| datesraluca a întrebat:

Am nevoie de o comparatie intre IAS 16(Imobilizari corporale) si legislatia nationala.Si care este diferenta intre amortizarea contabila si cea fiscala.Multumesc.

Răspuns Câştigător
| Romancutza a răspuns:

In general, prin amortizare se intelege alocarea sistematica, pe cheltuieli de exploatare, a valorii unui activ imobilizat pe durata de utilizare economica a acestuia.

Cheltuiala cu amortizarea reprezinta o cheltuiala nemonetara si are ca efect diminuarea rezultatului perioadei.

In practica se utilizeaza atat amortizarea din punct de vedere contabil, cat si cea din punct de vedere fiscal.

Amortizarea fiscala are ca efect diminuarea rezultatului fiscal.

Reglementari contabile si fiscale aplicabile :

Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1. 752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare;
Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
Hotararea Guvernului nr. 105/2007 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe.








Legislatia fiscala romaneasca nu face o delimitare clara intre amortizarea fiscala si cea contabila. Din punct de vedere contabil, deprecierea se trece in costuri de fiecare intreprindere. In Codul Fiscal amortizarea fiscala se face fara sa se tina seama de amortizarea contabila. Separarea ar putea avea consecinte pozitive, precum economia de impozit sau disjunctia intreprinderii de regimul fiscal. In OMFP 1752/2005, mijloacele fixe sunt definite din punct de vedere contabil. Prezentarea activelor ca active imobilizate sau ca active circulante depinde de scopul caruia ii sunt destinate. Activele imobilizate cuprind acele active destinate utilizarii pe o baza continua in scopul desfasurarii activitatii entitatii. Imobilizarile corporale reprezinta active care:

a) sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative, si b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an. Legea 15/1994 ii atribuie unui mijloc fix urmatoarele caracteristici: c) are o valoare de intrare mai mare decat limita stabilita prin hotarare de guvern (valoarea poate fi actualizata anual, in functie de inflatie); are o durata normala de utilizare mai mare de un an.
In Codul Fiscal, mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ conditiile a, b si c. Legea 15/1994 nu se aplica din punct de vedere fiscal, cu exceptia valorii minime de intrare si a duratelor normale de functionare.
Referitor la durata, in OMFP 1752/2005 se arata ca amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza pe baza unui plan de amortizare, de la data punerii in functiune a acestora si pana la recuperarea integrala a valorii de intrare, potrivit duratelor de utilizare economica si conditiilor de utilizare a acestora.

Din punct de vedere fiscal se aplica art. 8 din Legea 15/1994, prin care duratele normale de functionare precum si clasificatia mijloacelor fixe se aproba prin hotarare de guvern. Metodele de amortizare, din punct de vedere contabil, pot fi impartite in amortizare liniara, amortizare degresiva sau amortizare accelerata. Din punct de vedere fiscal, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila.



Din punct de vedere contabil, reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului. In Codul Fiscal valoarea fiscala este data de costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, dupa caz (pe scurt, costul de intrare). In valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii. In cazul in care se efectueaza reevaluari ale mijloacelor fixe amortizabile care determina o descrestere a valorii acestora sub costul de intrare, valoarea fiscala ramasa neamortizata se recalculeaza pana la nivelul celei stabilite pe baza costului de intrare.Normele de aplicare a Codului Fiscal arata ca pentru determinarea valorii fiscale a terenurilor, respectiv a valorii fiscale ramase neamortizate in cazul mijloacelor fixe amortizabile, vor fi luate in calcul si reevaluarile contabile efectuate dupa 1 ianuarie 2007, precum si partea ramasa neamortizata din reevaluarile contabile efectuate intre 1 ianuarie 2004 si 31 decembrie 2006.

0 răspunsuri: