Nu e bine, caci depinde de paianta. Mergi la risc, daca paianta nu e solida si nu va ramane solida in timp, pentru ca trebuie sa suporte gaurile date si greutatea structurii si a rigipsului, ceea ce e greu de crezut in cazul paiantei.
Tehnica cu plasa de Buzau e sfinta in acest caz. Costa, e adevarat, ia si timp, dar e facuta pentru zeci de ani de zile, am demolat cindva un asemenea perete, si nu a fost usor! Sunt cazuri in care nu te poti sustrage de la costuri si lucrari serioase, sau poti sa o faci, dar va trebui sa revii mai apoi cu costuri imense si multa munca in plus. Eu nu m-as risca, paianta nu cred ca ar fi un bun suport pentru rigips.
Se vede ca nu e meserias cel ce ti-a spus pentru ca vrea sa prinda rigipsul pe sipci de lemn, ceea ce nu se face, lemnul lucreaza in timp, isi modifica forma, si vor aparea crapaturi la imbinarile dintre placile de rigips. Rigipsul se pune pe structura de metal destinata lui, sau pe " mamaligi", cu adeziv cam cum se pune si gresia si faianta. In ambele cazuri iti trebuie un suport serios, peretii trebuie sa fie solizi. Pentru ca structura impreuna cu placile de rigips sunt grele. Deci, ai grija ce faci! Succes la renovare.
Sunt destul de solizi pereții, daca nu m-ar macina ''modernismul'' un strat de var ar fi suficient sa arate cat de cat bine camerele, initial meseriasul a zis ca poate pune plasa(aceea din plastic cred) si apoi da cu glet, doar ca peretii nu vor iesi foarte drepti, iar cu rigipsul lipit direct m-am gandit ca nu va face priza buna materialul cu care se lipeste rigipsul pe suprafata de pamant, poate ma trezesc ca pica placile pe mine
Oricit de solizi ar fi peretii, e vorba de pamint. Iar pentru rigips, fie ca e pus pe sipci, fie pe profil metalic, e nevoie de zeci de gauri, de 8 sau 10 mm diametru, care sa sustina intreaga structura, adica zeci de kg, si nu pentru un timp, ci pentru zeci de ani. Pamintul se roade in timp la gauri in jurul diblurilor, si poti pati ca in cazul in care se lipeste direct, sa pice placile pe tine, doar ca va fi mai interesant, va pica toata structura .
Daca poate sa puna plasa din fibra de sticla, sa faca asa. Nasii mei si-au luat o casa asemanatoare, si, cum ei nu au pretentii, au lasat peretii asa cum erau, i-am curatat, i-am dat cu lavabil, iar unde erau crapaturi am pus banda de acelasi fel de fibra de sticla, am reparat cu glet, si sunt 4 ani si nu au probleme cu zugraveala. Iar daca nu se pot indrepta peretii din glet, sa o faca cu ipsos. E adevarat e mai dificil, cere mai multa munca, dar ipsosul e mai durabil, si se poate pune in strat mai gros decat gletul, deci sunt sanse mai mari la indreptarea peretilor, iar tie iti va fi ca pret la fel ca si cand ar pune glet. Gletul, de finisaj, il da la sfarsit, ca peretii sa fie perfect drepti, conform cu "modernismul" pe care il doresti .
Acum, ramane ca tu sa alegi varianta pe care o consideri cea mai buna. Iar daca meseriasul nu se baga la ideea cu plasa cu ipsos, pentru ca e de tras (ipsosul se intareste repede, si trebuie sa lucrezi cu el rapid, nu iti pemiti nici macar cateva secunde de pauza cit ai o mina de material facuta) si nu oricine se baga, se prefera calea cea mai usoara, daca vrei, vin eu sa iti fac, nu mi-e teama de munca grea daca stiu ca pot face un bine cuiva.
Multumesc frumos, am ramas la: plasa de fibra, glat, lavabila, in definitiv peretii nu sunt asa strambi. E mai simplu, nu cred ca investesc mult si cred ca se va face si repede, stau prost la capitolul timp si bani
Cu placere! Ma bucur ca ai ajuns sa te hotarasti, ca stii ce ai de facut.