| Caras3939449 a întrebat:

Am o curiozitate despre viața din România în anii 60-70.Aud foarte mulți nostalgici cum explică de ce era mai bine pe timpul comunismului.Dar dacă le zic de cozile interminabile de la magazinele alimentare,curentul electric care era doar câteva ore pe zi,lipsa de căldură în timpul iernii, mulți spun ca mai greu era doar în anii 80 când Ceaușescu plătea datoriile externe.Cum era viața în anii 60-70, comparativ cu anii 80, era într-adevăr mai bună. Adica atunci nu erau cozi magazine,se găseau de toate,nu se oprea curentul electric?
Eu nu am trăit în comunism și nu cunosc, dar am curiozități.Voi ce părere aveți?

Răspuns Câştigător
| MistarGoGu a răspuns:

Perioade diferite! Anii 60 încă se mai simțea influenta rusa prin Ghiorghiu Dej!
După venirea lui Ceașcă și condamnarea invaziei în Cehoslovacia si-a tras capital de simpatie din vest!
Anii 70 din ce am auzit de la parinti au fost o.k mare parte! Nebunia a început după vizitele în Coreea de Nord când a fost primit FARAONIC și a prins dementa aia cu cultul personalității!
Apoi dementa cu plata totala a datoriei tarii pe sănătatea și foamea romanilor!
Poate intențiile au fost bune dar execuția dezastroasa! Cauta pe YouTube : Ceaușescu vizite în Coreea de Nord sa vezi!

| TimberWolf a răspuns (pentru MistarGoGu):

Eu ti-as fi dat funda, exact asa s-au intamplat lucrurile!

| MistarGoGu a răspuns (pentru TimberWolf):

Merci boss

7 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

De ce nu intrebi asta pe parintii si bunicii tai?
Cu siguranta ei au ce-ti povesti, in serile lungi de iarna.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Anii 70 au fost ceva mai ok decât anii 80 dar nu înseamnă că au fost buni.

Nostalgicii după comunism sunt așa din alte motive, principalul fiind că nu s au putut adapta la capitalism unde nu ți se dă, unde nu ți se spune ce sa faci și cum sa faci...

| relian a răspuns:

Cum sa fie, ca si acum laughing daca ai un sac cu bani si tot consumi din el, viata ta nu va fi uniforma, pentru ca malaiul se imputineaza si din ce in ce iti va fi mai greu.

In anii respectivi nu se lua curentul electric ce spui tu, adica aveau oamenii curent electric mai mereu, citeodata se mai interupea dar din cine stie ce motive.
Oamenii nu cunsumau asa mult curent electric, nici nu prea aveau pe ce sau cu ce laughing

Cam despre asta este vorba.Cind au venti comunistii la putere, au confiscat tot, au pus totul la comun, au avut noroc si ca pe atunci au inceput resursele sa fie mai bine exploatate, de aia au avut asa viata mai lunga.
Deci ei au avut ce mulge, de unde mulge.Dar an de ani situatia se schimba, tarile astea comuniste mergeau din ce in ce mai slab, nu poti performa cu un sistem unde totul este la comun, nu mai este nimeni interesat sa faca ceva.

Cineva a facut si un test care sa arate ce anume se intampla in sistemul asta comunist, sau la comun si s-a demonstrat clar ca nu este de bine.
Nu mai stiu prin ceva tari nordice s-a facut acest test cu studenti, cauta si o sa vezi, este foarte interesant, iar studentii au simtit pe pielea lor ce inseamna comunism.

Aveau de toate ca se au luat oamenilor totul. Oricine avea o masina, un animal i l-a luat lau dus la comun, toti munceau la comun, ce ai avut mostenit tio luat comunistu laughing apoi cine maim avea vointa sa munceasca mult si bine?
Mai erau de asta-i prosti, sau comunisti deai lor care trageau pentru functii, sa fie vazuti bine, poate poate ia si el o slujba mai de sef.

Aveau de toate ce anume? Nu puteai sa vorbesti de rau sistemul, nu puteai pleca din tara, ce era asa de bine?
Cei care vorbesc, s-au nascut pe acele timpuri, au fost crescuti in acel sistem, cand sistemul a cazut, au cazut si ei odata cu sistemul, sau trezit fara loc de munca, de aia pling fostul sistem, ca le asigura un loc de munca, chiar daca ei habar nu aveau de nimic, ori faceau numa rebuturi, doar o mica parte produceau si tineau in spatre si pe restul.
Competitie lipsa, mergeai la munca acolo sa fie, nu erai motivat sa faci ceva, mergeai inainte cu turma laughing

Daca tu erai capabil, erai buna la ceva nu puteai sa ajungi prea departe, sau bogat, pentru ca nu era permis, poate ca luai ceva mai multi bani ca altii dar nu prea mult.
Asta este o chestie ok, pentru ca nu existau asa mari diferente intre oameni ca salarii, ce mi se pare ceva in regula.

