anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am o prietenă angajată pentru a face curățenie într-un loc public, iar șeful ei a început să se dea la ea (mângâieri, etc.). Desigur, ea s-a arătat foarte nemulțumită de ce i se întâmplă...iar bărbatul, când a văzut că nu i se supune, a început cu jignirile și a făcut-o să se simtă ca ultimul om, bun de nimic. O altă prietenă mi-a povestit că a pățit la fel la un fost loc de muncă.
I-am povestit și mamei mele și mi-a spus că peste tot e la fel... sad
Eu una nu am pățit așa ceva pe unde am lucrat, dar lucrurile acestea m-au întristat foarte tare.

Întrebarea acesta este adresată în special fetelor și femeilor:
Voi ați fost supuse vreodată unei astfel de atitudini din partea superiorilor/ colegilor la locul de muncă? Dacă da, cum ați gestionat situația?

11 răspunsuri:
| Sara2 a răspuns:

Nu, dar nici nu aș permite. Îl dau dracu pe loc. Nu vei păți dacă ești serioasă. Sunt sigură că și ele "ha ha ha, hi hi hi" apoi se dau victime

| romeo78 a răspuns:

O înregistrare audio, video și o plângere la poliție, ITM.
Se cheamă "hărțuire" și se pedepsește cu închisoare, de obicei. Dar, în România, din păcate, din cauza mentalităților, femeia este privită ca..., fiind tratată cu misoginism la o judecată. Să schimbe locul de muncă, altă soluție nu există.
Lucrurile pot degenara, în sens negativ, în privința locului de muncă.

| Mosotti a răspuns:

Nu e peste tot la fel deloc! Mama ta generalizeaza aiurea, a fost ea peste tot si e la fel?!
Daca in 1-2-3 locuri e asa, nu inseamna ca in alte 50 e la fel.
Nu se intampla des, deci invers, alea-s exceptii.

| BlueRoby35 a răspuns (pentru Mosotti):

Mama ei are dreptate. Daca asa ar fi si realitatea dupa cum zici tu... lumea ar fi un loc mult mai bun.

Se intampla aproape peste tot, mai ales daca pari o femeie neputincioasa, slabuta sau timida. Trebuie intotdeauna sa faci gura mare si sa te tii tare in fata hartuirilor.

Mai ales in tariile dezvoltate gen america si uk, 1 in 4 femei sunt hartuite cel putin o data in viata. Ala e numar extrem de mare. Ce sa mai zic intr-o tara ca a noastra...

| Mosotti a răspuns (pentru BlueRoby35):

Pai una din 4 femei, nu 4 din 4, deci nu e deloc peste tot asa.
Cazurile unde e, sunt mai putine decat unde nu e asa.
Nici nu ar putea fi peste tot, ca daca era cam peste tot, nu mai exista fenomenul, ca plangandu-se o majoritate, disparea de mult fenomentul sau se diminua mult, pentru ca se scoteau legi dure in acel caz. O lege se scoate cand e mare presiune sociala in acel sens.
Deci nu e chiar asa.

| BlueRoby35 a răspuns (pentru Mosotti):

Este presiune sociala, mai ales in 2021. Nu ai auzit de #metoo?

Dar barbatii in majoritate aleg sa nu creada si sa incerce sa puna femeile la pamant cand declara aceste lucruri.

Iar 1 din 4 femei e un numar extrem de mare. Hartuirea femeilor este peste tot in lume si cazurile de hartuire, abuz etc sunt extrem de mari, iar numarul celor ce au fost rezolvate legal e extrem de mic.

Chiar nu stiu in ce lume traiesti tu de nu vezi realitatea. Efectiv tot ce ai zis tu acolo se intampla de fapt, mai putin actiunea legala improtriva acestor fel de hartuitori.

Femeile vorbesc, dar le asculta cineva? Ba chiar multi sunt ca si tine, si cred ca nu se intampla si nu e adevarat...

Femeile stiu, si barbati stiu mai ales atunci cand devin parinti de fete, dar nu le place sa recunoasca ca e o problema la scala uriasa.

| Mosotti a răspuns (pentru BlueRoby35):

Pai o femeie desteapta strange probe, audio, video, nu merge ca nu e crezuta! Deci daca nu o duce mintea, normal ca nu e crezuta.

Te asculta daca prezinti si probe evidente.

