| Dana2103 a întrebat:

Am cunostinte care divorteaza,destule,din cauza infidelitatii.
Intrebarea este,ce sens mai are casatoria daca adulterul nu mai este incriminat?
Ar trebui sa fie considerata infractiune in unele cazuri.
Nu ar fi mai simplu ca inainte de casatoria civila, sa se semneze un contract prenuptial in care sotii sa-si declare monogamia si in caz in care nu respecta intelegerea,la divort, sotul sau sotia infidel/a sa raspunda penal?
In alte state esti si ucis daca ai relatii extraconjugale, iar la noi este acceptat.
Ce rost mai are casatoria?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Poate exista raspundere pentru adulter, dar nu penala

388 NCC
Articolul 388
Acordarea despăgubirilor
Distinct de dreptul la prestația compensatorie prevăzut la art. 390, soțul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soțului vinovat să îl despăgubească. Instanța de tutelă soluționează cererea prin hotărârea de divorț.

Articolul 390
Condițiile prestației compensatorii
(1) În cazul în care divorțul se pronunță din culpa exclusivă a soțului pârât, soțul reclamant poate beneficia de o prestație care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorțul l-ar determina în condițiile de viață ale celui care o solicită.
(2) Prestația compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puțin 20 de ani.
(3) Soțul care solicită prestația compensatorie nu poate cere de la fostul său soț și pensie de întreținere, în condițiile art. 389.

19 răspunsuri:
| Drimmero a răspuns:

Hehe, pai stii de ce nu se semneaza un astfel de contract? Pentru ca la randul lor, si cei care ar aplica sanctiunile astea ar putea calca pe 'bec', nici nu e constitutionala o astfel de pedeapsa.

| Dana2103 explică (pentru Drimmero):

Aici vorbim de casatorii in care se semneaza contractul, dar nu in toate trebuie sa fie asa. Unii oameni pot sa doreasca asta iar altii nu
Nu are de ce sa fie neconstitutional

| Drimmero a răspuns (pentru Dana2103):

Inselatul a existat mereu, fie ca vorbim de casnicii sau doar de relatii, e o mizerie absoluta ce nu va disparea niciodata, dar un contract de genul chiar e neconstitutional, functioneaza pe premisa 'libera alegere a omului', oricum nu te-ai prins nici pana la varsta ta ca, divortul a fost inventat odata cu casatoria? E o afacere intreaga, se lasa cu bani grei de pe urma divorturilor, e afacere intre avocati si femei aici, ele castiga mai mult pentru pensie alimentara si multe altele, barbatul aici o ia in gura ca saraceste.

Dar si adulterul ca fapta penala a existat de alungul timpului si este incriminat si in ziua de azi, dar nu la noi. Cine vrea sa aleaga, nu mai semneaza contractul si se casatoreste cu cineva care il/o accepta cu poligamie cu tot

Daca e sa o luam rational, nimeni intreg la scufita nu te-ar accepta daca ai poligamia in sange, numai un prost si o proasta ar accepta asta. Cine insala ar trebui sa dea despagubiri la divort, asta ar fi echivalentul unei pedepse de genul, te-ai ars cu altul/alta esti bun/a de plata.

Poligami exista, cica ar fi in sange la toti, dar educatia ne mai schimba. Eu nu sunt de aceeasi parere cu tine. Pot accepta un om poligam chiar daca eu nu sunt, doar sa spuna asta de la inceput

Care e logica intrebarii tale pana la urma, daca ai accepta un poligam?

Mai citeste o data intrebarea

| Celcestietot a răspuns:

Este incriminat, dar nu in conceptia tuturor. Nu ar trebui sa fie considerata infractiune deloc; la fel cum femeia (in cazul tau) are cati parteneri doreste inainte de casatorie si face ce vrea cu al ei corp, la fel si barbatul.
Nimeni nu are dreptul sa ucida pe nimeni, mai ales pentru un v@gin (cazul femeilor) care nu are valoare in zilele noastre (deci, am vorbit la general) laughing laughing laughing. Dar daca te dezvirginezi cu alta persoana in afara partenerului de viata, nu ar trebui sa fi omorat? Dupa logica ta intreband acum...

| Dana2103 explică (pentru Celcestietot):

Ba da,ar trebui sa fie considerata infractiune adulterul,dar nu pentru toata lumea. De aia am zis ca de la inceputul casniciei,in baza unui contract,ar trebui sa se stabileasca daca raspunde penal sau nu partenerul infidel in timpul casniciei. Unii oamenii ar fi de acord cu asta, altii nu si nu mai fac niciun contract prenuptial in scopul asta, se casatoresc si se bazeaza pe incredere.
In alte state, chiar esti ucis daca comiti adulterul, desi saracii oameni cand s au casatorit nu au decis daca vor sau nu sa respecte intelegerea asta.

| Celcestietot a răspuns (pentru Dana2103):

Da, automat intra la infractiune daca nu respecti contractul. In statele unde religia este inteleasa gresit cel mai probabil.

Mi se pare corect sa fi tras la raspundere penala daca stabilesc asta de la inceput. Asa am siguranta ca m-am casatorit cu o persoana monogama. Unii pot fi poligami ascunzi si lucrul asta e scarbos. Sunt persoane care accepta oamenii aventurieri, altii care nu, spre exemplu eu. Insa nu pot stii daca barbatul ala este monogam sau doar se preface si se ascunde.

Doar daca stabilesc, asa si mie mi s-ar parea corect. Nu este neaparat scarbos; daca ar fi omul asa si are niste motive bune sa ii faca asta partenerului, mai scarbos este ca din cauza lui (cel mai probabil) a ajuns asa. Parerea mea, este ca daca tu ca si om esti perfect, ai dreptul sa iti alegi partenerul intr-o masura corecta asemenea tie, dar daca si tu ai greselile tale care nu pot fi trecute cu vederea, sa nu ai pretentia ca si el sa fie perfect. De stiut nu ai neaparat de unde sa stii, chestia este ca nu trebuie sa fie judecat, trebuie vorbit cu el ca sa ii afli motivele.

Ba da,trebuie judecat. Daca am stabilit de la inceput ca nu accept asta, nu accept si punct. Ar trebui trasi la raspundere penala.
Daca vrei sa ti faci alta relatie sau doar sa fi aventurier din cauza mea, te desparti, pronunti divortul
Mi se pare ca asta tine de respect de sine, nici macar nu ar trebui sa fi obligat

Doar ce am zis, daca ati stabilit de la inceput happy. Deci, tot el ar fi de vina si femeia este o sfanta intr-un final, nu? Culmea, ca in loc sa gasiti problema prin comunicare ca mai apoi sa luati o decizie cat mai buna, vrei divort cu prima ocazie.
Nu tine nimic de respectul de sine, este o iluzie, iar ''respectul de sine'' nu are cine stie ce importanta in ziua de astazi.

Nu am zis de infidelitate doar in cazul lui. Am zis ca daca intr adevar se doreste altceva decat s-a stabilit, de ex o aventura, ori ii cere aprobarea sotului/sotiei, ori ramane asa ori divorteaza si gata. Dar daca tu te ai inteles cu partenerul ca va casatoriti si aveti dreptul sa l reclamati daca inseala, atunci ar trebui sa tina cont de asta

Stiu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Casatoria se bazeaza pe iubire(teoretic). Iubirea se bazeaza pe incredere (teoretic).Un contract de genul asta ar fi inutil si neconstitutional.

| Dana2103 explică (pentru anonim_4396):

Dar sunt atatia oameni care traiesc in concubinaj fara sa se iubeasca. Doar convietuiesc. Casatoria ar fi un pact de ajutor reciproc,ceea ce si este doar ca intre iubiti. Totusi sunt atatia oameni care se iubesc si fara ritualuri sau acte,sa fim seriosi. Casatoria n are treaba cu iubirea. Actul de casatorie aduce in mare obligatii iar cei care merg la biserica si apoi petrec,vor bani de nunta sau un motiv in plus sa se distreze.
Da, iubirea se bazeaza pe incredere, iti dau dreptate, dar nu toti oamenii vor sa se bazeze pe asta, de aia se poate stabili de la
Bun inceput daca raspunde pentru infidelitate sau nu. Daca se casatoresc fara raspundere penala, asta e o alta dovada de respect si iubire.