Uite si exemplul viu: raspunsul lui @demon.angel. Fara cap si coada, n-a nimerit niciodata, din trei incercari, numarul corect de i.
Ma uitam la cei de clasa a VIII-a, cat de disperati erau la teza de marti, de la romana, ca trebuia sa faca o compunere in care sa-si exprime o opinie personala. Ei n-au asa ceva. Sau, daca au, n-au nici cea mai vaga idee despre cum s-o formuleze. Nu citesc, au un vocabular cu doar cateva cuvinte mai bogat decat al unui caine bine dresat, dar se supara foc daca le spui ca sunt semi-analfabeti. Refuza din principiu sa invete ceva, dar dau vina pe profesor ca "nu le-a spus".
Cum sa inveti sa scrii corect cand tu nu stai la scoala?
Nici macar nu stiu cine a scris imnul national
Acum important e sa faci combinatii, smecherii alea alea
Eu sper ca procentul tinerilor educati sa fie mai mare.Priveste partea plina a paharului: sunt multi care frecventeaza scoala .
Nu chiar generatia care urmeaza mai ales copii nou nascuti dupa 2007 sunt copi mult mai inteligenti decat celelalte generatii, am observat asta prin propria experienta, foarte multi copi nascuti dupa acest an au o inteligenta iesita din comun si puterile paranormale mult mai dezvoltate dar nu se exclude nici prostia pentru ca ea a fost, este, si va fi, intotdeauna pe pamant nu va disparea deact o data cu omenirea asta este realitate nu crezi?
Ce aveti cu invatamantul? e adevarat ca mai are unele defecte da nici copiii nu sunt usi de biserica. Eu sunt inca la scoala si profesorii( ai mei cel putin) ne predau intr-un mod in care putem intelege, dar sunt si altii( profa de franceza) care ori cat s-ar strofoca nu reusesc sa ne bage nimic in cap. E adevarat ca nici noi nu invatam si ne intereseaza mai mult net-ul, telefoanele, haunele etc. Eu consider ca vina este atat a invatamantului ca nu reuseste sa ne predea intr-un mod in care sa ne atraga, dar si a elevilor ca nu se chinue deloc
Dar multi dintre ei sunt constienti ca scriu incorect.nu ca nu ar stii cum se scrie.si eu mai scriu fara cratima, sau pun apostrof in loc de liniutza...adica asa scriu pe mess, pe forumuri. dar la scl scriu corect gramaticalIn fine.asta e cazul meu...si a multora cred.Deci mai usor cu criticileCa unu de 18 ani poate fi mai inteligent decat altu de 45Si sunt sigura ca cei trecuti de 30-35 ani nu aveau atata experienta de viata la 16-17 ani pe langa cei de acum.de varsta asta.Nu ma refer la "experienta de viata"in probleme financiare etc.ci la cele legate de familie, vicii, etcAm dreptate?
Apropo de invatamantul din romania... Vorba elevilor: "Noi ne-am nascut destepti, scoala ne-a tampit."
Te inseli, generatiile care ne urmeaza (desi nu stiu cati ani ai tu!) sunt din ce in ce mai inteligente, numai ca invatamantul e un sistem...prosticel, in marea lui parte! Copiii sunt buni; noi, cei mari, nu stim sa valorizam de ajuns potentialul lor si nici nu stim sa ii orientam, in asa fel incat sa fie oamenii pe care ii dorim si care si ei isi doresc sa fie, chiar daca nu toti constientizeaza!
Insist. Eu nu cred ca la scoala aia prost organizata, cu profesori beti, nebuni, pedofili, etc nu te invata ca se spune copii, cateodata copiii, dar niciodata "copi" (cum a zis prima domnisoara). Eu nu am zis ca nu au capacitate mare de invatare. Dar o folosesc sa invete cum sa nu mai fie virgini dupa 14ani, cum sa fie mai smecheri si nici macar nu stiu sa vorbeasca corect.
Eu sunt anul 2 de facultate. Si din generatia mea sunt destui asa, dar sunt mai putini si nici eu nu am pretentia ca sunt vreo desteapta, dar imi place sa cred ca stiu gramatica. Si cei dinaintea mea poate gandesc la fel despre mine. Exact asta vroiam sa aflu...
Lexa, daca ma strofoc, iti gasesc si tie hibe. Uite, de exemplu, in ultima replica ce-ti apartine, ai scris ''vroiam'', ori forma nu e corecta, ci e ''voiam''.
