Întrebare recomandată | Difference a întrebat:

A venit si momentul asta. De cateva zile incep sa ma gandesc serios la ce voi face in viata, la ce facultate sa merg si la ce mi-ar placea sa fac pe viitor. Partea rea e ca sunt la varsta aia 17 ani jumatate, unde pentru mine cel putin nu e atractiva nici o facultate.
Totusi, bacul bate la usa si daca ma voi trezi pre tarziu ca vreau la o facultate care necesita pregatire mai din timp, gen politie, trebuie sa ma gandesc de acum.
Asa ca stateam in pat in seara asta si le-am luat pe rand:

-avocati... e plina lumea de ei + ca e o concurenta mult prea mare si aici ma refer ca daca nu ai pe cineva in spate care sa te ajute si sa te recomande cat de cat, nu ai ce face cu diplima aia.

-medici. Pe langa faptul ca stai 1000 de ani in facultate + rezidentiat si ai de invatat mult prea mult realizezi ca la final te alegi doar cu un un salariu mizerabil de 1.000 lei, pentru inceput. (mi se pare foarte putin pentru cat tragi ca sa ajungi acolo)

-academia de politie /sri / armata etc... nu cred ca e de mine. Desi cred ca as reusi sa ma adaptez la un program strict, vreau sa imi traiesc facultatea, nu sa ma trezesc zilnic la 5 diminaeta si sa vad o fata o data la cateva luni.

-inginerie / programator / ase bla bla. Sunt la filologie, nu e de mine matematica, desi in 5-8 ma descurcam chiar bine la matematica, nu ma vad intr-un birou muncind cate 8 ore pe zi.

Deci sa recapitulam...o facultate care dupa ce o termini sa-ti aduca bani multi, sa nu stai intr-un birou 8 ore pe zi, sa nu innebunesti pur si simplu in timpul facultatii cu invatatul.
Suna bine, dar exista asa ceva?

Voi unde vreti sa mergeti la facultate? merita sa mergeti acolo?

p.s Daca te bate limba romana si nu esti in stare sa postezi ceva care sa aiba cat de cat logica sau pur si simplu ai sub 15 ani, mai bine nu posta.

Răspuns Câştigător
| Mus1k a răspuns:

Faci ce crezi tu ca este mai bine, studiaza limba engleza cat de bine poti si pleaca din Romania, in alte tari o diploma este egala cu o sansa mare in viata si porti deschise. Nu iti voi da sfaturi gen "fa-te inginer". Dar ca un mic pont : in lumea IT se fac cei mai multi bani.

12 răspunsuri:
| мιнαɛℓα36 a răspuns:

Pentru ca esti la filologie, nu ai prea multe optiuni. Te poti duce la Facultatea de Litere sau jurnalism, de exemplu!
Tine cont ca batalia e mare cam in orice domeniu! Locuri de munca sunt putine oricum in tara asta si iarasi in orice domeniu...
Nu putem decat sa speram ca peste cativa ani totul se va restabiliza!
Cum stai cu limbile straine?
Una peste alta... poti deveni un bun profesor happy

| sabin89 a răspuns:

Dar dupa cum arati in poza pari a avea chiar si facultatea terminata. Fara gluma acum, parerea mea e ca dreptul este si va fi mereu o meserie de viitor. Tot mai multi oameni sunt certati cu legea si ar da oricat sa scape cu o pedeapsa mai usoara.

| valentino52 a răspuns:

Uite cum sta treaba : in aceeasi dilema m-am aflat si eu acum vreo 4 ani. Si am descoperit exact facultatea care o cautam doar ca acum regret enorm pentru ca nu prea e de mine si cu siguranta nu as alege-o si a 2a oara. La universitatea maritima am dat eu (cam acelasi lucru e la academila navala) deci m-am decis sa ma fac navigator. Facultatea e de inginerie navala, 1 an stadiu de practica cadet si dupa ce iei licenta la facultate si ai practica terminata poti da brevetul de ofiter 3 punte. Vei avea in subordine marinarii etc, stai in comanda trasezi traseul vaporului, superiorii tai sunt doar capitanul si comandantul. Din facultate iesi cu un salariu de 2800-3000 de euro pe luna. Dupa inca 3 ani de ofiter poti da examen de capitan si vei lua in jur de 7000 de euro pe luna. Teoretic era exact ce cautam, strabat lumea, ma imbrac in Seychelles si ajung si in Mallorca, si in zona Africii, si in SUA, si Guatemala etc. Am cazare, mancare buna, echipaj multinational (ceea ce ma incanta sa cunosc oameni diferiti cu experienta de viata si alta mentalitate ca a romanilor poate mai invat si eu ceva). Practic nu numai ca facultatea e una infecta de inginerie, nu prea gasesti sa pleci, in cadetie esti ultimul sclav, cei deja ajunsi pe functie au fost si ei sclaviti la randul lor si eu randul lor sa se razbune, viata e grea, nu dori deloc, nu te odihnesti mai deloc, e ca si cum ai muncii non stop cateva luni de zile. Aceleasi persoane infecte vezi in fiecare zi si mai ales cand esti la inceput iti va fi foarte greu. Nu mai zic ca esti departe de casa, lucrurile se schimba pana te intorci, e greu sa tii legaturile cu prietenii si cand te intorci, dupa 3, 4 luni de voiaj sa mai stai macar 3, 4 acasa, banii castigati nu iti ajung nici 1 luna jumate 2.Si mai sunt multe alte dezavantaje, in principiu suna bine, ca baiat care nu doreste nici sa invete matematica pe paine sau informatica, nu vrea sa aiba o slujba plictisitoare la birou pe 15, 16 milioane pe luna, e o varianta. Doar ca vreo 70% din colegi nu ajung pe functie niciodata, marea nu e pentru oricine.

| Gogu06 a răspuns:

Daca muncesti, nu ai timp sa faci bani. Asta se stie. Ca sa faci bani nu iti trebuie facultate. Daca vrei o facultate asa pentru tine, esti cam lichea am impresia, nu stii sa faci nimic, nu te pasioneaza nimic, nu esti perseverent. Management si afaceri. Sau mai sunt si alte cai sa faci la 18ani niste bani iar pana la 21-22 sa ajungi sa faci lejer 2500 pe luna stand acasa pe scaun, dar trebuie sa te documentezi, sa fii inteligent, perseverent si disciplinat.

| FastAndFurious a răspuns:

Nu ai garantii ca vei avea succes nicaieri : job sigur, bani multi, program lejer.
Alege ce crezi tu ca ti-ar placea sa faci, nu te lua dupa retele altora. S-ar putea sa nimeresti bine sau s-ar putea s-o dai in bara, dar macar e alegerea ta.
Eu am optat pentru medicina si sunt deja acolo pentru ca pot sa invat asa ceva si pentru ca ma vad medic in viitor.
N-as fi putut sa urmez litere de ex si nici inginerie; sunt prea practic pentru prima varianta si prea atehnic pentru a doua.
Am ales intre medicina umana si veterinara si, daca tot e foarte mult de invatat in 6 ani, am preferat-o pe prima.
Uite insa sor'mea e la liceu acum si nu vrea sa dea la facultate. Isi doreste un job si crede ca liceul ii va fi de ajuns. Iar parintii nu se opun. Unii aleg facultatea doar pentru a fi in rand cu lumea, pentru ca asta e trendul. Nu merita.

| Difference explică (pentru FastAndFurious):

Poate ca nu merita, dar stand acasa si plangandu-ti de mila ca nu ai unde sa muncesti nu te va angaja nimeni.
Norocul si-l mai face omul si cu mana lui si chiar daca diplomele nu mai sunt ce erau o data, ele inca reprezinta criteriul de baza in obtinerea unui loc de munca bun (asta dupa pile si spaga laughing )

| FastAndFurious a răspuns (pentru Difference):

Nu stiu de unde rationamentul tau. Sunt destui cu liceul facut care au acelasi job cu absolventi de facultate ( care nu-si profeseaza meseria studiata ): vanzatori, receptioneri la hotel, muncitori, contabili etc. De ce trebuie sa stai acasa si sa-ti plangi de mila?
Btw, portarul de la maica-mea de la servici a facut dreptul; fara poante. Sau tipa de la curatatoria chimica din apropiere a terminat psihologia. Crezi ca la asa armate de absolventi sunt joburi calificate pentru toti?
Daca insa pentru tine diploma aia e un atu esential, alege totusi ceva care sa se pupe cu personalitatea ta. Nu mai analiza statisticile pe tara.

| Difference explică (pentru FastAndFurious):

Prietene tu ai citit ce am scris eu? Asta spun, ca in ziua de azi nu te mai angajaza lumea nici cu o diploma si tu vi si imi spui ca portarul de la maicata de la servici are dreptul terminat, ceea ce face sa confirme ce am scris eu mai sus, e plina lumea de avocati si nu ai cum sa mai intri pe piata decat daca esti foarte bun, sau ai pe cineva in spate.
Dupa parerea mea o sa ti-o iei rau de la viata daca continui sa crezi ca avand doar liceul terminat poti sa realizezi ceva. Nu te mai angajeaza nici cu o facultate termianta si imi spui ca alti lucreaza doar cu liceul. Poate ca e asa, dar aia au avut pe cineva in spate care sa-i puna in funcia aia, iar daca te referi la cazurile alea in care oameni care nu au nici liceul terminat dar au cateva milioane de euro in cont, alea-s cazuri fericite, deschide ochii.

| Difference explică (pentru Mus1k):

Incep sa ma gandesc serios la treaba asta si cred ca e cea mai buna solutie. Asa ca America asteapta-ma, vin!

| Mus1k a răspuns (pentru Mus1k):

P.S. - Am sub 15 ani. (14 luna viitoare).

Vazand ca vrei sa pleci in America, n-o sa fie asa de roz cum crezi acum ca o sa fie. Iar daca vei studia IT nu inseamna ca vei lucra in domeniul asta. Nu stii unde te duce viata. Ai grija de tine!

| FastAndFurious a răspuns (pentru Difference):

Bai tu nu stii ce vrei si te si contrazici. Intai faci critica sistemului ca totul e ocupat. Apoi vii cu ideea unde sa dai ca nimic nu e bun pentru tine. Si in final tragi concluzia ca fara diploma nu te angajeaza nimeni. Cu logica asta nu te vad bine.
Eu fac medicina, nu-mi du grija pentru cat si cum o sa mi-o iau eu. Stiu ce vreau. Si cred ca astia ca tine or sa umple gloata celor care fac facultatea degeaba si ajung eventual portari. Hai bafta la paza.

| Mus1k a răspuns (pentru Difference):

Faci ce crezi tu ca este mai bine, studiaza limba engleza cat de bine poti si pleaca din Romania, in alte tari o diploma este egala cu o sansa mare in viata si porti deschise. Nu iti voi da sfaturi gen "fa-te inginer". Dar ca un mic pont : in lumea IT se fac cei mai multi bani.

| Anschi a răspuns:

La noi in tara in foarte multe cazuri termini o facultate si ajungi sa lucrezi intr-un cu totul alt domeniu. Cred ca cel mai bine ar fi sa te orientezi pe ceva ce ti-ar face placere sa inveti in facultatea respectiva. Nu inseamna ca daca termini dreptul automat vei fi avocat sau daca termini medicina te poti numi doctor.Asa ca te gandesti mult prea mult la ce-o sa faci in viitor (mai ales ca ai doar 17ani). Da la o facultate la care crezi ca ti-ar fi placut sa inveti materia si la care crezi ca ai putea face fata, cel putin eu asa as face.