupa ca zona principala de cultura centrul Campiei Romane si judetul Galati. Tutunul semioriental asigura tigaretele de calitate mijlocie si de mare consum. Se caracterizaeaza prin capacitatea de productie mai ridicata ( 15-20 g/ha frunze uscate ) si prin marea plasticitate ecologica.
In Romania se cultiva mai multe soiuri de tutun din tipul Virginia. Mentionam Virginia RP37, Virginia RP379, Virginia RP209, Virginia RP349, Virginia RP178, Speight G 28, Cocker 347, Cocker 319.
Soiurile de tutun Virginia ocupa zona de Sud a Olteniei, indeosebi pe solurile nisipoase, zona solurilor nisipoase din Nord-Vesrul Tarii si centrul Transilvaniei. Toate soiurile Virginia se utilizeaza pentru tigarete de calitate superioare.
In tara noastra ponderea cea mai importanta in categoria tutunurilor de mare consum revine soiului Banat 13 si Banat RP125 zonat in campia Baraganului. Soiurile de tutun de mare consum se intrebuinteaza pentru fabricarea tigaretelor de calitate mijlocie si inferioara.
Se cultiva in tara noastra soiul Burley BB163 si Burley PRB151.In afara de tigarete, tutunul Burley se intrebuinteaza si pentru tigari de foi.

Tipul oriental: din care cultivam soiurile: Dragasani, Molovata, si Djebel
Tipul semioriental: Ghimpati, Ghimpati L357 si Baneasa
Tipul Virginia: Virginia, Bright, Virginia Bright Leaf, Special 400 si Joinea
Tipul Burley: Burley si Tamasesti
Tipuri de mare consum: Ialomita, Banat, Baragan 230

1.4 Cerinte fata de clima si sol

Clima
Elementele climatice cu rol hotarator pentru productia tutunului sunt:

Caldura
-Tutunul este o planta iubitoare de caldura si sensibila fata de temperaturile joase. Suma de grade se ridica de cele mai multe ori la 1800-3200o. Temperatura minima de incoltire a semintelor este de 12o. Planta odata rasarita, eventual transplantata, daca este surprinsa de temperature ceva mai joase de 10o, se debiliteaza si devine sensibila la atacul bacteriilor , iar la temperature de +1o este puternic vatamata. Din punct de vedere al rezistentei la temperature joase sunt insa deosebiri intre specii, varietati si soiuri, unele putand rezista chiar la -1o. Desi cerintele fata de caldura sunt mari, totusi tutunul al peste 35o sufera, actiunea negativa a temperaturii resimtindu-se cu atat mai mult cu cat umiditatea solului si aerului este mai scazuta. Temperatura medie zilnica optima pentru obtinerea unui produs de buna calitate este de 24-25o iar la 16-17o compozitia chimica a frunzelor devine necorespunzatoare.

Lumina
- Isi manifesta influenta atat asupra marimii cat si a calitatii recoltei. Daca lumina este insuficienta planta creste si se dezvolta slab, capata o infatisare diferita de a plantelor crescute in conditii normale, iar produsul obtinut este de calitate nesatisfacatoare. Este de mentionat ca un produs bun pentru tigarile de foi, se obtine la luminozitate moderata. In acest scop se practica pe-alocuri cultura tutunului pentru tigari de foi printre sirurile de pomi, sau eventual chiar printre porumb.


Umiditatea

- Este un factor cu mare pondere in ansamblul conditiilor de care depinde marimea si calitatea produsului. Daca este in exces, productia scade cantitativ si calitativ, asa cum se petrece de regula in solurile ceva mai greu permeabile.Surplusurile de umiditate se manifesta atat asupra duratei perioadei de vegetatie pe care o mareste cat si asupra rezistentei la boli.
O planta cand se gaseste in floare consuma zilnic pana la 1600 cm3 apa. In general tutunul vegeteaza bine in conditiile tarii noastre daca primeste 180-220 mm precipitatii bine repartizate in lunile Mai- Iulie, in lunile August- Septembrie se cere timp uscat si calduros pentru ca frunzele sa poata ajunge la o maturitate tehnica normala si sa castige cat mai mult in calitate. Unele, cum sunt de pilda soiurile Satamarean sau Banat, rezista mai mult surplusului de umiditate, altele cum sunt Dragasani sau Molovata se comporta mai bine la un nivel ceva mai scazut de umiditate.
Intre cele doua specii cultivate de Nicotina sunt deosebiri remarcabile privind cerintele fata de clima . Nicotina rustica cere un climat mai umed.
Un factor climatic care poate avea actiune negative este vantul. Culturile de tutun sunt pagubite de vanturile puternice prin sfasierea frunzelor sau chiar prin ruperea tulpinii.

Solul

- Cele mai potrivite soluri pentru tutun sunt cele afanate si bine structurate. Solurile luto- nisipoase si luto- calcaroase sunt acelea care convin cel mai mult tutunului. Prezenta prundisului in scheletul solului are efect pozitiv asupra calitatii, desigur prin faptul ca usureaza patrunderea aerului si caldurii , ceea ce permite o mai buna functionare a radacinii. In solurile grele, argiloase, slab drenate nu se obtin rezultate bune, chiar daca recolta este mare, calitatea este nesatisfacatoare.
- In solurile bogate in humus , azotul asimilabil deseori se gaseste in cantitati prea mari, fapt care determina obtinerea de produse bogate in proteine, deci de calitate slaba. Continutul cel mai potrivit in humus este de 3- 4%. Soiul Dragasani pretinde soluri usoare , cu mult calcar,nu prea bogate in humus, soiurile Ialomita si Banat cer soluri mai grele si continut ceva mai mare in humus, tutunurile de tip Virginia cer soluri nisipoase sau cu o buna fertilitate, cele de tip Burley cer soluri lutoase, fertile, permeabile si calde, cele pentru tigari de foi cer in plus sa fie bogate in humus.
Soiurile de tip oriental sunt repartizate in regiunea dealurilor pana la 500m inaltime. Zonele verticale ale Oltenie ( soiurile Dragasani, Djebel ) cu acelea ale Moldovei si Dobrogeni ( Molovata ).
Soiurile de tip Virginia pe solurile nisipoase din Nord- Vestul Transilvaniei ( raionul Carei ), in Mures si pe solurile nisipoase din sudul Olteniei.
Soiurile pentru tigarete de mare consum (Ghimpati, Banat, Ialomita, Burley) in regiunile de ses si subcolinare ale Munteniei, in Banat si pe podisul Transilvaniei, pe soluri de fertilitate mijlocie.
Soiurile tigari de foi: Havana in partea centrala a Transilvaniei, iar Satmarean in Nord- Vestul Transilvaniei. Se cultiva ce soluri fertile, calde, cu destula umiditate









CAP II

2 Tehnologia de cultura

2.1 Rotatia

Tutunul are insusirea de a se autosuporta. Totusi repetarea culturii mai multi ani duce la stricarea structurii si la inmultirea parazitiilor specifici. Atacurile virozelor si altor boli sunt frecvente cand tutunul revine prea des pe acelasi teren. Se excepteaza terenurile proaspat defrisate in care tutunul se poate cultiva 2-3 ani la rand, intrucat ele poseda o fertilitate naturala si sunt libere de parazitii specifici culturilor de tutun. In aceste conditii dau bune rezultate tutunurile pentru tigari de foi, nu insa cele orientale cau de tip Virginia. Se obtin insa rezultate cand tutunul urmeaza dupa cereale de toamna sau dupa rapita.
In rotatie nu trebuie sa intre floarea- soarelui si canepa intrucat se inmulteste un parazit comun pentru aceste plante Orabanche sp. care poate provoca pabube insemnate. La fel, nu sunt recomandabile plantele ce apartin familiei Solanaceae, cum sunt cartofii, tomatele, etc.
Dupa tutun se poate cultiva cu bune rezultate cerealele din grupa celor neprasite, atat de primavera cat si de toamna.


2.2 Fertilizarea

Gunoiul de grajd actioneaza nu numai prin elemente nutritive, ci si prin masa sa organica. Are un efect bun cand este bine fermentat, ingropat de cu toamna prin aratura adanca si este dat in doze moderate. In doze moderate el influenteaza pozitiv atat marimea cat si calitatea productiei, dozele mari intarzie maturitatea si influenteaza negative calitatea produsului.

Ingrasaminte azotate:

Daca solul este insuficient aprovizionat cu azot asimilabil tutunul isi incetineste cresterea, frunzele raman mici, subtiri si capata culoarea galbena-deschis, cele superioare sunt adeseori atat de mici incat nu se pot recolta, inflorirea intarzie. Daca insa doza de ingrasamant trece peste un anumit nivel, azotul incepe sa influenteze negativ asupra calitatii , frunzele devin grosolane, capata culoarea verde-inchis, creste cuntinutul de subtante proteice si scade cel de glucide, se ridica prea mult cantitatea de nicotina, maturitatea este intarziata. Dozele prea mari de azot sunt daunatoare mai ales tutunurilor pentru tigarete, in schimb cele pentru tigari de foi si pipa raspund la doze mari. De regula, marimea dozelor este cuprinza intre 15-50kg/ha substanta activa. Se pot aplica si doze mari daca se folosesc concomitant ingrasaminte de fosfor si potasiu, pentru a se realize un raport echilibrat intre cele trei elemente esentiale.

Tabelul 3: Raportul MPK la tipurile de tutun cultivate in Romania

Tipuri de tutun Soiul Doza kg substanta active/ha
N P2O5 K2O
Oriental

Semioriental
Virginia

Burley

Mare consum Djebel
Molovata
Ghimpati
Virginia neirigat
Virginia irigat
Burley neirigat
Burley irigat
Baragan neirigat
Baragan Irigat
Banat
20-30
20-45
30-50
40-60
40-80
50-90
30-60
40-70
30-60
40-50
40-70
70-100
80-110
70-110
80-110
50-80
60-100
50-80
20-30
20-45
70-100
80-110
40-80
50-90
30-60
40-70
30-60

-Ingtasamintele fosforice la o aplicare corecta maresc si sporesc substantial calitatea. Actiunea favorabila a fosforului ( ca si a potasiului ) se manifesta inca din primele faze ale vegetatiei, cand tutunul se afla in rasadnita. Insuficienta fosforului se manifesta, obisnuit, printr-o crestere si dezvoltare incetinita, planta ramane scunda, frunzele sunt mici si de culoare verde-inchis, iar produsul nu intruneste conditiile de calitate cerute, mai ales sub raportul combustibilitatii. Continutul frunzelor in fosfor in mod normal trebuie sa atinga 0,5- 0,7. Daca este sub 0,3% calitatea produsului este nesatisfacatoare .
Marimea dozelor la ingrasamintele fosforice trebuie stabilita nu numai in functie de compozitia chimica a solului, dar si de soi. De regula, tutunurile pentru tigarile de foi si pipa primesc doze mai reduse, iar pentru tigarete mai mari. Cel mai des se aplica la ha intre 30-35 kg P2O5.

Tabelul 3: Raportul NPK la tipurile de tutun cultivate in Romania

Tipuri de tutun N P2O5 K2O
Oriental
Semioriental
Virginia
Burley si mare consum 1
1
1
1 2-3
1.5-2
1.5-2.5
1-1.5 1-2
1-1.5
1.5-2.5
1

- Ingrasamintele potasice de multe ori dau rezultate pozitive in cultura tutunului. Potasiul joaca un rol important in sinteza si transformarile ce le sufera glucidele in planta, iar o proportie mai mare de potasiu in frunza este avantajul unei bune combustii. Carenta potasica se manifesta prin zbarcirea frunzelor, indoirea marginilor in jos, pete mici de culoare rosie in dreptul careia tesuturile de necrozeaza.
La administrarea ingrasamintelor potasice este necesar sa se tina seama intre altele de compozitia lor chimica, intrucat unele elemente aflate in ingrasaminte influenteaza nefavorabil asupra tutunului. Astfel ingrasamintele obisnuite de potasiu - sarurile concentrate si brute de potasiu - contin pe langa elemental esential si clor in proprietati insemnante. In cultura tutunului nu putem folosi ingrasamintele obisnuite de potasiu, ci trebuie sa recurgem la ingrasamintele lipsite de clor cum sunt sulfatul de potasiu( ce cuprinde 48,5-57,8% K2O ) sulfatul de potasiu si magneziul ( cu 25,9% K2O ), silicatul de potasiu ( cu 25% K2O ).
In lipsa unor astfel de ingrasaminte se pot intrebuinta si ingrasamintele obisnuite insa numai in doze mai mici si incorporate in sol din toamna, o data cu aratura adanca, pentru ca pana la transplantarea tutunului clorul sa se poata spala sub actiunea apei din pricina precipitatiilor ce cad din toamna pana in primavera. Un ingrasamat bun de potasiu este cenusa de lemn - cecontine 12- 15% potasiu- si mai ales cea provenita din betele de floarea- soarelui- care au 25-30% potasiu.











2.3 Lucrarile solului

O deosebita importanta prezinta pentru tutun, aratura de vara, la adancime de 22- 25 cm, in cazul cand planta premergatoare se recolteaza timpuriu ( graul de toamna, orzul, ovazul, mazarea, borceagul ). Aceasta aratura se mentine toata vara afanata la suprafata si curata de buruieni, nu se mai efectueaza aratura de toamna.
Pe terenurile mai superficiale pe care se cultiva tutunurile orientale, adancimea araturii este influentata de adancimea stratului arabil sau de gradul de afanare a solului.
Solurile nisipoase, din zona de cultura a tutunului de tipul Virginia, trebuie arate la adancimea de 28- 30 cm, toamna tarziu, sau primavara devreme, cu care ocazie se incorporeaza si ingrasamintele organice si minerale. In asemenea araturi se cumuleaza si o cantitate mai mare de apa si se reduce evaporatia. De asemenea, nitratii se acumuleaza mai in adancime, unde, pe terenurile nisipoase, se dezvolta cea mai mare parte din radacini.
Primavara solul se lucreaza de mai multe ori pana la plantarea cu grapa cu discuri si grapa reglabila, astfel ca solul sa fie cat mai afanat.
Ultima lucrare a solului se face inainte de plantare la adancimea de 8-12 cm.

2.4 Samanta

Samanta de tutun pentru semanat trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii : puritate minima 94%, capacitate de germinatie minima 70%, lipsa din masa a semintelor de orahanche si cuscuta.
O deosebire importanta prezinta dezinfectarea semintei pentru semanat, pe aceasta cale putandu-se preintampina aparitia diferitelor boli ce se transmit pe seminte. Mai adesea se foloseste tratamentul semintelor inainte de semanat cu Criptodin sau alte fungicide ( un gram Criptodin la 10 g seminte ).
Samanta de tutun isi conserva cel mai bine capacitatea germinativa cand este pastrata la temperaturi sub 15o si la umiditate relativ foarte redusa, sub 60%.
Temperatura minima de germinatie a semintelor la soiurile de tutun cultivate in tara noastra este de 11- 12o, temperatura optima de 25- 28o, iar temperatura maxima 35-38o.


2.5 Semanatul

Se face cu mana prin imprastiere. Samanta fiind mica pentru a se realiza un semanat uniform, se amesteca bine cu nisip uscat calculand 1 kg nisip pentru cantitatea de seminte ce se foloseste la 6 m2 de rasadnita.
Dupa semanat, samanta se acopera imprastiind deasupra un strat de mranita foarte bine maruntita si cernuta , in grosime de numai 2-4 mm.
Aceasta se preseaza uniformcu o scandura pentru a pune samanta cat mai bine in contact cu pamantul. Dupa aceea rasadnita se stropeste usor cu apa calduta, cu stropitoarea cu sita si se acopera cu glamuri. Samanta rasare in 7-9 zile.

2.6 Lucrari de ingrijire in rasadnite

Pe timpul vegetatiei in rasadnite se aplica plantelor de tutun diferite lucrari de intretinere, lucrari menite sa asigure obtinerea unui rasad riguros in timpul prevazut. Sunt deosebit de importante lucrari ca aerisirea, udatul, plivitul, tasatul, ingrasarea, combaterea bolilor si pregatirea rasadnitei pentru plantat.
- Aerisirea reprezinta o importanta pentru eliminarea din rasadnite gazele ce se formeaza in timpul fermentatiei gunoiului, gaze care sunt daunatoare plantelor de tutun ( bioxidul de carbon, amoniacul ). Aerisirea se face astfel incat temperatura in rasadnite sa se mentina la 20-25o.

- Udatul se face ori de cate ori este nevoie, cu apa din butoaie, cu temperatura apropiata de temperatura din rasadnite. Se folosesc pentru udat stropitori cu gaurile sitelor foarte mici, pentru a evita spalarea mranitei sau a semintelor. Pana in faza de cruciulita rasadul se uda de 2-3 ori pe zi, dar cu apa putina, care sa mentina mediul nutritiv mereu reavan pe adancime de 2-5 cm.

- Plivitul trebuie efectuat cu atentie, numai cand pamantul este bine udat, pentru a nu se smulge si planta de tutun. Dupa plivit se presara imediat mranita ( pentru a se acoperi golurile ce se creeaza prin smulgerea buruienilor ) si se uda.

- Terotapul se face pentru a determina formarea radacinilor si de pe o portiune de tulpina, obtinandu-se astfel un rasad mai viguros. Adaugarea de mranita reprezinta totodata si o imbogatire a stratului de pamant in care vegeteaza rasadul, in substante nutritive. Lucrarea se efectueaza cu mana sau cu o sita cu ochiuri de pana la 0,6 cm

- Ingrasarea rasadului cu ingrasaminte minerale dizolvate in apa, ( circa 2 l/m2 ) in cantitatile inscrise in tabelul 4.

Tabelul 4: Cantitatile de ingrasaminte minerale ce se folosesc in rasadnite

Faza cand se face insamantarea Cantitatea de ingrasaminte chimice la 100 m2 rasadnite (grame)
Azotat de amoniu 32% N Superfosfat 16% P2O5 Sulfat de potasiu 48% K2O
Prima fertilizare- faza de urechiuse
A doua fertilizare- la 6-8 zile dupa prima
A treia fertilizare- cu o saptamana inainte de insamantare 300
500

500 800
1200

1200 400
800

800

Dupa administrarea ingrasamintelor minerale este obligatorie stropirea cu apa curata ( 20 l la 10 m2 ), pentru a se spala plantele de substantele nutritive, substante care ar putea sa dauneze frunzelor tinere de tutun. Daca dupa prima zi a doua ingrasare se inregistreaza o pronuntata culoare verde a frunzelor se suspenda definitiv alte ingrasari pentru a se evita o "inmultire" a tulpinii "inmultire" care ar ingreuna plantarea.

- Combaterea bolilor

- O atentie deosebita trebuie acordata combaterii bolilor care apar in rasadnite, in special a manei tutunului.
Cu 7- 8 zile inainte de plantare, rasadul trebuie adaptat conditilor naturale de aeratie, liminozitate si temperatura prin descoperirea rasadnitei atat ziua cat si noaptea.

- Rasadul

- Rasadul de tutun pentru plantare in camp trebuie sa aiba lungimea de 7- 8 cm si un numar de 5-6 frunze pentru plantatul normal si 7- 8 frunze si cu tulpina de 16-18 cm pentru plantatul mecanic. Rasadul mai tanar sau mai imbatranit are prinderea slaba in camp, fapt ce influenteaza cresterea plantelor pe tot parcursul vegetatiei.


2.7 Plantarea rasadului in camp

Rasadul de tutun se scoate din rasadnite numai in ziua plantarii si atunci cu putin timp inainte de plantare . In seara precedenta rasadul se uda pana la umezirea stratului nutritiv pe adancimea de 8- 10 cm si se acopera cu o panza de iuta, tifon sau cu rogojina. Nu este indicata udarea cu putin timp inainte de scoatere din rasadnite, din cauza ca radacinile se spala partial si la smulgere raman acoperite cu prea putin pamant. Dupa smulgere rasadul se triaza, eliminand firele pipernicite, iar la plantele oprite pentru plantare li se elimina firele de la baza, care sunt ingalbenite si si se indeparteaza varful radacinii principale.
Plantatul se face numai in orele de dimineata si de dupa-amiaza, cand temperatura este mai scazuta si umiditatea aerului mai mare. Rezultatele cele mai bune se obtin cand se planteaza numai in orele de dupa- amiaza. Daca vremea e noroasa, plantatul se poate face pe tot parcursul zilei.
Epoca plantarii tutunului se stabileste in functie de conditiile climatice ale regiunii de cultura si in functie de durata de vegetatie a soiurilor. La alegerea timpului de plantare nu trebuie pierduta din vedere sensibilitatea plantelor fata de brumele tarzii si nici faptul ca epoca plantarii influenteaza nu numai marimea recoltei, dair si calitatea acesteia.
Din numeroasele experiente efectuate in tara noastra a rezultat ca timpul optim plantarii tutunului se incadreaza intre 20 Aprilie si 10- 15 Mai. Pe masura ce se intarzie cu plantarea peste timpul mentionat in aceeasi masura scade productia si se reduce calitatea.

Tabelul 5: Influenta epocii de plantare a tutunului asupra productiei de foi uscate

Campul experimental Soiul de tutun Epoca de plantare la care sa obtinut ce mai mare productie Productia kg/ha Pierderi de recolta fata de epoca urmatoare kg/ha
Voicesti-Valcea
Sulina-Tulcea
Tamasesti-Teleorman
Samiofau-Satu-Mare
Tamburesti-Dolj
Urzicesti-Ilfov
Sebes-Alba Djebel
Molovata
Ghimpati
Virginia-irigat
Virginia-irigat
Baragan
Burley 1-5 V
1-5 V
25 IV
3V
15 IV
29 IV
5 V 1007
1136
1472
1648
2347
1682
2263 80(15-20 V)
121(15-20 V)
114(10 V)
242(16 V)
157(25 V)
108(10 V)
271(10 V)

Luand in considerare conditiile climatice, rezistenta la ger a soiurilor de tutun, starea solului la plantare, starea randurilor si aspectele organizatorice se recomanda esalonarea plantarii conform datelor inscrise in tabel. Ca atare 90% din intreaga suprafata trebuie plantata pana cel ami tarziu la 15-16 Mai.

Tabelul 6: Epocile de plantare a tutunului pe zone de cultura.

Epoca Realizarea % din suprafata totala plantata in tara Perioada plantarii
Sudul tarii Zonele nordice si mai reci
I
II
III 20
70
10 15 IV- 30 IV
1 V- 15 V
16 V- 20 V 25 IV- 5 V
6 V- 16 V
16 V- 20 V

In urma experientelor efectuate pana in prezent in tara noastra, se dau ca indicatii pentru distantele de plantare ale tutunului datele din tabelul 7. Aceste distante sunt orientative. Ele pot fi reduse sau marite cu 10% in functie de conditiile de cultura, de mecanizare si de calitatea dorita.

Tabelul 7: Indicatii asupra distantelor la care se planteaza soiurile de tutun

Soiul Distantele de plantare Mii plante la ha
Intre randuri Pe rand
Djebel
Molovata
Ghimpati
Burley
Virginia(Banat si Baragan-neirigat)
Virginia-irigat 35-40
35-40
50
60-70
60-65
70 12-15
15-18
20-25
40-45
35-40
40-50 200-240
160-200
80-100
31-42
38-46
28-35

Plantarea rasadului de tutun se poate realiza mecanizat utilizand masina de plantat romaneasca ( MPR- 5 ) si tractorul pentru legumicultura. Capacitatea de lucru a masinii este de 0,8- 1 ha pe schimb la soiurile Djebel si Moldovata si 1- 1,2 ha la celalalte soiuri. Viteza de inaintare a masinii este de 0,3- 0,7 km/ora.
In S.U.A., Canada si alte tari tutunul se planteaza cu masina "Balther" ( productie Canadiana ), masina care poate fi adaptata pentru diferite lucrari in tehnologia de cultura a tutunului. Cu aceasta masina se poate planta in 10 ore pana la 5 ha de tutun.
Mecanizarea plantarii tutunului atrage dupa sine numeroase avantaje intre care mentionam: cresterea insemnata a productivitatii muncii, plantarea intr-o perioada mai scurta si realizarea unor indici calitativi ai lucrarii suerioare plantarii manuale. Plantatul mecanizat al tutunului cere ca terenul sa fie foarte bine pregatit, nivelat, fara bulgari si fara resturi vegetale. De asemenea se cere ca rasadul sa fie uniform si viguros.
La 3-4 zile de la plantare se face o atenta verificare a lanului pemtru determinarea golurilor ( a radacinilor neprinse ) si se iau masuri pentru completarea lor. Completarea golurilor trebuie realizata fara intarziere, altfel plantele cu care s-a facut completarea raman in urma, constituind pe tot timpul vegetatiei focare de infectie cu diferite boli si daunatori


2.8 Lucrari de ingrijire in camp

In timpul vegetatiei in culturile de tutun se executaca lucrari de ingrijire: prasitul, copilitul,carmitul si combaterea bolilor si daunatorilor.
Prima prasila se efectueaza la 7- 8 zile de la plantare, dupa ce s-au prins plantele, chiar daca solul nu este imburuienat, la adancime de 6- 8 cm. Prin aceasta prasila se urmareste, in primul rand, afanarea terenului, care este batatorit din timpul lucrarilor de plantare, Urmeaza ca apoi inca 2- 3 prasile, la intervale de 10- 15 zile, intervale determinate de regimul de precipitatii si de gradul de imburienare. Prasilele se executa manual la culturile cu distante mici intre randuri si mecanizat la celelalte. In plante pe rand se pregateste pe rand manual.
Si in cultura tutunului s-a introdus combaterea buruienilor cu erbicide.

