anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Acum cateva zile cand am avut seminar... lectorul ne-a adresat o intrebare la care nu am gasit raspunsul corect niciunul deocamdata. Ea suna cam asa: care este povestea tricolorului nostru? de ce nu are alte culori ( alb, albastru, verde de exemplu) si are rosu, galben, albastru in componenta lui? ce semnifica fiecare culoare?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Personal, cred ca intrebarea lectorului nu vine sa lamureasca o problema reala, specific romaneasca. Culorile drapelului national al Romaniei se regasesc si in cromatica drapelelor altor natiuni, chiar daca nu in aceeasi asociere sau desen.
Simbolul culorilor, de asemenea este discutabil si nu orice popor va da aceeasi valoare simbolistica culorilor nationale.
Romania insa a optat pentru urmatoarea simbolistica(asa cum eu stiu): Rosul(culoarea sangelui dar si a iubirii) este simbol al sangelui eroilor neamului pentru libertatea natiunii. Simbolul iubirii de neam...patriotismul national. Galbenul(simbol al pamantului) reprezinta bogatia nationala, cu precadere cea a solului dar prin extensie cuprinde orice forma de bun national cum si identitatea nationala. Albastrul(simbol al cerului si al libertatii) reprezinta libertatea natiunii care, chiar si in vremurile de dependenta, era considerata aspiratia poporului. Reprezinta visul de libertate al poporului si nazuinta oricarui cetatean roman.
...
Intelegi insa de ce am spus ca aceste simboluri ca si culorile care le reprezinta, nu sunt neaparat specifice doar Romaniei sau romanilor.

4 răspunsuri:
mariana
| mariana a răspuns:

Albstrul semnifica Libertatea; Galbenul (ogoarelor)semifica Dreptatea; Rosul semnifica Fratia (ma refer la culoarea rosie ca cea a sangelui). Pentru prima data a fost data semnificatia prezentata mai sus, in timpul Rascolalei lui Tudor Vladimirescu.

| vilmaristul a răspuns:

Storia steagului tricolor la români, format din culorile roşu, galben şi albastru are o bibliografie foarte bogată, în care argumentele mitologice, afective şi cele documentare se împletesc într-un traseu, care nu este uşor de luminat şi clarificat. Ca semnificaţie, cele trei culori în ansamblul lor simplifică şi reprezintă curcubeul, deci tricolorul românesc poate fi înţeles ca preluarea unui mesaj ceresc, în care aceste culori sunt definitorii şi însărcinează neamul românesc să fie pe pământ un neam creştin, purtând în sine un mesaj al Dumnezeirii, precum atât de clar a exprimat poetul Vasile Alecsandri la 1878 în "Cântecul gintei latine", cu care a câştigat concursul interlatin de la Montpellier.
e avansează ipoteza că steagul tricolor se regăsea la daci în culorile stindardului (signum) sub forma unui balaur zburător cu cap de lup, confecţionat din lemn, ori metal, şi stofă colorată.
Acesta era un simbol ce se dovedeşte activ la întregul neam tracic, care stătea "Sub semnul lupului". Imaginea lui a rămas pe Columna lui Traian de la Roma şi vom putea şti exact culorile acestui stindard când vor da rezultate studiile unui grup de savanţi italieni, care încearcă restaurarea culorilor iniţiale ale Comunei, prin regăsirea lor în memoria marmorei şi aducerea la suprafaţă cu mijloacele sofisticate ale cercetării nucleare.
cand eram in clasa I sau II, tin minte ca semnificatia pe care am invatat-o era:rosu sangele varsat de eroii neamului, galben:culoarea campiilor, albastru:cerul

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Saluti, citeste Constitutia la biblioteca sau pe internet daca este si o sa afli (Constituţia României prevede la articolul 12, alineatul 1 că „Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu". Proporţiile, nuanţele culorilor precum şi protocolul drapelului au fost stabilite prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994.)

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Rosu este sangele eroilor varsat pentru intregirea neamului, si independenta tarii.galbenul, lanurile de grau de pe cand eram granarul europei, si aurul din muntii nostri iar albastrul este cerul senin, si mai semnifica si pacea.