| Morenna10 a întrebat:

Ce este viitorul?

Răspuns Câştigător
| hideaway a răspuns:

Of, of, Morenna, Morenna. Şi tu te-ai rătăcit? Cum ai ajuns tocmai aici? În fine acum o luam serios:
Viitorul este ceea ce ţi se va întâmpla, când vei fi mare. Cum se mai zice astăzi "Viitorul este Acum". Uite câteva explicaţii: Prin viitor intelegem segmental de timp care incepe atunci cand se termina prezentul. Principala proprietate a viitorului este indeterminarea, care decurge din faptul ca sfarsitul prezentului este indeterminat. Daca ne-am sufleca manecile, ne-am uni fortele si am spune "stop-joc, acum se termina prezentul", viitorul ar fi complet determinat, cu conditiile sa avem grija sa stabilim un acum absolut, care sa devina "atunci" in clipa imediat urmatoare si mai ales sa avem grija sa cuantificam si intamplarea in ecuatiile probabilistice pe care le vom formula.

6 Responses to "Despre ce este viitorul"
Lunna
Dec 19th, 2006 at 1:37 am

well, daca prin viitor intelegem segmentul de timp care incepe atunci cand se termina prezentul, eu inteleg ca prezentul e ca si inexistent – cand se termina prezentul vorbim deja despre trecut, care ar trebui sa fie separat de viitor de prezentul terminat -, deci despre el se poate afirma orice, inclusiv ca s-a terminat, ceea ce ar insemna ca viitorul este si el bine determinat deja, iar noi discutam acum de prin… cavouri. mnaaah, ma intorc la dragoste – la logica sunt belea!
Lunna
Dec 19th, 2006 at 3:11 am

apropo, hai sa-ti zic cum mi se pare mie: mie mi se pare ca prezentul se termina cand/unde incepe trecutul si incepe exact in momentul in care ne apucam noi de viitor. si cum nu stam nici o clipa, prezentul incepe mereu. asta nu cred ca poate insemna ca viitorul se termina pe undeva, asa cum nu cred ca incepe de undeva – mai ales ca e nedeterminat. deci viitorul ar putea fi ceva ce nu incepe si nu se termina nicaieri. n-ar putea fi oare ceva nelimitat chiar in toate privintele, ca o prima explicatie a libertatii noastre, macar?
gavagai
Dec 19th, 2006 at 10:11 am

se vede traba ca vorbim din 2 locui foarte diferite: locu din care vorbesc eu e deasupra timpului, eu sunt eu, iar timpu e o dreapta pe care-o desenez pe o foaie; pozitia se daoreaza mai multor motive, c-asa imi place sau c-asa e nevoie ca sa pot descrie timpu viitor; tu, pe de alta parte, nu esti in afara timpului, ci in timp; si mi se pare greu sa fii si in timp si sa si vorbdsti despre el.
daca am avea o minte infinita, si am putea sa calculam toate consecintele faptelordin trecut si prezent, ne-am mai simti liberi? intreb
Lunna
Dec 19th, 2006 at 10:13 pm

poate fi greu si sa vorbesti despre un lucru din afara lui. in rest, nu – nu sunt sigura ca nu ne-am simti mai liberi daca am fi in stare sa calculam toate urmarile faptelor trecutului.
gavagai
Dec 21st, 2006 at 3:53 pm

ca sa fiu sincer, habar n-am. si de ce-am vrea sa ne simtim liberi?
O zi bună, şi spor la răspunsuri!

9 răspunsuri:
evenso
| evenso a răspuns:

Viitorul este intotdeauna cel mai nesigur lucru.

| Musique a răspuns:

Un timp.

| BayazidFulgerul a răspuns:

Viitorul este o prezicere

| PikaRawrr a răspuns:

Viitorul e ceva negru daca mai postezi la comics -.-

| Morenna10 explică (pentru PikaRawrr):

Aici mi se pare ca se potriveste intrebarea mea

| hideaway a răspuns (pentru Morenna10):

Mulţumesc pentru fundă.

| PikaRawrr a răspuns (pentru Morenna10):

Si mie mi`se pare ca se potriveste la conversatii. Comics e un ceva alb.pe care pui niste meme.happy. asta e un comic. nu o intrebare despre univers.

| tinaHd a răspuns:

Un timp care urmeaza.:*

| Child_pruna_1990 a răspuns:

Viitorul e de 2 fluei 1 literar ``o sa `` inaintea verbului si 2 polular cu ``voi`` inaintea vrebului