Tabelul 8: Erbicide ce se pot folosi pentru combaterea buruienilor din cultura tutunului

Denumirea comerciala a erbicidului Epoca de aplicare Doza de produs aplicat (ha)
Balon 180 CE
Treflam 24CE
Patron 50WP
Devrimol 50WP
Tillom 6E
Dual 500EC
Balon 180 CE + Patron 50WP Inainte de plantare
Inainte de plantare
Inainte de plantare
Inainte de plantare
Inainte de plantare
Inainte de plantare
Inainte de plantare 6-8 l
2.5-4 l
2.5-3 kg
3 kg
5-6 l
5-6 l
4l+ 3kg

Erbicidele mentionate in acest tabel se utilizeaza pentru toate soiurile de tutun si ele combat monocatiledonatele si numai partial dicotiledonatele. Ca atare, combaterea buruienilor din culturile de tutun este numai partial rezolvata. Din aceasta cauza nu trebuie pierdute din vedere lucrarile mecanice si lucrarile manuale sau plivirile pe rand.
Toate erbicidele folosite in cultura tutunului cu exceptia Dualului, se administreaza inainte de plantare cu 7- 8 zile si se incorporeaza imediat in sol fiind volatile ( la adancimea de 10 cm) Dualul se poate administra si in preziua plantarii. Acest erbicid se incorporeaza superficial cu grapa cu colti reglabili.
La tutunul Virginia, pe solurile nisipoase nu se folosesc erbicidele decat in urma unor teste speciale.
Politul sau inlaturarea foilor de la baza se executa cand pe plante s-au format foile de la mijloc si cele din varf. Foile de la baza se dezvolta in conditii necorespunzatoare de lumina si hrana, sunt lovite in timpul lucrarilor de intretinere sau stropite cu pamant din cauza picaturilor de ploaie. Aceste frunze nu prezinta nici o importanta din punct de vedere industrial, in schimb, constituie mediu de infectie si consuma din substantele necesare celorlalte frunze de pe planta.
Numaruld e foi ce trebuie inlaturate depinde de soiuri. Astfel, la tutunurile cu foaie mare se elimina 2- 3, iar la tutunurile orientale se pot suprima chiar 4- 5 foi ( prima la inaltimea de 20 cm de pamant ). Eliminarea unui numar mai mare de foi la tutunurile orientale se datoreaza densitatii mari de plante a acestor soiuri, din care cauza foile de la baza nu ajung niciodata la maturitate, ci se usuca pe planta. Intarzierea lucrarii de polit are repercusiuni asupra calitatii foilor. Ea se face odata cu efectuarea prasilei a treia manuala.
Carnitul este o lucrare care consta in inlaturarea inflorescentei plantei de tutun, mai timpuriu sau mai tarziu, impreuna cu un numar de frunze, mai mare sau mai mic, in scopul cresterii productiei de foi si calitatii acestora
Carnitul, ca masura de crestere a productiei si calitatii foilor de tutun, implica aspecte foarte variate, determinate de soiul cultivat, de fertilitatea solului si de conditiile meteorologice.
Sporul de productie care asigura prin lucrarea de carnire se ridica uneori la peste 25% ( tabelul 9 ). Frecvent sporul de productie este de 10- 15%.

Tabelul 9: Influenta carnitului asupra productiei de tutun

Soiul Kg/ha foi uscate %
Spor de productie
Nortor Carnit
Molovata
Ghimpati
Virginia 976
1200
1059 1244
1376
1187 27
15
12

Toate rezultatele experimentale conduc spre generalizarea lucrarii de carnit, diferentierile de tehnica fiind date, asa cum s-a mentionat de soi, clima si in special de natura soiului, care constituie unul din factorii cu efect determinant in operatiunea carnitului.
Carnitul atrage dupa sine dezvoltarea pe planta de tutun ( de la subsoarea frunzelor ) a copililor, lastari care, in functie de metoda de carmit si fertilitatea solului, pot fi mai mult sau mai putin vigurosi. Carnitul timpuriu spre deosebire de cel tarziu, determina o crestere mai viguroasa, crestere a copililor.Pe plantele carnite inainte de inflorire, copilii se dezvolta pe intreaga tulpina, cei inferiori fiind mai putin dezvoltati decat cei superiori. Pe plantele carnite dupa inflorire sau in timpul infloririi, cresterea copililor este limitata, copilii sunt mai slabi decat pe plantele carnite mai devreme.
Copilitul plantelor de tutun este o lucrare foarte importanta si ea se executa la toate culturile la care s-a aplicat carnitul, cand lastorii au 10- 12 cm lungime. Copilii produc frunze de calitate slaba si impiedica dezvoltarea frunzelor de pe tulpina principala. Se poate renunta la lucrarea de copilit numai in cazuri foarte rare, si anume atunci cand trebuie corectat efectul unui carnit efectuat prea timpuriu, pe solurile fertile, in urma carora vor obtine foi tari, de culoare verede-inchis . Copilii lasati pe planta folosesc o parte din substantele nutritive, care, datorita abundentei , in cazul mentionat, ar dauna calitatii.
Aparitia copililor poate fi impiedicata prin tratarea plantelor cu substante inhibitoare ( hidrozida moleica, dimetildodecilamina, etc. ).
Exista in prezent diferite produse pentru impiedicarea formarii copililor, intre care acestea Off Shoot T se foloseste in cantitate de 30- 40 l/ha,in 600- 800 l apa.
Copilii au importanta in cazul cand este necesara regenerarea unei culturi batute de grindina, in vederea imlaturarii compromiterii totale a productiei. Plantele batute de grindina se reteza la cel de al doilea internod de la suprafata solului, din portiunea ramasa pornind mai multi copili. Dintre acestia se opreste unul singur care, ingrijit, asigura o productie oarecare de foi. Retezarea plantei se cunoaste sub denumirea de acepot.
Irigarea : Si tutunul este una din plantele avizate la irigare, intrucat ea ocupa suprafete insemnate in zona irigabila a tarii. Irigarea tutunului atrage dupa sine cresterea insemnata a productiei de foi, fara diminuarea evidenta a calitatii. La o cantitate mai mare de apa se reduce procentul de nicotina, se imbunateste culoarea si consistenta. La o ingrasare abundenta cu azot, o buna aprovizionare a plantelor cu apa impiedica ridicarea continutului de albumine in frunze.
Pe solurile nisipoase tutunul se iriga de 6-8 ori, in functie de precipitatiile din anul de cultura. Prin udare se administreaza inainte de plantare, pentru a creea rasadului conditii cat mai bune de prindere. A doua udare se administreaza dupa ce plantele s-au prins, s-au inradacinat si au pornit in crestere ( "s-au desprins bine de sol" ). In continuare, pana la inflorire, tutunul se mai iriga de 2-3 ori, iar dupa inflorire de asemenea de 2-3 ori. Plantele se dezvolta foarte bine la umiditatea solului de 60-80% din capacitatea de camp. Tinand seama de cerintele tutunului Virginia pentru apa si de adancimea de inradacinare a plantelor pe solurile nisipoase, se cere mentinerea pe tot timpul vegetatiei a unei umiditati superioare plafonului de 50% din intervalul umiditatii active, pe adancimea de 50 cm. Normele de udare variaza intre 200- 300 m3/ha.
Administrarea neuniforma a apei pe teren atrage dupa sine mari diferentieri in dezvoltarea foilor si de aici reducerea insemnata a procentului de foi de calitate superioara. Excesul de umiditate favorizeaza infectiile de mana, cu consecinte negative evidente asupra productiei si calitatii.
La tutunurile cultivate in alte sisteme de irigare, pe soluri zonale sau pe aluviuni, numarul de udare se reduce la 3- 6. Pe aceste soluri, udarea dinainte de plantare rareori apare necesara. Normele de udare cresc la 400- 500 m3/ha si chiar mai mult in perioada de consum maxim.
Combaterea daunatorilor : Cel mai pagubitor daunator pe timpul vegetatiei tutunului in camp este tripusul ( Thrips tabaci ). Acest daunator – larvele si adultii - ataca plantele pe tot timpul vegetatiei. Sunt mai sensibile tutunurile orientale si semiorientale.
Insecta are 3 generatii de primavara, care incepe in luna Aprilie si dureaza pana in Iunie, a doua de vara, lunile Iulie- August, a treia, de toamna, care dureaza din luna August pana in luna Aprilie a anului urmator.
Combaterea tripsului se face cu Carbetox 37 prin stropirea radacinii cu o zi inainte de plantare ( concentratie de 0,2%, folosind 20-30 l solutie la 100 m2 de rasadnita ), apoi prin stropirea plantelor in camp la 10-15 zile dupa al doilea. La tratamentele in camp se foloseste concentratia de 0,3-0.4%. In conditii favorabile insectei se face in camp si al patrulea tratament cu Carbetox.
Combaterea tripsului tutunului este o masura de intretinere a culturii deosebit de economica. La un atac moderat se obtine la soiul Molovata un venit net mare.
Alti daunatori buha semanatorilor ( Euxoa segetum ), viermele sarma ( Agriates lineatus ), ofidele ( Myzus persical ), coropisnita ( Gryllatolpa gryllatolpa ), omida capsulelor ( Heliathi absoleta ).
Principalele masuri de combatere pentru acesti daunatori sunt de natura agrotehnica. De la caz la caz, se analizeaza si se efectueaza tratamentele chimice.
2.9 Recoltarea

Tutunul se recolteaza la maturitatea tehnica, adica atunci cand frunzele au atins cel mai inalt nivel colectiv ca produs fumativ. Maturitatea tehnica se manifesta prin urmatoarele semne exterioare: frunzele capata o culoare mai deschisa, isi pierd luciul si devin mate, spre varf si margini apar pete galbui, uneori suprafata frunzei devine basicata, cad perisorii, marginile se rastrang usor in jos, datorita substantelor rasinoase ce ies la suprafata.
Deoarece maturizarea frunzelor de tutun este esalonata 9 de la baza plantelor spre varf ) recoltarea se efectueaza in mai multe reprize ( 4-5 ) la intervale de 7-10 zile, la o repriza culegandu-se cate 3-5 frunze de la o planta. Durata recoltarii intregului lan este de 40-50 zile.
Pentru grabirea maturizarii frunzelor de tutun se recomanda tratamentul cu produsul Ethsel, aplicat dupa prima dau a doua recolta. Frunzele plantelor tratate se ingalbenesc in urmatoarele 3-5 zile de la tratare.
Recoltare frunzelor de tutun se face obisnuit manual. Exista insa si masini de recoltat ( cum este masina Balthes ), prevazute cu un scaune pentru culegatori si buncare in care se aseaza foile culese.
La unele soiuri cu frunzele mari, cum este soiul Burley se poate practica recoltarea de plante intregi. Plantele se taie de la baza cu secera sau cu un cutit special apoi sunt suspendate in uscatorii, frunzele urmand sa se usuce pe tulpina. Taierea plantelor se poate executa si mecanizat.
Dupa recoltare, frunzele se sorteaza pe marime si se insira pe sfori de 4 m lungime, asezand frunzele mari fata la fata, iar pe cele mici fata la dos. Insiratul frunzelor se executa obisnuit cu mana, trecand sfoara cu o andrea prin nervura mediana, la baza frunzei, dar se poate executa si mecanizat, folosind masina MTS- 2 ( Fabricata in Bulgaria ).

Recoltarea in reprize are urmatoarele avantaje mai importante:
- frunzele sunt culese in momentul care ating nivelul superior de calitate
- recoltarea fara intarziere a frunzelor mature sub raport tehnic permite o mai buna aprovizionare cu hrana si apa a celor ramase.
- se usureaza sortarea frunzelor pe categorii
- se reduce numarul de brate de munca
Recoltarea in multe reprize ( 4-6 ) este avantajoasa la soiurile de calitate superioare si cand toamna se prelungeste. Dimpotriva, cand este vorba de soiuri ce nu pot da un produs superior sau cand toamna este scurta, rece, umeda, numarul de reprize trebuie redus.
Recoltarea dintr-o singura data, fie ca se culege numai frunzele, fie planta intreaga, este o metoda rar folosita si anume la unele soiuri cu frunzele mari ( Maryland, Kentuky, Burley ) sau la molorca.




2.10 Dospirea si uscarea

Din cercetarile si practica pana in prezent, temperatura optima in timpul dospirii este cuprinsa intre 25 si 36o, iar umiditatea relativa a aerului intre 75 si 85%. La recoltarea frunzelor de tutun contin 80-85% apa, din care in timpul procesului de dospire trebuie sa elimine 30-45% din greutatea initiala. In regiunile unde nu exista conditii de dospire in mod natural, acestea trebuie creeate prin adaposturi adecvate.
Durata procesului este de 2-4 zile la tutunurile pemtru tigaretele superioare, si ajunge la 21 zile pentru tigaretele de foi. Durata dospirii variaza cu gradul de coacere a foilor, dar ea mai variaza si in functie de temperatura si umiditate. Recoltarea mai tarzie a frunzelor, temperatura si umiditatea relativa mai ridicata scurteaza durata procesului de dospire.
In timpul procesului dospirii, frunzele de tutun isi continua procesul respiratiei si transpiratiei, iar in ele au loc reactii in care se inregistreaza transformarea substantelor organice complexe in substante mult mai simple. In primul rand, se manifesta o hidroliza puternica a amidonului si o degradare a substantelor albuminicide, precum si degradarea substantelor albuminoide. In timpul dospirii, nicotina nu sufera schimbari importante, dar proportia de acizi organici ( citric si acetic ) creste destul de insemnat.
Tot in timpul procesului dospirii, prin degradarea clorofilei se obtine ingalbenirea foilor, proces care se petrece independent de descompunerea altor substante si care prezinta o deosebita importanta pentru calitatea tutunului. In general, procesul dospirii se considera terminat la obtinerea culorii galbene, dupa care urmeaza fixarea acestei culori la tutunurile pentru tigarete, sau transformarea culorii in maro, la tutunurile pentru tigarete.
La sfarsitul procesului de dospire, frunzele de tutun contin inca o mare cantitate de apa ( 40-50% ), care, daca nu se elimina rapid, determina schimbari la culori galbene in rosii si apoi in brun inchis. Eliminarea rapida a apei din tesuturi trebuie sa se realizeze, in primul rand la tutunurile pentru tigarete superioare si la tutunurile Virginia, a caror culoare trebuie sa ramana galbena deschis. O mica intarziere in eliminarea apei atrage dupa sine inchiderea culorii si in multe cazuri inegrirea si oparirea foilor.
Dospitul tutunului se face in sire, pe gherghefuri, asezate in incaperi cu un mediu optim de caldura si umiditate sau in nasoda, inainte de insirare, in solarii. Gherghefurile nu sunt altceva decat niste rame asezate vertical, intre marginile carora se intind sirurile de foi de tutun in mod paralel. Distanta intre siruri va fi mai mare sau mai mica, in functie de gradul de coacere si de marimea foilor, iar distanta intre ghergheuri mai mica pe timp uscat si cu vant, si mai mare pe timp umed. Dospitul se poate grabi prin scoaterea ghergheurilor la soare 2- 3 ore pe zi. Pe timp racoros si cu ceata ghergheurile pot ramane tot timpul afara. Prin aceasta metoda dospitul dureaza 1-3 zile.




Uscarea

Uscarea recoltei dupa dospirea asigura, pe de o parte, fixarea culorii, iar pe de alta parte, eliminarea apei, astfel incat frunzele, prin operatiile ulterioare, sa fie ferite de orice proces care ar duce la alterarea lor. Prin uscare, umiditatea din frunze trebuie sa ajunga la numai 20-25%. Se practica doua metode de uscare: uscarea pe cale naturala si uscarea cu ajutorul caldurii artificiale.
Pentru tutunurile deschise, cu foaie mica ( orientale ), destinate fabricarii tigaretelor, se aplica sistemul de uscare la soare, iar pe cele cu foaie mare ( Virginia ) sistemul de uscare la caldura artificiala. Pentru tutunurie cu foaie mare, destinate pentru pipa sau tigari de foi, se aplica si sistemul uscarii la umbra, sub actiunea curentilor de aer.
Pentru uscarea la soare, sirurile de tutun se fixeaza pe prajini, procedeu greoi, sau pe gherghefuri mobile, care solicita munca mai putina si spatiu de adapostire mai restrans. Gherghefurile se tin afara la soare, la distante mai mari intre ele, pentru a se asigura circulatia aerului. Peste noapte sau in timp de ploaie, gherghefurile se introduc sub soproane. Altfel, din cauza picaturilor de roua sau de ploaie, foile se inegresc.
In vederea dospirii si uscarii tutunului se construiesc solarii imbracate in folie de folietilena, pentru tutunurile orientale, semiorientale si de mare consum.
Durata uscarii la soare a foilor de tutun depinde de soi si de conditiile de temperaura si umiditate in timpul uscarii ( tabelul 10 ).
Uscarea tutunurilor pentru invelis sau umplutura ( Burley, Maryland ) se face la umbra, in magazii anume construite si dureaza 5-6 saptamani.

Tabelul 10: Durata uscarii la soare a foilor de tutun cultivate in Romania ( luna August )

Soiul Durata uscarii- zile
A limbului foilor A nervurii principale
Djebel
Ghimpati
Molovata
Banat
Burley
Virginia 3
3
31/2
41/2
5
6 8-10
10-12
12-14
14-16
16-18
24-26

