Depinde ce treabă îți faci tu... Daca lucrezi că bugetar atunci ești plătită din bani publici și trebuie să execuți fara nicio șpagă și niciun bacșiș.
Aici la mine e cam la fel, adica oamenii lasa tips, care vor, bine pe aici nu am vazut ospatar nemultumit daca cineva nu-i lasa ceva, dar daca cineva mi-ar spune asa ceva, stii ce i-as raspunde?
Ias raspunde sa mearga sa-i dea proprietarul acelui restaurant mai multi bani, pentru ca eu deja am facut o consumatie, datorita noua, clientilor are el salar si proprietarul face bani.
Eu asa le spun pe aici la cei care cer tips pentru spitale, pentru copii, si alte rahaturi genul asta.Sint pe aici ceva restaurante cum ar fi Panda Expres, si altele genul asta, iti zic cand platesti, dai ceva si pentru spitale, pentru stiu si eu cancere etc.
Eu le spun, sa dea Panda, ca e patron are bani, eu deja ti-am dat pe mincare, iei salaru si el ca patron face milioane ca mincam noi acolo.
Se uita aia la mine, zici ca i-a lovit trenul initial nu inteleg ce vorbesc, dar apoi le zic vreti sa va desenez
Sa vedeti ce tupeu porcesc au acesti oameni cu restaurante, cer bacsis de la cine, tot de la amarati, de la cei care vin acolo si le baga lor bani in buzunare.
Eu nu le mai las nici 20 de centi ca nu am pentru ce, aia is milionari, miiardari si vine tot la fraieri, ca ei se ocupa cu strinsu banilor pentru copii, pentru spitale, si sa dea tot prostu care deja maninca la ei.
Lasa frate, ma ocup eu de strins, tu da ca ai de unde, nu veni tot la mine sa iti dau.
Ar cam trebui ca oamenii sa ia atitudine, sa se gindeasca logic, sa spuna, stai frate, nitel.Eu vin aici, dau bani, din acei bani se platesc salariatii, materiale, plus ca patronu face si profit.
Si de ce trebuie tot eu sa dau spaga, sau tips sau cum se mai numeste, pentru ce sa dau eu? De ce nu da patronu ca are de unde sa vedeti cit tupeu procesc, ca altfel nu am cum sa zic.
Dar la cei care muncesc pe cimp in caldura, sau mai stiu eu care cine le da bacsis.Nu stiu dar romanii cum am mai spus, ia de la straini tot cei rau nimic niciodata cei bun, ori sa stea sa analizeze sa gandeasca.
Osparat sa fii, ce faci de fapt? Stai intr-o cladire, in aer conditionat, duci la masa mincarea clientilor, li se par ca e prea mult, sau ca is platit f putin?
Sa mearga la sapa, la coasa, sa vada cum e si dupa sa vad ce or mai spune.
Asa iau invatat oamenii, dar asa cum au fost invatati la fel exista si dezvat
Tu daca vine curiereul, sau ospatarul si spune de ce nu-i dai bacsis, tu raspundei, dar nu ai salaru?
Trebuie sa le explicati ca la cele mai multe joburi nu se da bacsis, asa ca ei is deja platiti, cand sau angajat stiau ce salar o sa primeasca, nu sa stea in baza ca clientii le vor da lor spaga sau bacsis.
La noi in Romania spaga si bacsisul sunt sporturi nationale. La restaurant - bacsis. La doctor-spaga. Vine mestreul sa iti faca vreo lucrare- un bidon de bere.
Eu am încercat să dau bacșiș de mai multe ori la curier și am fost refuzat.
De cate ori nu mi-am pus si eu intrebarea asta!
Fiecare are un salar pentru munca prestata. Si face munca, cat il duce mintea. Dar ei vor bacsis ca sa castige cat nu merita.
Cat despre salar decent... Au crescut fabulos salariile medicilor. Cica pentru a nu mai fi tentati... In realitate, pretentiile lor la grosimea plicului a crescut. Ca, zice o asistenta, nu poti sa-i dai tot 100 de lei cand el are salar de 100.000 lei.
Chiar asa, eu de ce nu pot pretinde bacsis pentru "bunavointa" mea de a-mi face treaba?
P. S. Si culmea, la restaurante s-a legiferat bacsisul. Nu pot sa-l refuz. E "anexat" in nota de plata si nu poti selecta "zero".
Mi-am amintitpentru ca voiam sa spun "Daca toti am refuza sa dam bacsis...".
Nu este adevărat, ei trebuie să îl treacă pe bon, însă tu nu ești obligat să plătești decât consumația.
Pai daca il trec pe bon, automat trebuie platit.
Eu nu am inteles chestia cu obligativitatea trecerii pe bon. Asta ma obliga si pe mine.
Nu, nu trebuie automat plătit, nu ești obligat să plătești decât ce ai consumat.
Ei sunt obligați să îl treacă acum pentru a putea fi impozitat, să se evite evaziunea fiscală și să nu mai fie niște bani la negru.
Caută legea și citește acolo exact, dar bacșișul nu ești obligat să îl plătești.
Mindfulness întreabă:
anonim_4396 întreabă: