Mi-as dori din tot sufletul ca orice tine de Speologie, cel putin in Romania, sa nu se promoveze. Chiar daca pesterile sunt o minune a naturii, vizitatorii tarii nu prea au idee cum sa se comporte cu ele. De multe ori, nici cei ce le administreaza.
Ok. Si zonele cu acces limitat din Delta sunt promovate in mod inteligent. Asta nu inseamna ca nu ar putea sa vina fiul unuia pe care eu il cunosc si care are o proprietate privata acolo si sa pescuiasca cu dinamita.
Cred ca, cel putin deocamdata, romanii nu prea au idee ce inseamna promovarea inteligenta a turismului. Asa s-au distrus si multe zone din Brasov, hence, Busteni pentru simplul motiv ca oricine isi permite sa ajunga acolo cu ATV-uri si alte forme invazive fata de habitatul zonei. Gunoaie peste tot, mizerie, poluare fonica s-a.m.d.
Zone de pe langa Rezervatia Drobetei, de langa Orsova, Eselnita care sunt impanzite cu case, vile, proprietati private, pensiuni etc., oameni cu avize "la negru" intr-o zona ce face parte dintr-o rezervatie naturala.
Cu regret o spun ca cele mai frumoase pesteri, cetati, locuri pe care eu le-am vizitat, au fost aproape virgine omului de rand si care, in continuare isi pastreaza frumusetea naturala.
Cel putin deocamdata, imi doresc schimbarea mentalitatii romanilor si apoi, ar fi bine ca acele locuri sa fie promovate in folosul tarii, si nu in folosul unora ca apoi sa fie distruse. Unei pesteri i-a luat si milioane de ani pentru a ne arata noua toate formatiunile acelea fascinante, iar noi o distrugem in cateva sute de ani. Ar fi si pacat.
Ceea ce vreau eu este ca aceste locuri frumoase sa nu fie vizitate decat in folosul stiintei, de cei care se ocupa cu asa ceva. Vise!
Am vizitat pesteri la viata mea. M-as putea numi un mic speolog. Nu stiu de ce nu se promoveaza asemenea preocupari. Ai dreptate. Recomand pesteri tuturor celor care vor pesteri. Pesterile sunt chiar misto. MMmm, tocmai m-am gandit la o pestera. Abia astept sa merg in ea.
AlexandraAle121 întreabă: