| sabin89 a întrebat:

Am în față, cred, cel mai greu careu pe care l-am întâlnit până acum. L-am citit pe tot și încă nu am reușit să pun nicio literă. E un careu de 11 pe 11. Vă spun numai cum începe, la 1 orizontal: "Plezirism furtiv în semantica spoliației". Ce-o fi și asta? - cuvânt de 11 litere. Știe cineva ce e aia plezirism? În dex nu e. Sau, la ce s-ar putea referi această definiție?

Răspuns Câştigător
| Holiday a răspuns:

Cleptomanie?!

| sabin89 explică (pentru Holiday):

Îl rețin în atenție. Să văd dacă se va lega cu altele pe verticală. Toate sunt cu termeni livrești sau ciudate în felul lor. "Oglindă arhetipală dintr-un bagaj atavic", ca să mai dau doar un exemplu. Ăsta vine pe vertivală, e din zece litere și pare să aibă un "v" pe poziția a cincea. Eh, cine mă pune să mă încurc cu chestii de astea! happy

| Holiday a răspuns (pentru sabin89):

Dar unele mai scurte nu gasesti si tu?!laughing In general sunt mai usor de gasit. Mai ales daca au doua litere.hee hee

| sabin89 explică (pentru Holiday):

Șmecherii (că sunt doi autori) au evitat cuvintele din două litere. În tot careul sunt doar trei astfel de cuvinte. Unul, "Efecte florale dintr-un peisaj rustic" am zis c-o fi "ii", ce altceva? Altul, "Constructul singularității pândit de frustări oedipiene" nu știu ce-ar putea fi (să fie eu?). Și al treilea "Balsamul factice al unei frumuseți pierdute" - habar n-am (cuvântul factice e prima dată când îl întâlnesc; m-am uitat în dex și acum știu). Și alea din trei sunt grele: "Stihie de catran din genunea inimii", sau "Scenariu esențializat în canoane ancestrale" sau ...cam atât.

| Holiday a răspuns (pentru sabin89):

Balsamul ala cred ca e ir.

| Holiday a răspuns (pentru sabin89):

FÁCTIC, -Ă adj. referitor la acțiunea de a crea, a alcătui, a forma

| Holiday a răspuns (pentru sabin89):

"Stihie de catran din genunea inimii"

Ura?!

| sabin89 explică (pentru Holiday):

Ură chiar ar avea sens.

| sabin89 explică (pentru Holiday):

Nu e factic, ci factice - un cuvânt livresc (adj. invar.) însemnând: artificial, nefiresc, prefăcut.

| Holiday a răspuns (pentru sabin89):

A, da, ca nu se acorda cu balsamul altfel.

| Holiday a răspuns (pentru sabin89):

Si pana la urma ce era la asta cu balsamul?

| sabin89 explică (pentru Holiday):

Păi tocmai că nu știu. Careul e aproape gol, dacă nu chiar gol. Până nu leg două cuvinte, unul orizontal cu unul vertical, nu sunt sigur de nimic. Posibil ca acolo cu balsamul să fie totuși "ir", că altceva din două litere nu văd.

| sabin89 explică (pentru Holiday):

Cleptomanie a fost acolo. Și da, ir la aia cu balsamul. Am terminat careul. Se putea să scape la băiatu' vreun careu neterminat? happy Au fost și cuvinte de care n-am auzit, cum ar fi orbalț, definit de ei "Conglomerat de purpură peste o mină ruinată"; sau lolopatie "Năpastă în cuget la încurcarea limbilor".
Au fost definiții frumoase. Ex. "Pânză de păianjen încețoșând ochii glagorii" = elucubrație; sau "Slujitor destoinic la curtea Regelui Arthur" = celt; sau "Purtat cu mâinile goale" = ilic; sau "Discreția transparentă a unor silfide moderne" = tutu ș.a.

| Holiday a răspuns (pentru sabin89):

Felicitari!

17 răspunsuri:
| DjSannan a răspuns:

"Plezirism" nu este un cuvânt care se află în dicționarul limbii române. Nu se poate face o deducere precisă despre ce ar putea să însemne, deoarece contextul în care este folosit este important. Cu toate acestea, "furtiv" și "spoliație" sugerează că ar putea fi vorba despre un comportament care implică încălcarea regulilor sau a legilor pentru a obține un anumit beneficiu sau plăcere. "Semantica" se referă la sensul cuvintelor și al limbajului, deci această definiție poate avea legătură cu folosirea cuvintelor într-un anumit mod pentru a ascunde sau a denatura adevărul sau intențiile. Din nou, acest lucru este doar o sugestie și este important să înțelegeți în contextul în care este folosit cuvântul în careul pe care îl încercați să rezolvați

| sabin89 explică (pentru DjSannan):

"în contextul în care este folosit cuvântul în careu..." - Nu e niciun context. E definiția și atât. Titlul careului este "Diverse", deci nu te bagă în niciun context. Definițiile sunt de sine stătătoare, nu au legătură una cu alta.

| DjSannan a răspuns (pentru sabin89):

Înțeleg. În acest caz, fără contextul mai larg în care este folosit cuvântul sau fără o sursă care să ofere o definiție pentru acest cuvânt, poate fi dificil să înțelegeți la ce se referă.

Uneori, cuvintele inventate sau neobișnuite pot apărea în careuri de cuvinte și pot fi dificil de înțeles. Dacă acest cuvânt nu apare în dicționarele sau sursele obișnuite de informații, ar putea fi necesar să încercați să găsiți sinonime sau termeni similari care ar putea da indicii asupra sensului cuvântului. De asemenea, ar putea fi util să înțelegeți radacinile etimologice ale cuvintelor din careu și să încercați să faceți conexiuni între acestea și alte cuvinte pe care le știți

| Holiday a răspuns:

Plezirismul e placere.