anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am auzit recent un american zicând ceva despre români, lucru ce mi-a confirmat o opinie pe care o aveam deja subconștient. El zicea că noi avem un fel de mândrie sau mai bine zis exclusivism cu privire la Limba Română. Adică nu prea credem că ar putea cineva să o învețe. E un soi de club VIP, dar nu e VIP fiindcă e cine știe ce, doar că nimeni nu se bagă. Ți s-ar părea ciudat ca un străin să învețe româna și ți se pare aproape imposibil ca cineva să o învețe. Eu cel puțin dacă ar fi să îmi imaginez că sunt un străin și învăț româna, mi-e greu chiar și să îmi imaginez laughing Uitați de ce. Am să scriu o propoziție în mai multe reformulări.

Eu merg la plimbare sub cerul albastru.
Eu merg la plimbare sub albastrul cer.
Sub cerul albastru eu merg la plimbare.
La plimbare merg sub albastrul cer.
Merg eu la plimbare sub albastrul cer.

Toate astea sunt corecte. Iar asta mi se pare destul de zăpăcit. În alte limbi dacă ai învârti așa cuvintele nu s-ar înțelege nimic. Cum ar fi să zic For a walk go I under the sky blue.
Desigur, nu folosim nici noi reformulările astea prea des, sunt mai degrabă poetice decât pentru exprimarea uzuală, dar ele există și sunt corecte. Dacă spui oricare dintre acele propoziții nu s-ar uita lumea în câș. Asta, plus multe altele care nu îmi vin acum în minte, mă fac să îmi fie greu să-mi imaginez un străin învățând româna. Ce credeți? Vi se pare româna o limbă complicată? Vi se pare ciudat și greu de perceput gândul că un străin ar putea învăța româna?

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Romana este cea mai simpla limba, simpla clara si cu f putine cuvinte care sa aiba mai multe intelesuri.Plus de asta limba romana are cateva litere in plus,ceea ce alte limbi nu au,asa ca nu prea poti face confuzie.
Cand spui un cuvant literele sunt acolo,le gasesti in acel cuvant,pe cand la alte limbi unele litere nici nu le citesti,altele le bagi tu fara sa existe laughing
Orice strain poate invata romana,nu vad de ce nu,care au aptitudini pentru asa ceva nu le este deloc greu,Invata el unia si japoneza dapai romana.
Limba romana este asa pentru ca a avut alfabet,romana,spaniola,italiana alfabetu latin este al lor,pe cand alte limbi nici nau avut alfabet au trebuie sa improvizeze.
In rest e ca si italiana,spaniola,deci este ca si cum ai intreba daca nu stiu cine poate invata italiana.
Spui iN romana casa,pronunti si scrii CASA, toate is acolo fara sa adaugi fara sa scoti nimic.
Te duci in italiana sau spanioala cand sa pronunti C uneori pronunti C de cele mai multe ori S sau ce spun ei, balamuc laughing unde pui ca ei nau literele alea in plus pe care noi le avem si le si prountam, ei le prounta dar nu le au laughing
Mie sincer romana mi se pare cea mai simpla limba sa-i zic asa.
Eu chiar ieri eram cu un american si ala deja stie cateva cuvinte, are vecin un roman si mai stau la un vin o bere laughing deci cine este interesat, cui ii place invata orice.
Nimic nu-i greu daca iti place si mai ales ai si aptitudini pentru ceva.

| anonim_4396 explică (pentru relian):

Foarte bine punctat! Cand e vorba de scris si citit stam bine. Atatat timp cat stii literele alfabetului stii sa citesti orice cuvant in română. Unde devine complicat sunt frazele si propozitiile, dar oricine ar putea invata sa citeasca limba română, într-adevăr.

| Anuket a răspuns (pentru relian):

Așa e când ești vorbitor matern, dar și la noi nu orice se citește cum se scrie. Claxon nu se citește ca exact, ele nu se citește ele, aceea nu se pronunță aceea.