Dar cu o floare nu se face primavara, asa ca mai toate erau slabe, nu puteaqi sa concurezi cu cei din tarile capitaliste, aia mergeau inainte, comunstii stateau pe loc laughing sau regresau, pentru ca aajungeau la fundul sacului, lucrurile se imputeau rau de tot, populatuia nemultumita, bine sigur nu era.

Chestia cu datoria externa ca se voia sa fie achitata, este o vraja marii.
Daca tu ca tara ai fi fost productiv, competent, piuteai sa dai si datorie si sa fie si oamenii multumiti.Problema era ca nu se producea, desi multi o sa spjuna vai ce chestii facea RO nu se mai face veci laughing asta este o poveste a celor nostalgici care is si sarci cu duhu.

Una este sa produci, alta este si cu ce pret produci corect? Tu produci ceva, dar daca pretul de productie este mai mare ca pretul de vinzare ce te faci? Trebuie sa vii cu bani de acasa laughing se lua de unde, din acel sac ce am spus care se tot imputina.

Romanu vedea ca se producea, intr-adevar se faceau productii, dar cand vindeai ce ai produs ieseai in paguba, intelegi?
Si acum vezi situatii asemanatoare, mai ales in agricultura in RO.
Fac unia productii, le lasa pe cimp.De ce? Pentru ca ce a cheltuit acel om, deja la momentul ala ar fi pe zero sau este pe minus d aca ar vinde producatia aia.
Daca mai si recolteaza, deja se duce la fund si mai mult, asa ca le lasa pe cimp.

Cam asta se intampla si in RO comunista, doar ca nu se lasa nimic pe cimp si nici in uzine, totul era recilcat, vindut pe unde se putea, sa se mai scoata ceva din banii bagati.

Se foloseau resursele la greu, se acopereau pierderile din alte domenii care mai faceau profit, se duceau oameni la munca la arabi, statu mai facea bani in felul asta si inca se mai miscau.

Nu te puteai tu pune cu strainii, iti dau un exemplu, Romanii fabricau tractoare, dar care erau la nivelukl animlor 60, deci un tractor romanesc care nu era romanesac era Fiat, dar de cand flocea laughing ala consuma dublu cit alt tractor din Germania sa zic si lucra si la jumate.
Te mai poti tu pune cu aia? Aia puteau veni cu preturi mai mici, tu nu aveai cum, ca deja cheltuiai foarte mult pentru acea productie.

Cnas dau ajuns la fundu sacului s-a produs nenorocirea sistemul a cazut.
Dar se pare ca cazut peste tot, pentru ca incepuse cam in acelasi timp, asa ca si sfirsitul cam la fel a fost, toti mergeau dupa aceiasi idei, ideologie, asa ca cursul acestor comunisti a fost unul foarte previzibil.

| 1onurSimion a răspuns:

Eu din câte am aflase de la părinți mei când au trăit vremurile alea și erau viață pe atunci, mi-au spus că nu eram oamenii ca acum, aveau muncă, aveai și casă, să dădeau niște apartamente pe vremea și timpul Domnului Ceaușescu și Doamnei Elena Ceaușescu

Erau timpuri și vremuri grav, de grele loai pâinea cu cartela și cu porția, stăteau la rând oamenii cu orele la cantină în frig ploaie gerul ăla de le vremea aceea îți înghețau tălpile dacă stăteai pe loc prea mult au fost vremuri cu Adevărat grele pentru oamenii din acea vreme, tatăl meu pe vremea aia muncea cu mama într-o fabrică și îi plăteau bine decente ca toți salariații de pe atunci în vremea aia stăteam la țară noi când erau să mergă la muncă plecau cu un coleg de vinea cu mașina săi ia pe atunci ce-mi mai aduc si eu aminte și-mi spunea să stau cuminte până veneau ei de la muncă și ma uitam în fiecare seară la geam după ei să vină.

Au fost vremuri grele cu Adevărat pentru toți părinți și oamenii care au trăit acele vremuri nu a fost deloc ușor pentru ei.

| Whitte a răspuns:

Cum poti tu sa le spui ceva corect despre niste vremuri pe care nu le-ai trait? Si cui? Celor ce le-au trait. Nu ti se pare ca greseti mult?