Nu-mi dau seama la ce obiect ti se cere sa faci o asemenea tema,dar ea e foarte dificil de facut; se stie ca presa este a patra putere in stat,rolul ei este sa strajuiasca respectarea legilor financiare,politice, morale in societate si, indeobste asta si face.Se intampla insa uneori ca o parte a presei, mai cu seama cea aservita unor anume interese, fie particulare fie de grup sau chiar de partid sa caute a impune in constiinta publica anumite idei sau atitudini.Presa devine astfel autoritara,intoleranta chiar, cu ideile sau atitudinile care nu corespund celor in slujba carora se afla si,din pacate, daca sunt printre acei ziaristi si unii talentati ei reusesc sa determine schimbari dramatice in societate, cu urmari asupra membrilor obisnuiti ai acesteia.Ca un exemplu de presa autoritara m-as gandi,in mediul romanesc,la forta de persuasiune a celor trei Antene, sau la insistentele si interminabilele discutii de pe OTV; aceste posturi se straduiesc din greu sa induca in constiinta romanului o stare de angoasa, de apocalipsa provocata de deciziile actualului guvern.Ar fi o autoritate excesiva, de neimaginat in tarile cu indelungata traditie in respectarea adevarului; din pacate la noi a devenit obisnuinta; nimeni nu se mai revolta si nici macar nu se mira cand Mircea Badea sa spunem, face din urile personale subiect de discutie national.Sa auzim si de bine.
Desigur ca nu vorbim aici despre autoritate in sensul de a impune, a actiona potrivit unor legi prescrise in vreun cod juridic; vorbim despre autoritate in sensul de a avea influenta in urma capatarii unui anume prestigiu in munca de ziarist.In mass-media noastra sunt deja unii jurnalisti, din presa scrisa,sau din televiziuni, care au capatat o asemenea influenta fie prin forta argumentelor,fie printr-o anume capacitate de a se face placuti publicului,ca sa nu spun carisma,fiindca deja mi s-ar parea prea mult; poate ca doar merg in sensul unei majoritati mute.
Din acest punct de vedere as putea vorbi despre autoritatea unui Cristian Tudor Popescu,solicitat sa -si exprime pareri ce capata forta unor verdicte, sau a unui Robert Turcescu, Ion Cristoiu, Mircea Mihaies sau chiar Mircea Cartarescu carui autoritate e sporita de faima sa de "cel mai bun scriitor al momentului.Astfel parerile unor asemenea persoane ce si-au capatat deja un prestigiu,o anume faima, se impun in constiinta publica, pentru fanii lor capatand valoare de verdict.Repet:nu e vorba despre autoritatea presei in sensul juridic, ci ca putere de influentare in urma unui anume prestigiu capatat.
Cred ca ai cam incurcat termenii. presa nu are autoritate. daca vrei sa te uiti la un anumit post cu un anumit program de emisiuni care iti convine. daca nu-> schimbi postul. e chiar simplu. probabil ai vrut sa te referi la "manipulare" care e cu totul si cu totul altceva decat autoritate. Autoritate are jandarmerie, politia, chestii de genu'. Daca vorbim despre TVR nu e relevant deoarece e televiziune de stat si deci implicit vocea statului. Daca vorbim de OTV atunci nu avem ce vorbi. Dar cu toate acestea televiziunea si presa in general pot schimba anumite perceptii/ gandiri sau mai stiu eu ce. Bafta