14 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Depinde de limba pe care o vorbește acum. Depinde de interesul și necesitatea pentru el de învățare a limbii.

| Freya1 a răspuns:

Noi romani in prostia noastră suntem deștepți.
Adica majoritatea romanilor ce merg in strainatate in decurs de N timp invata limba tari in care se afla. Daca aduci un străin la noi mai mult de "buna ziua" si "multumesc"nu prea il auzi zicand si nu pentru ca limba noastră e grea. Orce limbă străină sa o înveți de la 0 e complicată, dar uni sunt prea prosti sa asimileze atata învățătura iar alți sunt prea figuranti si nu vor pur si simplu sa o învețe.

| Emma30555 a răspuns:

Sunt străini care stau pe aici mulți ani și învață să vorbească românește destul de corect, am văzut asta mai ales la studenții străini

| CostinAlamariu a răspuns:

Cred ca s-ar uita lumea câș la tine daca ai spune "la plimbare merg sub albastru cer".
Normal ca e corect, dar nimeni nu vorbeste asa poetic in conversatiile uzuale.

Limba romana clar nu mi se pare foarte grea de invatat si nici ordinea cuvintelor nu mi se pare ca incurca pe nimeni. Cineva care studiaza limba romana de cativa ani cred ca poate sa inteleaga o propozitie chiar daca cuvintele sunt rearanjate mai deosebit.

Oricum poezia e un pic mai greu de inteles cam pentru orice limba.
Incearca sa citesti o poezie de Edgar Poe in original.
Probabil o sa intelegi o buna parte, dar tot o sa ti se para un pic ciudat. Cred ca e la fel si cu ordinea speciala a cuvintelor in romana.

| raMLesS a răspuns:

As fi vrut sa ma fi nascut in America... Accentul asta URAT de Român, ma incurca rău.
Tu stii ca pot sa agat englezoaice numai cu cateva cuvinte si sa nu fie deloc penibil? Română e o limba foarte cringe, regret din tot sufletul ca m-am nascut aici.

| Apokales a răspuns:

Nu mi se pare ciudat ca un strain sa invete romana. Mi se pare ca baiatul s-a si integrat in Romania pentru ca vine cu aroganta, precum un roman din strainatate, care face si el ceva bani pentru un BMW, si spune ca nu e grea. Nici noi nu o stim bine si vine el sa spuna ca nu e grea. I-as transmite un: "Marsh, ma!" laughing

| Anuket a răspuns:

Ba nu credem asta, da' cum nouă ni se par grele alte limbi, normal că și altora ar trebui să li se pară grea limba noastră. Noi care avem s, ne este greu să nu pronunțăm cuvintele germane ca spaniolii.
Un spaniol vorbea foarte bine româna că a învățat-o în 10 ani, un negru din Maldive a apărut la tv vorbind românește și a zis că-i place. Contează de persoană dacă are înclinații spre limbi, chiar sunt actori care vorbesc 7 limbi. Totuși, un film mi-a lăsat un gust amar, lua în batjocură pe cei din românia, iar într-o secvență mi-a luat extrem de mult să mă prind că se vorbea românește și n-am reușit să înțeleg fraza.
Nu prea sunt motive pentru care să se cunoască româna de aceea sunt puțini cei care o învață.

| Anuket a răspuns (pentru Anuket):

Nu citisem din prima tot, da' sunt curioasă, el a învățat româna sau și la el vorbește orgoliul?

| anonim_4396 explică (pentru Anuket):

A stat în România câțiva ani. Știa să spună câte ceva.

| Anuket a răspuns (pentru anonim_4396):

Bun. Mi se pare că discuția nu are niciun dumnezeu dacă nu s-a pus problema din punct de vedere sintactic, ortoepic.
Că tot îți plac discutiile, poate nu te-ai gândit până acum... Știi ceva de mâncarea tradițională românească?

| anonim_4396 explică (pentru Anuket):

Păi ceea ce știu e că multe dintre ele nu sunt chiar așa de românești. Le găsești și la sârbi sau în general în Balcani, la turci, la unguri, la sași sau la ruși. E cumva o colecție din multe părți. Nu mă deranjează, măcar am copiat bine, alții mai copiază și prost. big grin

| Anuket a răspuns (pentru anonim_4396):

Asta era că de fapt, nu există la noi niciuna tradițională și românească... Cuvântul ăsta e pus doar de marketing, e folosit gresit.