Compozitia chimica a oului variaza in functie de anumiti factori, cum ar fi: hrana, rasa pasarii, marimea si greutatea oului. Compozitia celor doua componente ale oului este diferita. Albusul contine o mare cantitate de apa, in care se gasesc proteine in stare de dispersie, substante minerale, urme de glucoza, enzime. Cele mai importante proteine sunt reprezentate de ovoalbumina, ovomucina, ovoglobulina. Galbenusul contine apa, substante proteice, lipide, substante minerale, substante colorate (luteina). Substantele minerale se gasesc in cantitate mare in galbenus, reprezentate prin potasiu, sodiu, calciu, fier, fosfor, iod, etc. Vitaminele sunt prezente atat in albus, cat mai ales in galbenus. Vitaminele hidrosolubile (B1, B2, B12, PP) se gasesc in albus, iar cele liposolubile (A, D, E, K) numai in galbenus. Glucidele se gasesc in cantitate mica in albus. Culoarea galbenusului este data de luteina si betacaroten.
EmacuVictor întreabă: