FACT SHEET – MALARIA IN ANGOLA
La fiecare treizeci de secunde, un copil moare de malarie.
Malaria reprezintă cauza a 20% din totalul deceselor înregistrate în rândul copiilor din Africa.
În Angola, această cifră se ridică la 35% în cazul copiilor sub cinci ani.
Chiar dacă un copil supravieţuieşte bolii, efectele secundare ale unei forme grave de malarie, precum convulsiile sau anomaliile cerebrale, pot împiedica dezvoltarea şi învăţarea pe termen lung.
1. PROBLEMA
ABSOLUT TOŢI locuitorii Angolei, respectiv 18,5 milioane, prezintă risc de malarie, iar malaria indusă de Plasmodium falciparium – forma cea mai gravă a bolii şi cauza a aproape tuturor deceselor provocate de malarie – reprezintă 90% din cazuri. În medie, în Angola, aproximativ cinci milioane de cazuri sunt suspecte de malarie anual.
FEMEILE ÎNSĂRCINATE şi copiii lor ce urmează a se naşte sunt şi mai vulnerabili la malarie, din cauza greutăţii scăzute la naştere şi a anemiei materne. Greutatea scăzută la naştere reprezintă cel mai mare factor de risc de deces în primele şase luni de viaţă. Cu toate acestea, datele raportului final IBEP 2008-20091 indică faptul că doar 28,9% dintre femeile angoleze dorm sub o plasă de ţânţari.
PREVENŢIE: Un nivel ridicat al acoperirii cu plase de ţânţari tratate cu insecticid şi utilizarea regulată a acestora reduce mortalitatea infantilă cu până la 20%. Plasele de ţânţari tratate cu insecticid cu efect de lungă durată (PILD) sunt eficiente pe o perioadă de până la 5 ani. Potrivit raportului IBEP 2008-2009, numai 20,2% din totalul populaţiei angoleze foloseşte plase de ţânţari şi doar 12,6% utilizează plase tratate. În ceea ce-i priveşte pe copiii mici, numărul acestor plase este de asemenea îngrijorător de scăzut:
De la momentul colectării acestor date, s-au realizat multe lucruri, iar UNICEF estimează că în prezent 40% dintre angolezi dorm sub o plasă de ţânţari.
TRATAMENTUL PROMPT administrat în maxim 24 de ore de la apariţia simptomelor, de preferat prin terapii combinate pe bază de artemisinină (TCA), este necesar pentru a preveni complicaţiile. În cazul în care un copil suferă de febră sau refuză să mănânce, are greţuri, diaree, stare de somnolenţă ori ameţeală, acesta este suspect de malarie. În Angola, 29% dintre copiii sub cinci ani cu stare febrilă sunt trataţi cu medicamente antimalarice, în cazul a 18% dintre ei aceste medicamente fiind administrate în aceeaşi sau a doua zi (IBEP).
Tratamentul preventiv intermitent (TPI) ÎN TIMPUL SARCINII este critic pentru prevenirea îmbolnăvirii cu malarie a femeilor însărcinate, precum şi pentru reducerea numărului de femei ce suferă de anemie la naştere. În Angola, 44,7% dintre femei beneficiază de TPI pe perioada sarcinii.
UNICEF este de părere că integrarea şi consolidarea serviciilor de sănătate adresate copiilor mici şi femeilor însărcinate prin programe de prevenire a malariei reprezintă o intervenţie eficientă. UNICEF susţine programele care integrează Îngrijirile Prenatale (ÎP) cu tratamentul antimalaric, formarea moaşelor în vederea diagnosticării şi tratării acestei boli şi distribuirea de plase de ţânţari cu ocazia primei vizite prenatale. UNICEF sprijină distribuirea de PILD alături de alte elemente ale pachetului de servicii medicale de bază, precum vaccinarea de rutină, suplimente de vitamina A şi tratament împotriva viermilor intestinali.
2. ACŢIUNEA
Odată cu lansarea Iniţiativei Roll Back Malaria (RBM) în Angola în 1998, Programul Naţional de Control al Malariei s-a consolidat, iar prin intensificarea măsurilor de control al vectorilor şi introducerea Testului de Diagnosticare Rapidă care completează analizele microscopice în cazul testelor malarice din zonele peri-urbane şi rurale, s-a înregistrat o reducere generală a numărului de cazuri de malarie şi a numărului de decese provocate de această boală.
UNICEF Angola
Pentru UNICEF, URMĂTORII PAŞI sunt:
Doneaza acum 10, 22 sau 32 de lei si salveaza viata unui copil! http://malaria.sustineunicef.
Daca imi dai funda ies in strada si arunc cu banii si strig in gura mare STOOOP MALARI!PROMIT!
Su pot sa donez lei ca sunt in spania de vreo 4 ani. cand o sa vin prin tara o sa donez.
Nu are rost sa fiti rautaciosi...in Africa ii adevarat ca mor copii si oamenii nu numai de malarie, mai este si sida etc. Ceea ce imi vine greu sa cred este ca banii donati ajung cu adevarat la acestia...as fi dispusa sa particip cu bani, dar intr-o lume in care toti fura de unde pot sti daca oamenii aia o sa fie ajutati sau o sa-si faca altii vile de ei?
As vrea sa spun ca si Selena Gomez e membru UNICEF, desi unii o "critica" si sunt de acord cu ceilelti:de ce nu doneaza statul?
Donati si nu va mai bateti joc ca malaria e o boala rea si nu v-ati dori sa o aveti.
Vreau sa va povestesc o intamplare.
Odata a avut loc un festival de creatie unde s-a premiat cea mai frumoasa si cea mai originala fotografie. A iesit castigatoare o imagine dintr-o tara saraca din Africa. Fotografia avea in prim-plan unul dintre acesti copii bolnavi, dar unula care era pe pregul mortii. In plan secund era o pasare imensa de prada care astepta ca in orice moment copilul sa moara. Fotograful a imortalizat imaginea si acum castiga marele premiu. Cand premiul i-a fost oferit, unul din membrii juriului il intreaba: "Ce s-a intamplat dupa ce ai fotografiat? Ai facut ceva pentru acel micut?" La care, fotograful ramane inmarmurit: "Imi pare rau ca nu am mai facut nimic."
Acum e momentul sa decizi singur. Toti avem ceva bun in noi. Trebuie doar sa ne descoperim
Am un prieten care are o firma care se ocupa cu asa ceva Face milioane de euro pe luna de la prosti. Copii aia amarati nu pupa nimic niciodata Excrocilor nu pupai nimic
Am o problema si nu-i gasesc rezolvarea.
Sunt bucurestean de peste 45 de ani. De peste o luna de zile ma aflu la Tyreso in Suedia la 20 km. de Stocholm.
La tara, in comuna mea natala din Moldova, una din surorile mele-mi comunica telefonic cum ca unul din copiii sa-i ce muncea pe santierele din Italia in varsta de 30 de ani a decedat subit in urma unei raceli si a prscrierii (probabil) a unui tratament inadecvat prescris de medicii italieni. Cum e posibil asa ceva e greu de presupus. Familia sa nu are bani si santierul in care a lucrat nu se implica. Aducerea lui in tara e complicata avand in vedere situatia financiara a parintilor. Ar putea massmedia sau vreo tejeviziune sa elucideze acest misterios caz si aducerea defunctului in tara? Telefonul meu este 0721677286 iar al familiei in cauza - Teslaru Vasile din Comuna Garceni Judertul Vaslui - telefon 0235347175.Multumesc tuturor celor ce pot sprijini intr-un fel sau altul tragedia familiei si a acestui tanar ce a vrut sa-si croiasca un drum in viata insa, in situatia data aceasta dorinta a luat sfarsit. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
Toata stima.Ioan Danila
116111 TelefonulCopilului întreabă:
Tokha întreabă:
anonim_4396 întreabă: