anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am mai multe intrebari dar nu trebuie sa raspundeti la toate daca nu vreti:1.cares diferentele dintre diatezele pasive, reflexive si active? 2.Era o melodie in care tot canta o fata move your body girl si nu stiu cum se numeste 3.Mai era o melodie in care o fata sau baiat(numi dau seama)tot zicea is the first day of the rest of the life 4.Si ultima melodie o caut de foarte mult timp si vas da funda daca mi-ati raspunde doar la intrebarea asta:la inceput canta un baiat cu o voce de manelist si apoi canta o fata in engleza a lei let me disco life/a lei let me hold you on tight

Răspuns Câştigător
| JBStandsForMe a răspuns:

1. Diateza activa este propozitia normala (ex. Mama face mancare)

Diateza pasiva este propoziti in care autorul actiunii (mama) si cel care sufera actiune (complementul de agent : mancarea) isi schimba locul. Prin urmare si verbul se schimba un pic (ex. Mancarea ESTE FACUTA de mama)

Diateza reflexiva apare la propozitiile in care verbul este precedat de,, se'' (se mira etc). ATENTIE! Daca la verb,, se''-ul se poate schimba cu il, ne sau se poate adauga pe sine dupa verb, verbul nu mai este la diateza reflexiva (se spala pe sine, il spala etc)

2 răspunsuri:
| dyanna_6280 a răspuns:

Da diateza activa este o actiune. nu stiu cum sa explic
la pasiva arata de catre cine este facuta actiunea
la reflexiva este marcata printr-un pronume reflexivbig grin