Problema principala nu este islamul.
Problema este ca exista religiile, la modul general.
Religiile sunt modalitatea cea mai sigura de a dezbina, de a invita la ura, la intoleranta, la franarea evolutiei.
Si eu sunt total de acord ca legile ar trebui sa fie mai putin permisive cu religiile (nu numai cu musulmanii, insa), in special cu persoanele extremiste, indiferent daca folosesc manipularea psihologica, sau se folosesc de mijloace fizice, violente etc.
Sa ne lamurim, fiecare are dreptul la propria credinta, deci nu ma refer la limitarea acestui drept, ci la limitarea anumitor aspecte ale religiilor ca organizare si a Bisericii ca institutie (mai ales ca e si cea mai mare masina de spalat bani).
Insa problema este ca acum exista acest concept de corectitudine politica (political correctness), care este un fel de sora geamana mai crva a politicii clasice, iar din 3 crve : surorile gemene ale politicii plus religia, sora mai mare a politicii si crva cu cea mai mare experienta, nu are cum sa iasa ceva bun.
Pai am explicat inca din primul paragraf de ce consider eu, personal, ca religiile ar fi o problema.
Ce legatura au religiile cu legea? Eu cred ca nu prea au legatura cele doua lucruri, cu toate ca este firesc ca unii oameni sa nu fie in totalitate de acord nici cu unele legi, la fel cum unii poate nu sunt de acord cu unele religii, dar asta nu le face lucruri similare astfel incat sa le poti compara.
Eu consider ca legea este una, iar inselatoria, manipularea in masa si propaganda nestiintei este alta.
Repet daca nu s-a inteles din prima: problema nu este credinta individuala a oamenilor (poti crede in orice zeu doresti, in Soare, chiar si intr-un borcan cu dulceata; orice credinta mi se pare valida atata timp cat nu te determina sa faci rau), ci Biserica si religia ca forma de organizare, iar acestea chiar mi se par o forma eficienta de a dezbina si de a face oamenii sa se urasca intre ei, pe langa indobitocire si manipulare.
Poate nu esti de acord si este in regula.Este doar opinia mea si atat.Pana la urma este normal sa avem perspective diferite. Ceea ce ar fi ciudat, ar fi ca miliardele de oameni de pe glob sa aiba aceeasi parere.
Sigur, știu că sunt și cazuri mai urâte. Doar că asta nu face toată religia rea. Adică de ex dacă la știri spune că un director de școală a dat peste un copil cu mașina asta înseamnă că toți sunt așa?
Și ei bine, religia e legea morală a oamenilor. Uite, eu nu sunt religios, nu sunt de nicio religie, dar nici ateu nu sunt. Sunt echilibrat, adică nu exagerez cu credinta sau lucruri imposibile. Eu consider că Dumnezeu nu e un om cu barbă lungă care te judeca la sfârșit cum a impus religia creștin-ortodoxă, Daca e vorba de negarea existentei lui Isus, am nega și existența împăraților romani. Doar că nu a făcut minuni sau lucuri fantastice, imposibile în viața reală. Doar că ce-i cert e ca a fost un model de iertare.
Nu pot spune că religia creștin-ortodoxă in special dezbina sau probagă lumea la ură. Cunosc personal oameni faini care sunt credincioși, dar nu religioși, ei chiar se distrează într-un mod plăcut cu familia, dar nu uita sa se roage etc. Ce pot spune e că religia e inventata de om, religia doar desparte lumea în anumite grupuri, fiindcă cunosc și oameni bătrâni ce frecventează biserica, dar pe acasă ii înjură pe toti
Inteleg ceea ce spui si in mare parte sunt de acord, dar ceea ce spui tu se refera la moralitatea umana care ar trebui sa existe si poate exista si fara religie (din contra, in anumite cazuri extreme, religia duce tocmai la o lipsa de discernamant si moralitate) si te mai referi la credinta individuala a oamenilor (si dupa cum am spus, asta este ok atata timp cat credintele acelor oameni nu ii afecteaza pe ceilalti).
Eu ma refer la religie ca si concept, ca si forma de organizare, ca si institutie (Biserica). Religia este ca o forma a politicii (pana la urma cam astea ii sunt originile), iar din perspectiva mea, este si cea mai odioasa forma de politica, insa este doar o opinie.Nu spun ca este corecta deoarece este, evident, o opinie subiectiva, doar ca asta este forma mea de gandire, cel putin in prezent.
Ma bucur, totusi, ca putem avea o discutie civilizata in pofida divergentelor de opinie.
AdrianaBacescu întreabă: