Astronomul american Edwin Hubble a descris Universul ca fiind în continuă extindere, dând cosmologilor "o temă pentru acasă". El porneşte de la ideea că la începuturi, cu circa 13, 7 miliarde de ani în urmă, universul încă nu exista. Ceea ce a existat a fost doar un punct de o natură cu totul specială, o aşa-numită singularitate, ceva fără dimensiuni dar cu o energie infinită. La momentul "zero" acest punct a ieşit din starea lui de singularitate (încă nu se ştie din ce cauză) şi şi-a manifestat uriaşa energie printr-o inimaginabilă explozie, Big Bangul, care mai continuă şi în ziua de azi. Numele teoriei "Big Bang" a fost dat dat de astronomul englez Fred Hoyle în 1950.
Teoria Big Bang a fost propusă pentru prima dată insa, de către un călugăr catolic, George Lemaître, în 1929. Acesta susţinea faptul că Universul s-a format dintr-un punct, în urma unei explozii gigantice a acestui punct."
Big Bang este termenul folosit pentru descrierea exploziei uriase despre care cercetatorii cred ca a avut loc acum 15 miliarde de ani, si a creat universul.Materie, energie, spatiu si timp - toate se vede ca au fost create intr-o fractiune de secunda, cu miliarde de ani in urma, cand a avut loc o explozie colosala, numita Big Bang, care a creat o caldura extraordinara.Nimeni nu stie ce a cauzat Big Bangul si nu putem sti ce a fost inaintea lui. Insa chiar dupa eveniment, se crede ca universul era un nod de particule strans unite, de zece mii de milioane de grade celsius.Din acel moment, universul a inceput sa se extinda si sa se raceasca. Prima data s-a format hidrogenul si heliul (cei mai comuni atomi din univers). In timpul urmatorului miliard de ani s-au format primele stele si galaxii, alaturandu-se datorita fortei de gravitatie. In final, au inceput sa se formeze planetele.