| AWonderfulDay a întrebat:

Ajutati`ma sh pe mine...
Yo am la scoala un dirig rauu de romana big grin
A vrut sa facem ca proiect cu imagini si chesti dasteaa pe o plansaa mareeee si trebuie sa scoatem niste informatii inedite sau mai interesante despre Stefan ce Mare si eu am facut (am pus anul cand s-a nascut, cand a murit sh ceva despre luptele sale) sh mi-a spus ca daca mai vede asa ceva de la mine imi pune 3 sadcrying( si nu am nici o idee cum sa fac adica de imagini sh plansaa facc yoo dar infoirmatiile ma ajutati?
Imi trebuie niste lucruri mai interesante despre Stefan cel Mare.
Va rog puppy dog eyes

1 răspuns:
| GabiGabrielle a răspuns:

Stefan cel Mare, fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domnul Moldovei între anii 1457 si 1504. Calitatile umane, cele de om politic, de strateg si de diplomat, actiunile sale fara precedent pentru apararea integritatii tarii, initiativele pentru dezvoltarea culturii au determinat admiratia unor ilustri contemporani, iar, gratie traditiei populare, a fost transformat într-un erou legendar.
Dupa uciderea tatalui sau Bogdan, Stefan vine cu oaste, ajutat de Vlad Tepes, domnul Tarii Românesti, si - dupa înfrângerea lui Petru Aron în "tina de la Doljesti", la 12 aprilie si la Orbic pe 14 aprilie 1457 - merge la Suceava si pe locul ce se chema câmpia Direptatii, lânga cetatea de scaun, întreaba pe toti de fata, daca le este cu voie sa le fie domn. Întreaga adunare în frunte cu mitropolitul Teoctist, boieri, târgoveti, ostasi si "toata tara" proclamara pe Stefan ca domn legiuit al Moldovei în scaunul parintilor si stramosilor lui.
Moldova in timpul domniei lui Stefan cel Mare
În vremea lui Stefan, Moldova se întindea peste toate tinuturile de la Carpatii rasariteni pâna la Nistru. Taranii razesi, proprietari de pamânt, erau chemati sa vie la solicitarea domnului la "oaste". Alaturi de ei, un rol important jucau cetele boierilor, care veneau cu taranii de pe mosiile lor, si cetele târgurilor, alcatuite din târgoveti, care se puteau strânge mai repede în caz de nevoie. Oastea mare a lui Stefan era deci o "oaste de tara", la vremea aceea putini fiind lefegii (mercenari). Tara era aparata de cetati ca Soroca si Cetatea Alba la Nistru, cetatile Hotinului, Tighinei si Sucevei la Nord, spre Carpati Cetatea Neamtului, iar p. Ureche)
In cursul domniei sale Moldova a cunoscut o înflorire fara precedent. Luptând de la egal cu vecini mult mai puternici, Stefan cel Mare a reusit sa impuna Moldova ca un stat cu drepturi aproape egale. Din nefericire, marimea redusa a populatiei si resursele limitate au facut ca, o data cu modificarea tehnologiei razboiului (introducerea pe scara larga a armelor de foc, scumpe si greu de manufacturat) Moldova sa nu mai poata tine pasul cu vecinii mult mai bogati