Poate ca generatiile astea, din care fac parte, au o capacitate mai mare de invatare, cum s-a spus si inaintea mea, dar exista alte procupari. Inainte, daca te plictiseai, citeai o carte, erau alte ocupatii, tocmai din lipsa posibilitatilor actuale. Majoritatea adolescentilor de acum e distrusa, daca e delogata de la internet. Nu se mai citeste, e durere la capitolul exprimare, nu sunt in stare sa-si expuna un punct de vedere bine argumentat, eu stiu asta, fiindca-s ''in sistem'', acu' termin clasa a 12 a, si e vai si-amar printre colegii mei. Trist e ca 26 din 28 au in cap sa urmeze si o facultate.
S-a ridicat de multe ori problema pe care o expui si tu aici. In principiu, e vorba de educatie, daca temelia nu e solida, proiectul e compromis.
Si mai gandeste-te ca elevii de azi sunt profesorii de maine, care ne vor invata noua copiii. Ai avea curaj sa-ti trimiti copilul la scoala, in speranta deplina ca acolo i se va deschide o cale? 90% din profesorii de azi nu au habar. Nu neaparat de materia pe care o predau, nu au habar cum se lucreaza cu copiii, e vorba de spirit pedagogic, de intelegere. La noi profesorul intra pe usa, face prezenta, asculta ceea ce a tocit elevul acasa, pune nota si se apuca de predare. Si preda, nene. Nu asa se face scoala. Profesorul preda 4 pagini pe ora, elevul fiind nevoit sa toceasca ceea ce va uita intr-o singura zi. Elevii la fel, habar nu au cum se invata o lectie. Am citit p-aici, ca pana acum nu stiam de practica asta, ca elevii isi scot din lectia predata la scoala un rezumat, o schema si invata dupa. Chiar atata retardare e? Cat pierzi vremea cu o schema, citesti de 2 ori si retii elementarul. Mai citesti o data si stii lectia. Nu se invata logic, ci mecanic, daca se uita un cuvant din fraza, s-a dus dracu' totul.
Bun, am scris ca niciodata si am conchis ca toti suntem de vina, de la parinti, la profesori si pana la elevi si sa nu uitam de sistem, care ne pune capac tuturor.
"vroiam" este considerata forma acceptata, nu este greseala. Chiar eu am raspuns la intrebarea cu voiam/vream si de ce nu vroiam.
Nu am vrut sa jignesc pe nimeni, oriunde sunt exceptii. Si nu m-am referit chiar la cei de a 12a cat de cei din 6-10, ca gramatica se face in scoala generala. Imi cer scuze.
Draga mea... eu atat iti zic:
1. Cauta definita cacofoniei si gasesti "alăturarea silabelor ca-ca" (si cu diacritice). De asemenea, citez: "norma literară condamnă folosirea lui ca şi (sau a lui ca, virgulă) în loc de ca pentru evitarea cacofoniilor".
2. Impartasesc ideea unuia dintre profesorii mei: numai o persoana putin dereglata la cap s-ar putea gandi la orice altceva (exceptand cazurile mai sus mentionate, gen "politica care"). Deci, "sa vorbeasca corect" si cei care se dau mari intelectuali.
@LAMAIA DULCE, esti intr-o confuzie totala, desi vad ca ne „cunoastem"! Eu inca mai predau, de aceea si stiu cat e de putred sistemul si nu copiii!
Lexa, nu mai insist, GenOm are perfecta dreptate. Am atras atentia doar pentru a ilustra ca nicio generatie nu e minunata si nicio generatie nu e degenerata! Au, fiecare, uscaturile lor! Dar nu-i de generalizat!
Fara suparare!
Http://dexonline.ro/definitie/cacofonie
http://dexonline.ro/definitie/disonie
Invatamintul din Romania este la pamint, au avut grija de asta toate guvernele din ultimii 20 de ani. Cum salariile sint execrabile, putini profesori buni au mai ramas in sistem. Locurile ramase astfel libere, au fost ocupate de profesori mediocri, care abia reusesc sa treaca de examenele de titularizare si suplinitori. De asta nici copii nu mai dau rezultate. Ma intreb cita vreme or sa mai reziste profesorii cu adevarat buni sa faca foamea de dragul meseriei, pentru ca daca renunta si ei, invatamintul ramine pe miinile celor din urma despre care vorbeam (pe miinile mediocrilor, a incompetentilor) si cum deja e la pamint, mai jos de atit inseamna desfiintarea.
DenySsa: "nu ca nu ar stii cum se scrie". Tu clar nu stii. Poate altii ar STI...
Yoo: asa imi placea si mie sa cred, cand imi zicea mama de cum a facut ea facultatea, dar nu e asa. Cumva s-a mai descoperit vreo teorema la matematica sau s-a revolutionat fizica de e mai greu la voi?
Irina2o0 întreabă: