Sentimentele sunt complicate, iar iubirea este posibil cea mai complicată emoție.
Dacă cineva întreabă oare este posibil ca un om să fie îndrăgostit de două persoane, răspunsul științific este categoric da. Răspunsul ideologic este că "nu e iubire adevărată", "sunt minciuni" așa mai departe. Te invit să alegi între știință și ideologie în ceea ce privește iubirea.
Problema de cantitate între cele două iubiri este una extrem de complicată. În primul rând nu avem nicio metodă de a măsura realmente intensitatea obiectivă a acestor emoții. Pare ușor absurd să ipotetizăm un cuantum de iubire.
Pe de altă parte, dacă ai fost în mai mult de o relație, probabil ai observat că există o diferență - poate sa fie una ușoară - în "genul" de iubire.
Mai mult de atât, în aceeași relație, ce sentiment fluctuează și se schimbă natural.
Așadar problema de comparare este una care nu poate fi rezolvată. Nu știm de fapt cum să măsurăm, ce să măsurăm, ca să le putem compara. Singura unealtă empirică pe care o avem este să întrebăm și să ascultăm răspunsuri. Sincer, nu se face știință prin chestionare...
----
De ce oamenii rămân împreună chiar dacă nu se mai iubesc?
Din varii motive. Cele mai pertinente ar fi 1. dorința de a păstra familia, deși nu știu dacă este o idee bună când există amanți și amante.
2. Implicarea statului în procesul de divorț. Legile privind căsătoria și ulterior divorțul sunt draconiene. Nu prea am văzut divorțuri ușoare. În mare am văzut divorțuri în urma cărora au existat multe traume. E traumatizant să ți pierzi casa și copiii. Așa că există un motiv socio economic destul de puternic pentru a păstra căsătoria din punct de vedere legal. Nu pot să zic că sunt de acord, dar pot înțelege.
---
Infidelitatea este un fenomen destul de complex. Mulți încearcă să îl reducă la câțiva factori. Dar acest gen de gândire reductiv este fundamental eronat.
Problema infidelității trebuie înțeleasă dintr un punct de vedere care poate să analizeze condițiile biologice, psihologice, culturale, economice, etc., în care se află omul.
Ceea ce nu ajută este că infidilitatea este nu numai acceptată în societatea contemporană dar și ușor susținută.
Nimeni nu va spune "noi suntem pro infidelitate", nu la modul direct. Dar dacă analizezi mai bine cum se comportă, cum se îmbracă, cum se uită la alți oameni, cum sunt exprimate ideile, ce gen de medie și content consumă, ce gen de muzică ascultă, ai să fii surprins. De fapt mulți au studiat fenomenele culturale contemporane și au conclus că îngreunează orice așteptare morală.
Până la urmă fidelitatea este o poziție morală. Prin definiție nu este o poziție naturală este una artificială. Dar cine mai vorbește la modul serios despre moralitate?
Raspunsul la multe dintre intrebarile tale e dat de cit tine un divort la noi si nu doar la noi. Mie mi s-a aminat pronuntarea, in ziua aia au fost aminate toate spetele de la completul respectiv, inclusiv niste amariti care se judeca pentru partaj din 2021. Si nu, nu au de impartit eu mai stiu ce companie de sute de mii de euro sau palatul Peles...