Eu nu am zis ca nu e mult 1 din 4, am zis ca 25 % nu inseamna 100 %, cand zici ca e peste tot, ar trebui sa fie un 95 %.

| Freya1 a răspuns:

Am pățit și eu asta macar o data.Iti dau un exemplu.
A fost o perioada in care nu aveam de munca dar nevoie de bani evident.Si un vecin (avea si o anumita funcție pentru popor nu mai zic ce era) a chemat o cunostinta de a mea sa ii renovează apartamentul urmând ca după sa caute pe cineva sa faca curat. Evident cunostinta mea s-a gandit la mine cerând o sumă mai mult decat acceptabilă (pe merit) si m-am gandit ca de ce nu.In 2 zile pot rezolva treaba si fac si niste bănuți.
Zis si facut.M-am dus sa ma cunoasca si chiar daca din prima mi s-a parut ca ceva nu e in regula cu el după privire, atitudine etc nu m-am gandit la altceva (era om serios in societate, cu femeie și copii) asa ca am ignorat primul instinct de a refuza. Dupa ce m-am apucat de treaba m-am tot trezit cu el pe acolo apărând brusc si holbanduse la mine.El având cheia la fel ca mine ma trezeam doar ca imi bubuie inima de spaima cand ma trezeam cu el așezat holbanduse sau apărând brusc prin spatele meu.Am zis ca cine stie, poate nu are omu incredere si in fond e casa lui, poate sa vina sa stea si acolo cat fac curătenie ca nah e dreptul lui.Eh,da treptat a început să mă ia de umeri sa ma pupe pe frunte, dar din nou având funcția pe care o avea si fiind o diferenta de vreo 20 de ani intre noi nu m-am gandit la altceva, am zis ca pot fi ficasa.
Am terminat curățenia într-un final, dar pe cand sa plec sa încheiem tot a zis ca nu vreau sa ii vopsesc si usile.I-am explicat că nu prea m-as baga, ca nu sunt sigură că mă descurc dar a insistat.A mei, ne stiind situația în sine m-au sfătuit să merg ca imi fac niste bani in plus si e ok asa ca am zis ca sunt de acord.Eh,dar atunci au început problemele.Venea acolo si incepea sa se frece de mine, mi-a pus mâna pe fund, a dat sa ma sărute si am ajuns sa ne fugarim roata mesei.A zis catre mine ca nu mai vrea sa dea apartamentul im chirie, ca ar vrea sa il amenajeze pentru noi sa ne întâlnim si clar i-am spus nu.Am plecat de acolo doar ca din grabă am uitat cheile in buzunar.Mi-a tot trimis mesaje sa ne vedem si am zis ok, sa vina in jumate de ora la scara sa ii dau cheile ca încheiem colaborarea.M-am dus dinainte la scara sa nu apuce sa vina el inainte si sa fiu nevoită să urc sus si dupa toate insistențele sa mai stau, să urcăm am refuzat si am fugit efectiv.De atunci mi-a tot trimis mesaje ca mai are un apartament, ca daca nu vreau asa sa il chem la mine si i-am blocat numarul.
La două luni după toata treaba l-am văzut ultima oară în supermarket cu nevasta-sa.Sa plimbat de doua ori printre raioane sa imi iasa in fata dar l-am evitat si am plecat in treaba mea.
Ce e mai trist in situatiile astea e ca, ei având o funcție si cunoscându-i lumea degeaba vei spune cuiva ce patesti sau ce face, ca tu vei fi catalogată drept cu.rvă si vinovată.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Nu poate sa schimbe locul de munca ori de cate ori i se intampla asa ceva.
Sa-i spuna barbatului ca l-a inregistrat si daca ii mai are baiul face reclamatie la politie. Are si alte dovezi.

| Emma30555 a răspuns:

Nu am pățit și sper sa nu se întâmple, ma gândesc ca poate la firme mai mici se întâmplă mai des asta, la o firma mai mare poti sa reclami situația unui superior și poate nu au curajul cei ce au înclinații spre asa ceva

| tonyc7 a răspuns:

Riscul de a fi hartuite sexual de sef chiar la locul de munca e mai mare pentru femeile sexy (fund, sani, buze, etc.) iar nu orice femeie e sexy, asa ca daca esti mai uratica, poti sta linistita din punctul asta de vedere.
Eu am vazut cazuri in care inclusiv unor femei maritate, cu barbat si copii acasa, li se fac avansuri de catre sef.
Si mai stiu un caz in care rolurile sunt inversate, femeia in calitate de sef ajunge sa se indragosteasca de un subaltern (chiar daca ea e casatorita si are si copii), dar diferenta e ca nu il hartuieste sexual, ci ii arata asta din gesturi, cuvinte si priviri.winking