In regiuni mai umede se se prelungeste pana la 2-3 luni. Magaziil;e sut constructii din zid sau din lemn, impartite in compartimente si cu posibilitati de ventilatie din toate partile. Uscatoriile prevazute cu tipul de ventilatie indirect sunt cele mai indicate.
Pentru a reduce durata uscarii, magaziile sunt prevazute cu instalatii de incalzire pe timpul nefavorabil. Magaziile se utilizeaza atat pentru dospire cat si pentru uscare.
Uscarea cu ajutorul caldurii artificiale se practica la tutunurile de tipul Virginia, prin aceasta metoda asigurandu-se un produs de culoare deschisa, cu caracteristici fumatice deosebite. Foile provenite de la tutunurile cultivate in conditii climatice normale, in terenuri sarace si usoare, sunt cel mai potrivite pentru uscare la foc indirect.
In comparatie cu uscatul la soare, uscarea la foc indirect prezinta o serie de avantaje, dintre care mentionam: obtinerea unui produs de calitate mai buna, reducerea la jumatate a volumului de munca, reducerea duratei uscarii de 3- 4 ori. Reducerea brusca a proceselor vitale din frunza de tutun in momentul ingalbenirii ( trecerea la fixarea culorii ) asigura pastrarea in frunze a unor cantitati mai mari de hidrati de carbon solubili, fapt deosebit de important pentru calitatea tutunului.
Uscarea se face in uscatorii speciale, care cuprind sistemul de incalzire si uscatoria propriu zisa. Uscatoriile sunt prevazute cu dispozitive de ventilatie si cu instalatii de control si de mentinere a factorilor la nivelul dorit ( termometre, termohigrografie, etc. ). In uscatoriile de acest tip se face atat ingalbenirea ( dospirea ) cat si fixarea culorii.
In tara noastra in prezent functioneaza uscatorii de tip "clasic", constructii cu camere inalte ( 6-8 m ), prevazute cu instalatii de incalzire, ventilatie prin curenti de aer natural si elemente de sustinere a tutunului pentru uscare ( stelaje ) si uscatorii tip "Bulk-Curing" in care tutunul verde este asezat in casete, in camere de uscare, prevazute fiecare cu agreat de incalzire ci ventilatie montata in afara.
Acest din urma tip costruit incepand cu anul 1973, cuprinde ca spatiu de uscare 10 sau 20 de camere, cu dimensiunile 6x7x3,2- 3,5 m.Casetele in care se aseaza foile de tutun sunt formate dintr-un cadru metalic, cu dimensiunile : 1480x500x120 mm. In tipul clasic de uscatorie foile de tutun pentru uscare se insira pe sfori sau se aseaza pe sipci.

2.11 Pastrarea predarea recoltei

Pastrarea tutunului uscat pana la predare, se face in incaperi lipsite de igrasie si umiditate, cu posibilitati de aerisire. Sisurile uscate se scot de pe gherghefuri sau din solarii, se indoaie in patru si se lasa 3-5 la un loc in asa numitele evenghiuri ( legaturi ). Sirurile astfel legate se reaseaza suspendate in magaziile sau incaperile destinate pastrarii. In timpul pastrarii sunt necesare controale repetate, pentru a se putea preveni orice mucegaire a foilor. De altfel, odata cu asezarea in depozite, sirurile se verifica observandu-se ca frunzele in special nervura mediana sa fie bine uscate.

Predarea recoltei: Pentru predare, foile de tutun se sorteaza dupa aspectul exterior, pe calitati tinandu-se seama la sortare de culoare, tesut, etaj, de sortarea sanatatii, de gradul de deteriorare a fibrelor, etc. Pentru a nu se sfarama foile in timpul alegerii, tutunul se "umezeste" prin deschiderea usilor magaziilor sau pe timp uscat, prin tinerea lui in subsoluri.
Foile alese pe calitati se aseaza apoi in stos, procedeu simplu si economic de asezare a tutunului pe clase. Acest procedeu consta in suprapunerea foilor una peste alta, in acelasi sens, dupa ce au fost sortate si netezite. Se mai practica asezarea foilor in papusi ( 15- 25 foi ) sau in fascicule ( 8- 10 foi ).
Tutunul in stos cu o zi inainte de livrare, se ambaleaza in teancuri legate in panza, sau baloturi incadrate in sipci de lemn si se preda industriei, care supune foile mai departe procesului de fermentatie.

Cap III

3 Lucrari de protectia muncii la cultura tutunului.

In candrul fabricilor de tutun, colectivul de conducere si tehnicienii trebuie sa asigure o serie de masuri de securitate si de protectie a muncii.
O prima si importanta masura este aceea de a analiza toate conditile, locurile si momentele periculoase si vatamatoare din procesul de productie, intocmit pe baza indicatiilor date in normele de tehnica a securitatii muncii alcatuite de Ministerui Industriei Alimentare, instructaje care se prelucreaza apoi cu toti muncitorii. In fiecare fabrica trebuie sa functioneze un birou tehnic pentru protectie a muncii - format din muncitori si tehnicieni, fiind condus de inginerul sef - care sa se preocupe de intreaga problema a asigurarii conditilor optime de munca si de evitare a accidentelor, sa tina evidenta accidentelor si imbolnavirilor profesionale si sa ia masuri pentru prevenirea lor din timp. De asemenea sa se ocupe indeaproape de instruirea muncitorilor, prin registre-jurnal de protectie a muncii special deschise in acest scop, stimuland inovatiile si rationalizarile care intaresc securitatea muncii.
In fabricile de tutun, date fiind conditile speciale de lucru cu o materie prima fragila, care produce mult praf totdeauna sunt necesare studierea si adaptarea unor instalatii de ventilatie industriala. Pe de alta parte, salile de lucru trebuie sa fie spatioase.
La inceperea lucrului, muncitorii si tehnicienii din productie sunt obligati a schimba hainele proprii cu hainele de protectie acordate. Aceste haine de protectie trebuie sa fie folosite numai in timpul lucrului, nefiind permisa scoaterea lor din fabrica.
Este interzisa utilizarea muncitorilor neinstruiti la masini sau locuri de productie unde pot avea loc accidente.
Pentur toate masinile, agregatele si instalatiile care pot provoca accidente de munca, trebuie sa se intocmeasca instructiuni de functionare care trebuie afisate chiar pe masinile respective sau in imediata lor apropiere, instruind personalul asupra functionarii lor si a modului in care trebuie sa se lucreze cu ele, spre a evita accidentele. In acest scop, toate masinile, agregatele si instalatiile care au piese in miscare, toate transmisiile sau angrenajele periculoase trebuie prevazute cu aparatoare. Scoaterea lor in timpul functionarii trebuie sa fie strict interzisa.
In nici un caz nu trebiue sa se admita transportul cu bratele a baloturilor cu tutun, a materialelor, a lazilor goale sau pline, a cadrelor cu sau fara tigarete etc.

funda? plzzz



| KamyKaze666 a răspuns:

Frate dc te opresti la tutun pune cocaina si alte din astea
Gandeste-te an ca daca te prinde cu alea in gradina nu e a binestraight face